Tilpasset informasjon og tilrettelegging i koronaperioden

De fleste på autismespekteret har allerede fått noe informasjon om koronaviruset og smittevern, men nye utfordringer, tanker, følelser og bekymringer kan dukke opp. Derfor er det viktig at temaet tas opp med jevne mellomrom. I denne artikkelen finner du både visuell støtte til slike samtaler og linker til informasjon om tilrettelegging i koronaperioden. Vi tipser også om informasjon om koronaviruset på andre språk. 

Om å støtte personer på autismespekteret i koronaperioden

Spiss jobber til daglig med personer på autismespekteret og deres støttepersoner, og de har kommet med informasjonen og ressurser som kan være nyttige for mange i koronaperioden:

  • Tips. De fire viktigste tipsene finner du i nyhetsbrevet
  • Direktesending. Foredraget «Corona-tid-tips for ASD familier» direktesendes på facebook mandag 23. mars kl. 11.30. Foredraget vil også være tilgjengelig i etterkant. Les mer her.  
  • Temasiden til Spiss. På temasiden finner du tips om hvordan du kan forklare situasjonen og skape struktur. Den inneholder også eksempler på visuelle støtte. 

Om å støtte voksne med bistandsbehov i koronaperioden

Artiklene under har fokus på utviklingshemmede. Disse ressursene kan likevel være relevante for arbeidet rundt noen voksne på autismespekteret og andre med bistandsbehov. 

  • Temaside i samarbeid med Helsedirektoratet. Her finner du informasjon om opplæring, samarbeid med pårørende og hvordan ansatte kan sikre gode tjenester i den krevende koronaperioden. 
  • Artikkel av psykolog Anne Gro Innstrand. Artikkelen oppsummeres slik: «Mennesker med utviklingshemming har rett til å få informasjon tilpasset sine kommunikasjonsevner. Det er viktig å gi den muntlige informasjonen også skriftlig, med tilrettelagt, lettlest språk. Sett av tid til å gjenta samtalen.» Les hennes facebookinnlegg om samme tema her
  • Fagbladet Fontene har en artikkel om hvordan vernepleiere kan lage nye rutiner, når mennesker med utviklingshemning faller ut av sine daglige rutiner pga situasjonen i samfunnet.  

Visuell støtte

Husk at visuell støtte bør tilpasses den enkelte. Sjekk også at informasjonen er i tråd med de siste anbefalingene fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet

Informasjon på andre språk / Information in other languages 

We present the following list in English and Norwegian, but the resources are available in a wide variety of languages: 

Samme liste på norsk: 

 

 

 

Logg inn

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer