Representasjon på tv

Rollefigurer med autisme spilles oftere og oftere av skuespillere som selv har diagnosen. Vi hører også om flere og flere realitydeltakere og programledere som er på autismespekteret. I denne artikkelen legger vi ut nye tips fra 2022/2023, uten å ta stilling til hvorvidt programmene kan anbefales. Samtlige programmer/filmer var tilgjengelige på norske strømmetjenester på skrivende stund.

Skuespillere på autismespekteret

Familien Proud: Stoltere og Sterkere er en amerikansk animasjonsserie. I sesong 2, episode 9 får BeBe en autismediagnose. En ung skuespiller med autisme gir stemme til BeBe. Les mer om ham på engelsk her

As We See It. Denne amerikanske drama- og komedieserien handler om tre romkamerater på autismespekteret. Alle tre skuespillerne og mange andre involvert i serien har autisme. 

«The Rookie» er en amerikansk politiserie. En ung skuespiller med autisme (Nik Sanchez) spiller rollefiguren Silas March i fire episoder (sesong 3 og 4 – se imdb).  

«I used to be famous» er en Netflix film fra Storbrittania. Den handler om en tidligere boybandstjerne som blir kjent med en ung trommis på autismespekteret (spilt av Leo Long, som selv har autisme).  

«Heartbreak High» er en australsk tenåringsdramaserie på Netflix. Rollefiguren Quinni er lesbisk og autistisk, og hun er spilt av en skuespiller på autismespekteret. Les mer på engelsk her.

Programledere og realitydeltakere på autismespekteret

Chris Packham’s Animal Einsteins. Chris Packham er en BBC programleder som fikk diagnosen Asperger syndrom da han var i 40-årene (les mer her på engelsk). I denne dokumentarserien fokuserer han på dyrenes smarte overlevelsesstragier, og vi får håpe at filmen hans «Mitt liv med Asperger» straks blir tilgjengelig i Norge. 

Et hav av muligheter. Reality-serien fra NRK Super har deltakere med og uten funksjonsnedsettelse. Lukas (som har Asperger syndrom) er blant deltakerne.  

De skjulte talenter er en dansk dokumentarserie om personer med autisme og sine talenter. De fleste har Asperger syndrom. Les mer her.     

Ungkaren i paradis. I 2022 røpte Demi Burnett at hun har autisme (les mer på engelsk her). Hun er kjent fra flere amerikanske realityserier: Ungkaren i paradis (sesong 6 og 7), Ungkarskvinnen (sesong 15, episoder 1 og 3) og Ungkaren (sesong 23 samt sesong 24 episode 3). 

«Kjærlighet på spekteret – USA» er ny realityserie fra 2022, men den opprinnelige serien fra Australia er fortsatt tilgjengelig. Serien kalles sjarmerende, men likevel kritiseres i en kronikk

Tidligere tips 

Se våre tidligere artikler for flere tips om relevante tv-serier, dokumentarer og filmer (bruk gjerne Playpilot for å se om de fortsatt er tilgjengelige på norske strømmetjenester):