Jenter og psykisk helse

I denne artikkelen møter vi 14 jenter i alle aldre. Alle har autisme eller Asperger syndrom, og de har hatt sine utfordringer her i livet.
Historiene til disse jentene rører oss og inspirerer oss. De lærer oss om hvordan diagnosen kan utarte seg hos jenter. De illustrerer samtidig hvor viktig mestring og gode relasjoner er for en god psykisk helse (som er fylkeslagets satsningsområde i 2014).
Vi starter artikkelen med litt faglig påfyll.


Faglig påfyll
Gode relasjoner starter med en god forståelse av diagnosen og hvordan den kan påvirke hverdagen hos den enkelte. Hvis du har lyst til å lære mer om autismespekterdiagnoser hos jenter, ta en titt på disse artiklene:
Piger med autisme og piger med ADHD – en dag med Svenny Kopp på Riget» Artikkelen er en lettlest og oversiktlig oppsummering av viktig kunnskap om jenter. Side 1-3 fokuserer på autisme/Asperger, mens side 4-6 fokuserer på ADHD.
– «Liste over kvinnelige symptomer på Asperger syndrom.» Lista er en norsk oversettelse, men du kan se originalen av Rudy Simone på help4aspergers.com. Simone står også bak den populære boka «Aspergirls.» Les en norsk bokanmeldelse av «Aspergirls» og diverse andre bøker her. 
– «Annerledes men perfekt – en Aspies livshistorie så langt.» Boka av Jacinta Feyling er ny på lista vår over selvbiografier. Feyling har også skrevet i Fanaposten om utfordringene som hun har med kollektiv transport.
Tips: Se også våre tidligere artikler om jenter med autisme/Asperger. «Jenter med ASD» fra 2011, «Hverdagsmestring for jenter» fra 2012 og «Selvstendige jenter med ASD» fra 2013.   


Gode relasjoner 
Vennskap og gode, stabile forhold til mennesker rundt oss betyr mye for psykisk helse. Linkene nedenfor viser oss at gode relasjoner er viktig overalt – både hjemme, i kommunale omsorgsboliger, på skolen eller jobben og i fritida.
Mathilde (13 år) er født med en sjelden genfeil, autisme, hyperkinetisk forstyrrelse og psykisk utviklingshemning. En tilrettelagt musikk- og dramagruppe på Sandefjord kulturskole gir henne en viktig følelse av fellesskap og tilhørighet. Gruppa var med å lage filmen «Annerledesungen
Hanne og Merethe (25 år) er bestevenninner med Asperger syndrom. De har møtt mye motgang i livet, men heldigvis har de hverandre. En forståelsesfull ungdomsskolelærer betydde også veldig mye for Hanne.
Joanna (26 år) brenner for åpenhet om psykiske vansker. En dag tok angsten overhånd, men hun fikk god støtte av en jobbvenninne. Venninnen ble med til legevakta og overnattet hos Joanna. Tips: Joanna (kjent fra tv-programmet ORKA på svensk tv) har pratet om Asperger syndrom i diverse avisartikler og radioinnlegg.
Helga (31 år) har autisme og fungerer på 3 årsnivået. Før hadde hun altfor mange ansatte å forholde seg til. Hun ble både aggressiv og utagerende. Med en ny turnusordning, er det nå bare 8 personer rundt henne (istedenfor 30!) og den samme personen følger henne hele dagen. Hun trives og er harmonisk nok til å bli med på lange fjellturer.
Anne Kathrine Løkeland (57 år) har autisme og har gitt ut flere diktbøker på Aschehoug. Filmen «Rett fra hjertet» handler om hvor mye moren har betydd for henne. Se filmen her, hvor du også kan lese om henne og høre diktene «Gå mot vinden» og «Den første snøen.» Hun har også skrevet disse nydelige diktene: «Erkjennelse,» «Turister» og «Ved levende lys
 


Mestring
Mange av disse jentene har hatt en lang og kronglete vei gjennom livet, men i dag opplever de mestring og glede.
Emma (9 år) opplever mestring på scenen. Hun deltok på tv-programmet «Autism’s got talent.»
Rikke (15 år) har fått et nytt og bedre liv takket være fire år i en godt tilrettelagt spesialklasse. Panikkangsten er under kontroll, og hun er klar til å integreres i en vanlig klasse.
Tone-Cecilie (17 år) utviklet angst og alvorlig skolevegring pga manglende tilrettelegging på ungdomsskolen. Hun byttet skole og fikk endelig oppleve forståelse og mestring. Hun blomstret og fikk tilbake selvtilliten. I dag trives Tone Cecilie på videregående skole og drømmer om å jobbe med barn og unge. Se en tegnspråkversjon av reportasjen her.
Victoria (23 år) har endelig funnet en jobb som hun mestrer. Hun trives godt på Bliss Design, en butikk med et lite lysstøperi.
Susan Boyle (52 år) opplever mestring gjennom sang. Hun ble verdenskjent gjennom talentkonkurransen «Britain’s Got Talent» i 2009. Seinere fikk hun diagnosen Asperger syndrom.


Jenter i dokumentarer og nyhetsreportasjer 
Takket være disse reportasjene har tv-seere lært litt om hverdagen med autisme/Asperger. Dessverre ser vi ofte at kommunen svikter og gjør hverdagen unødvendig tung.
Agnes (8 år) har autisme og epilepsi. Kunstneren Heidi Sundby laget en vakker og poetisk film om livet med datteren. Filmen heter «Barnet med det rare i» (eller «The Hummingchild» på engelsk). Den kan kjøpes på DVD gjennom Autismeforeningen eller leies av Filmrommet (kun skoler, bibliotek o.l.). Se en sniktitt fra filmen her eller gå til traileren (med engelsk tekst).
Cecilie (10 år) har autisme, ADHD og angst. Hun trivdes ikke på nærskolen, hvor hun måtte sitte alene bak en skjerm. Les mer om Cecilie her.
Stine Beate (21 år) får ikke tilsyn av kommunen om natten selv om hun mentalt er på 1-3 års nivået.
Lotta (46 år) har Asperger syndrom, og hun snakker om viktigheten av rutiner og hvordan hun håndterer sosialt samspill. Les mer om Lotta her.


Tips: Udiagnostisert autisme/Asperger er en trussel mot psykisk helse. Hvis verken familien, skolen eller jenta selv forstår hva det er som hun sliter med og hvorfor, blir det vanskelig å oppleve mestring og utvikle gode forhold. Psykiske symptomer kan overskygge svikten i kommunikasjon og sosialt samspill – f.eks. angst, depresjoner, selvskadingskolevegring eller spisevansker.
I artikkelen «Jenter med ASD» kan du lese om skjulte kjennetegn på autisme/Asperger hos jenter. Der kan du også lese om utredningsprosessen.

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer