Representasjon på tv

Rollefigurer med autisme spilles oftere og oftere av skuespillere som selv har diagnosen. Vi hører også om flere og flere realitydeltakere og programledere som er på autismespekteret. I denne artikkelen legger vi ut nye tips fra 2022/2023, uten å ta stilling til hvorvidt programmene kan anbefales. Samtlige programmer/filmer var tilgjengelige på norske strømmetjenester på skrivende stund.

Skuespillere på autismespekteret

«The Cleaner» er en britisk komedie, og i hver episode treffer hovedfiguren Wicky et nytt menneske. Gjesteskuespilleren i «A Clean Christmas» (juleepisoden i sesong 2) er Robbie Curran, som har autisme og var også med å skrive episoden. Curran var den første med autisme til å ha fullført utdanningen på Oxford School of Drama. Les mer om ham på engelsk her. Curran var også med i 2 episoder av The Doctors, som pr. nå ikke er tilgjengelig i Norge.

«Familien Proud: Stoltere og Sterkere» er en amerikansk animasjonsserie. I sesong 2, episode 9 får BeBe en autismediagnose. En ung skuespiller med autisme gir stemme til BeBe. Les mer om ham på engelsk her

«As We See It.» Denne amerikanske drama- og komedieserien handler om tre romkamerater på autismespekteret. Alle tre skuespillerne og mange andre involvert i serien har autisme. 

«The Rookie» er en amerikansk politiserie. En ung skuespiller med autisme (Nik Sanchez) spiller rollefiguren Silas March i fire episoder (sesong 3 og 4 – se imdb).  

«I used to be famous» er en Netflix film fra Storbrittania. Den handler om en tidligere boybandstjerne som blir kjent med en ung trommis på autismespekteret (spilt av Leo Long, som selv har autisme).  

«Heartbreak High» er en australsk tenåringsdramaserie på Netflix. Rollefiguren Quinni er lesbisk og autistisk, og hun er spilt av en skuespiller på autismespekteret. Les mer på engelsk her.

«Everything’s Gonna Be Okay» er en amerikansk drama- og komedieserie. Den australske serieskaperen og skuespilleren, Josh Thomas, fikk en autismediagnose nylig. I serien har lillesøsteren hans autisme og hun spilles av Kayla Cromer, som også er på autismespekteret.

«Nanette» og «Douglas» er stand-up forestillinger med den australske komikeren Hannah Gadsby. Hun fikk en autismediagnose i voksen alder. Les mer om henne i Morgenbladet og Autisme i dag. Forestillingen «Body of Work» ble filmet i Sydney og kommer til Netflix 9. mai 2023 og kalles «Something Special

Programledere og realitydeltakere på autismespekteret

Chris Packham’s Animal Einsteins. Chris Packham er en BBC programleder som fikk diagnosen Asperger syndrom da han var i 40-årene (les mer her på engelsk). I denne dokumentarserien fokuserer han på dyrenes smarte overlevelsesstragier, og vi får håpe at filmen hans «Mitt liv med Asperger» straks blir tilgjengelig i Norge. 

Et hav av muligheter. Reality-serien fra NRK Super har deltakere med og uten funksjonsnedsettelse. Lukas (som har Asperger syndrom) er blant deltakerne.  

De skjulte talenter er en dansk dokumentarserie om personer med autisme og sine talenter. De fleste har Asperger syndrom. Les mer her.     

Ungkaren i paradis. I 2022 røpte Demi Burnett at hun har autisme (les mer på engelsk her). Hun er kjent fra flere amerikanske realityserier: Ungkaren i paradis (sesong 6 og 7), Ungkarskvinnen (sesong 15, episoder 1 og 3) og Ungkaren (sesong 23 samt sesong 24 episode 3). 

«Kjærlighet på spekteret – USA» er ny realityserie fra 2022, men den opprinnelige serien fra Australia er fortsatt tilgjengelig. Serien kalles sjarmerende, men likevel kritiseres i en kronikk

«Gartnere på spekteret» er en britisk dokumentarserie fra 2015. Alan Gardner er en prisvinnende gartner med Asperger syndrom. Sammen med andre på autismespekteret skaper de fine hager og samtidig viser frem både sine utfordringer og styrker. Les mer om serien her (på engelsk)

«Master Chef» er en britisk reality-serie. I sesong 19, var Vanessa D’Souza (også kjent som «The Autistic Chef») en semifinalist.

«Mitt mikroliv» er en norsk reality-serie på TV2. Deltakeren som heter Espen fikk diagnosen Asperger syndrom i 2022, og han forteller åpent om utfordringene i serien. Les mer her.

«Autisme fra innsida» er en BBC-dokumentar fra 2023 som nå er tilgjengelig på NRK. Den beskrives som følger «Fire unge voksne får lage hver sin film om sin verden – og sin autisme. Det blir en tankevekkende og gripende reise for alle som er med.»

«Taskmaster» er en britisk gameshow- og komedieserie (kjent i Norge som «Kongen befaler»). Blant deltakerne i sesong 14 er Fern Brady, en komiker som fikk en autismediagnose i 2021. Les mer om henne her (på engelsk).

Manusforfattere på autismespekteret
Jack Thorne står b.la. bak Enola Holmes 2, en populær film på Netflix. Han fikk en autismediagnose nylig, da han var 44 år. Les mer om ham her (på engelsk).

Josh Thomas står bl.a. bak «Everything’s Gonna Be Okay» og «Please Like Me» (som Hannah Gadsby også har en liten rolle i).

Tidligere tips 

Se våre tidligere artikler for flere tips om relevante tv-serier, dokumentarer og filmer (bruk gjerne Playpilot for å se om de fortsatt er tilgjengelige på norske strømmetjenester):

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer