Selvstendige jenter med ASD

Kan en jente med Asperger bli programvert når hun er stor?  Hvorfor ikke – Pernille Aalund, en suksessrik dansk programvert, fikk nylig diagnosen Asperger syndrom som nesten 50-åring og fortalte om det på «Talkshow Meyerheim
Ikke alle kan bli like selvstendig som Pernille, og selvstendighet kommer ikke av seg selv.  Det starter med kunnskap, selvforståelse, motivasjon og mer.  Alt dette kan du lese mer her og i artiklene vi linker til.


Kunnskap om jenter med ASD

Mye nytt har blitt skrevet om jenter med ASD siden vi lagde våre linksamlinger om temaet i 2011 og 2012.
Artikkel av Ellen Ekevik. Artikkelen heter «Jenter med høytfungerende autisme og Asperger syndrom i puberteten: Temaer og tiltak». Den fikk økonomisk støtte av RBUP Øst og Sør.
«Trivsel, trygghet och tydlighet» er en forskningsoppgave skrevet av Cecilia Bergholtz, student ved Stockholms universitet/Specialpedagogiska institutionen. Undertittelen er «Hur flickor med Aspergers syndrom ser på sin skolsituation och sitt egna lärande.»
«Stillaste jenta i klassa» er kanskje en jente med Asperger (med eller uten fastsatt diagnose). Hun skaper ikke problemer i klassen, men det er viktig å forstå at væremåten likevel er uheldig, forklarer Førsteamanuensis Sigrun K. Ertesvåg.
«Hvordan er jenter med Aspergers syndrom» er basert på en artikkel av Nils Kaland og lagt ut på nettportalen Hjelp til Hjelp.


Selvstendighetstrening er et langsiktig arbeid

Kristin fikk diagnosen autisme knapt 4 år gammel. I dag er hun en sosial og yrkesaktiv ung kvinne – langt fra den utilfredse og totalt hjelpetrengende jenta hun kunne ha vært. Hun har ikke kommet dit hun er i dag uten omfattende hjelpetiltak og langsiktig, systematisk trening.  I en NRK reportasje fra 2012 kan du se henne bruke «Mine sirkler.» Andre verktøy presenteres i en bok og dokumentarfilm om henne.
Her er noen andre jenter med ASD som har trent på selvstendighet fra en tidlig alder:
Mathilda (4-1/2 år) måtte trenes og oppmuntres til å spise med bestikk. Moren beskriver Mathildas hverdag i den alderen. Svensk tekst.
Jodi (11 år) synger og spiller piano. Hun fikk til og med opptre sammen med selveste Katy Perry, takket være tidlig intensiv trening og fokus på musikkinteressen. Hun skrev også en sang til en Toys R Us kampanje («Autism Heroes»).
Martine (13 år) trente lenge på å være hos tannlegen. Endelig klarte hun å sitte i tannlegestolen og gape høyt.
Aspergerjenta (13 år) hadde krav på taxi til skolen, men det var viktig å lære å bruke kollektivtransport. Familien var innstilt på at jenta kunne trenge tid til å overvinne angsten, og de sørget for hjelpemidler og støtte.


Selvforståelse er viktig for selvstendighet

En jente som forstår seg selv, kan hjelpe andre å forstå hva hun sliter med og hva slags hjelp hun trenger (og ikke trenger).  Dette har en stor påvirkning på livskvalitet, selvhjulpenhet, sosialt nettverk og forebygging av  livsbegrensende komplikasjoner som angst og depresjoner.
Nedenfor kan du lese om kvinner med ASD som har fått en bedre hverdag gjennom selvforståelse.  Ved å stå fram hjelper de andre med å oppnå det samme.
Emily (15 år) synger om hvordan det er å ha autisme. Sangen heter ”The Girl Inside.”
Siri (ca. 29 år) fikk diagnosen Asperger syndrom som 27 åring. Livet hadde vært vanskelig etter endte studier, men diagnosen hjalp henne å forstå hvorfor hun sleit.  Nå har hun en god og mer selvstendig hverdag.
Lisa (en advokat med autisme) merket at hun ble for stresset av å sitte tett inntil andre på t-banen. Hun fant opp et sensorisk skjold som gjør at hun tåler å bruke kollektivtransport i hverdagen. Engelsk tekst.
Rudy Simone (49 år) har skrevet boka «Aspergirls» hvor hun viser innsikt i sin egen diagnose og jenter med Asperger generelt. Her kan du lese om overstimulering av sansene, skyldfølelse, særinteresser og utfordringer i forskjellige livsfaser. Rudy er også låtskriver – hør på ”Drownin’,” en tøff, eksotisk låt.
Serena (50 år) ble helt utslitt etter arbeidsdagen, med oppkast, migrene og deprimerte tanker.  Hun presset seg til å oppføre seg som andre.  Så fikk hun diagnosen Asperger syndrom, og hun ser utfordringene sine klarere.  Men hun ser også styrkene. I dag Serena kjemper for at Asperger bør bli sett på som en gave og ikke et hinder i arbeidslivet. Svensk tekst.


Interesser kan være en viktig nøkkel til økt selvstendighet

I følge forskning oppsummert av Nils Kaland har cirka 90 prosent av personer med ASD én eller flere spesielle interesser som opptar dem i betydelig grad. Interessene kan brukes på skolen, som samtaletema, premie, og utgangspunkt for sosial trening. De kan også kobles til oppgaver og fag, for å gjøre dem mer interessante og meningsfulle.  De kan brukes som krydder og stressmestring i hverdagen – og kanskje som springbrett til en karriere. Les mer i «Interesser: en kongevei til måloppnåelse
Her kan du møte noen imponerende jenter med ASD, som har fått til mye gjennom interessene:
Clara (10 år) overrasker alle med det hun klarer å lære når motivert. Da hun var fire år, og fortsatt ikke kunne snakke, lærte hun å lese – helt av seg selv. Clara lærte også alle trinnene til balletten Coppelia (samtlige tre akter!) – helt av seg selv. Og alt som har med data å gjøre er en lek.
Iselin (14 år) har ikke tort å banke på hos venninner. Men hun brøt en barriere da hun bestemte seg for å hilse på sitt idol, Chris Medina.
Benedichte (15 år) var opptatt av rettferdighet, likeverdighet og samhold.  Interessen gjorde at hun meldte seg på AUF- leiren i 2010. Hun kom hjem som et nytt menneske, med stjerner i øynene.  Det er ufattelig trist at hennes unge liv ble revet bort på Utøya året etter. Vestfold fylkeslag opprettet Benedichtefondet for Asperger syndrom, etter ønske fra familien.
Dani (19 år) har alltid vært interessert i tegnefilmer. Hun reiser rundt i USA og lærer andre barn med autisme om hvordan å lage tegnefilmer. Engelsk tale.
Alexis (18 år) fikk venner og selvtillit gjennom teaterinteressen. Hun endte opp blant de 15 finalistene i Miss America 2012. Les mer om henne i Wikipedia.
Iselin (19) fikk sin første hest da hun var 8. Nå skriver hun for VGs nye dyreklubb.
New Zealandske «Ladyhawke» (født Phillipa Pip Brown) forlot ikke hjemmet sitt i tre måneder pga udiagnostisert Asperger. Musikken hennes har solgt til både gull og platina og «My Delirium» er hennes største hit. Se musikkvideoen her. Engelsk tekst.

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer