Jenter og vennskap/fellesskap

 

Mye nytt har blitt skrevet om jenter med autisme/Asperger siden Verdens kvinnedag i 2014. Her sakser vi fra de nye artiklene  med fokus på vennskap og fellesskap (som er fylkeslagets nytt satsningsområde). Har du eller dattera di noe til felles med disse jentene? Den yngste er 8 år og den eldste (Temple Grandin) er hele 68 år.

1)  Er du stolt av å være en ærlig og pålitelig venn?

«Vi [som har autisme] kommer inte att ändra våra planer i sista minut. Har vi sagt att det är så det ska va, så är det så det kommer bli,» skriver Andromeda (20 år)

2)  Foretrekker du venner med samme interesser? 

«Romantiske forhold er hinsides hennes forstand. Hun har bevisst valgt å ikke ha det. For Temple er toppen av lykke å bygge ting. Prat for pratens skyld kjeder henne. Men hun har vennskap basert på felles interesser.» Skrevet om Temple Grandin (68 år og verdenskjent fra den prisvinnende filmen om henne).

3)  Er du litt redd for å være deg selv sammen med andre mennesker? 

«Cissi har bestämt sig för att börja våga vara sig själv och inte spela den person hon tror att omgivningen vill se henne som.» Se Cissi, Isabelle, Amanda og Jennie i en ny svensk tv-serie om Asperger syndrom.

4)  Har du opplevd mobbing? 

«2014 har vært et fint år. For første gang veier de positive opplevelsene tyngre enn de negative», sier Adelheid (27 år), som har vonde minner om mobbing i grunnskolen.

5)  Har du opplevd at åpenhet om diagnosen ikke er nok til å sikre gode fellesskapsopplevelser på skolen?

Ellen (8 år) måtte sitte ensomt i et eget rom på skolen. Foreldrene valgte å være åpen om hennes behov og særtrekk på et foreldremøte men fikk refs av rektoren. Moren forteller: «Rektorn ifrågasatte varför vi berättat för alla om Ellens svårigheter. Det är så hemskt att de försöker trycka till oss föräldrar i stället för att fokusera på att tillgodose barnens behov. […] När det var som värst ringde det från skolan tre gånger om dagen för att personalen inte klarade av Ellen.»

6)  Er sosialt samspill en utfordring for deg?

«Jeg prøver å forklare at folk ikke må bruke ironi eller sarkasme for det kan være vanskelig for meg,» sier Ingvild (19 år) som har hatt en fantastisk utvikling som elev på Follo folkehøgskole.  «Lærerne er helt fantastiske til å backe opp elevene.»

7)  Kan du bli overveldet av andres følelser?

«Alla med Aspergers syndrom har inte svårt att sätta sig in i andra människors känslor. Vissa av oss, speciellt kvinnor, kan tvärtom vara överempatiska och väldigt känsliga. När mina vänner mår dåligt, väljer de oftast att vända sig till just mig eftersom de tycker att jag är en bra lyssnare och har lätt för att prata om känslor. Att alla Aspergare bara skulle gilla att diskutera fakta är alltså definitivt en myt!» skriver Paula (36 år).

8)  Sliter du med sosial angst?

«Daryl Hannah is an American actress who is most famous for her roles in Splash, Kill Bill, Wall Street, and Steel Magnolias. In 2013, Daryl revealed that she had been struggling with Asperger’s syndrome for years, causing extreme social anxiety.» Les mer om Daryl og 13 andre suksessrike kvinner med autisme/Asperger her.

9)  Synes du det er lettere å være venner med dyr? 

”Jeg har fået det lettere med mine kammerater. Hestene er nemme at afæse, og jeg bliver bedre til at forstå mennesker, når jeg øver mig sammen med hestene” sier Freja (12 år).


Til videre lesing: 

«Malin (15) er avhengig av bilen – nå har tyver gjort den ubrukelig» Malin har barneautisme, epilepsi og Greig syndrom.

«Å leve med Aspergers» Merete forteller om å bli behandlet som umyndig og psykisk syk. Hun har fått uegnede tilbud istedenfor praktisk hjelp.

«Stina er en 24 år gammel butikkansatt med Aspergers.» Hjelpemiddelet Comai hjelper henne å mestre hverdagen.

Boka «Fra skjønnhetsdronning til funksjonshemmet» av Anja Hende er endelig tilgjengelig på norsk!

Tips: Les også fylkeslagets tidligere artikler om jenter:
– 2014: «Jenter og psykisk helse»
– 2013: «Selvstendige jenter med ASD»
– 2012: «Hverdagsmestring for jenter»
– 2011:  «Jenter med ASD«

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer