Fra fortvilelse til håp

Solskinnshistorier som gir håp 
Å se barnet utvikle seg til en selvstendig voksen er noe som alle foreldre ønsker.  Derfor kan det være både skremmende og vondt å høre diverse meninger om prognosen til barn med ASD.  Heldigvis får nye generasjoner av barn med autisme stadig bedre fremtidsutsikter, takket være målrettet innsats og økt kunnskap.  
Det er viktig å huske at absolutt selvstendighet ikke er selve nøkkelen til et godt liv.  Mestringsfølelse, gode relasjoner og et positivt innhold i hverdagen er mye viktigere for livskvalitet.  Dette er noe som alle kan få, uansett hvor stort hjelpebehovet er.  Bare se hvor bra disse unge mennesker har det, til tross for sine utfordringer (de første på lista har autisme, mens de som kommer seinere har Asperger syndrom):
Kristins lekehus.  Kristin har autisme, dyp utviklingshemning og bipolar lidelse.  Hun er ikke i stand til å jobbe eller tilbringe dagen på et aktivitetssenter.  Likevel har hun god livskvalitet i sin egen bolig i Nordland fylke.  Huset er skreddersydd og gir henne mulighet til å leke, stimulere sansene og finne roen. 
Tre jobber og et godt sosialt liv.  Kristin fra Nordhordaland har barneautisme, men takket være systematisk trening gjennom hele oppveksten er hun i dag en yrkesaktiv, sosial og glad ung dame.  Hun mestrer tre forskjellige arbeidsplasser – sykehjemmet, barnehagen, og kantina på kommunehuset.  I boka «Kristin og de andre» kan du lese om treningsmetodene de brukte.
Fra sinnatagg til arbeidstaker. I en artikkel som ikke lenger er tilgjengelige på nettet, skrev Avisa Nordland om Fredrik. Som barnehagegutt var han «den sinteste autisten i hele Nordland.» Men tidlig intervensjon og et heldags- og helårstilbud på skolen (Saltvern felleskap) gjorde at gutten lærte å lese, skrive og regne. Nå jobber han én dag i uka på Coop Mega.
Årets Salangeværing.  Jon Henrik Larsen har autisme og slet med å klare skolen, men nå er han lokaljournalist.  Han driver med både web-tv, nettavis og nær-radio og ble kåret årets Salangeværing i 2007. 
Pålitelig arbeidskar.  Anders har autisme og jobber på en såkalt vekstbedrift.  Han trives med å kløyve og pakke ved, og han har nesten ikke hatt fravær i løpet av sine 8 år som ansatte.
Stolt butikkmedarbeider.  Fredrik (22 år) har Asperger syndrome og gjennomførte fagprøven i butikkfag med toppkarakterer. Han har egen bil, egen leilighet og en jobb han stortrives i.
Drømmejobben.  André har både Asperger syndrom og ADHD.  Nøyaktighet er en av hans sterke sider, og han holder bra orden i arkivsystemet til et hjertestarterfirma.  Han stortrives på jobben, og firmaet stortrives med å ha ham med på laget. 
Foredragsholder på 13 år.  Pernille har Asperger syndrom.  Hun sier:  «Noen forskere tror at de med Asperger ikke kan være lykkelige. Det er tull. De har bare undersøkt voksne som ikke har fått hjelp før.»

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer