Korona-relatert visuell støtte

I denne artikkelen finner du mange eksempler på visuell støtte om korona-relaterte temaer. Autism Europe har også samlet mange eksempler på forskjellige språk. Husk at visuell støtte bør tilpasses den enkelte. Sjekk også at informasjonen er i tråd med de siste anbefalingene fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.

Nye linker i 2021

Nå har vaksinering mot korona endelig begynt, og mange personer på autismespekteret vil etter hvert få behov for tilpasset informasjon om det å få en vaksine og hvorfor. NAKU har lagt ut lettlest informasjon med symboler. Det er også mer informasjon om vaksinering i artikkelen «Hvordan snakke med utviklingshemmede om koronavirusSamfunn for alle nr. 1/2021 inneholder både en lettlest forklaring som heter «Hva er korona-vaksine?» (side 24) og en artikkel av advokat Petter Kramås som heter «Hvem bestemmer hva om vaksine?» (side 38). 

Tips: Hjemmevaksinering kan gjøre det mulig å sette vaksinen uten tvang (som er strengt regulert). Helsetilsynet skriver «Hvorvidt en person trenger nødvendig helsehjelp i form av tjenester i hjemmet og i hvilket omfang, er et faglig spørsmål som helsepersonellet tar stilling til» men man kan klage på avgjørelsen om hjemmevaksinering. Helsetjenester hjemme tilbys ikke til personer som uten større problemer kan få utført de samme tjenestene ved legekontoret. 

Mitt sykehuspass

Helsepersonell må vite hvordan informasjon og kommunikasjon skal tilpasses pasientens behov. Mitt sykehuspass er et nyttig informasjonsverktøy og finnes i koronaversjon.  

Temaark  

Temaark samler mange relevante symboler sammen. De kan brukes som visuell støtte eller kommunikasjonsverktøy. 

Om korona (med Widgit-symboler). Fra Normedia. Denne versjonen inneholder enda flere symboler. Det finnes også en svensk tematavle.  

Om korona (med PCS-symboler). Fra Abilia. 

Om korona (med enkle men realistiske illustrasjoner). Fra Normedia. 

Om hjemmeaktiviteter. Fra Normedia. Her er et alternativ fra Statped.

Om hjemmeundervisning. Fra Statped.

Om nye rutiner i barnehagen. Fra en privatperson. 

Om koronanyheter. Statped lagde arket etter regjeringens pressekonferanse for barn. Visste du at alle kan ta kontakt med Statped og stille spørsmål om spesialpedagogisk hjelp og inkludering?

Temaark for voksne. NAV Hjelpemiddelsentral på Rogaland utviklet hele 22 sider med temaark. Arkene (med Widgit-symboler) er rettet mot voksne som bruker ASK. 

«Undersøkelse hos lege» og «Snakke om virus/nye regler.» Oslo Voksenopplæring lagde også en forklaring på hvordan man bruker tidssymbolene, mengdesymbolene og ja/nei symbolene i arket. Visste du at Oslo Voksenopplæring driver med ASK-opplæring for voksne brukere

Visuelle forklaringer

Ressursene under var laget spesielt for unge og voksne som har spesialpedagogiske behov. 

Visuelle forklaringer (fra Spiss). Her finner du både et eksempel på en liste og en tegneseriesamtale om koronaviruset og smittevern, i tillegg til tips om hvordan å skape trygge strukturer og rutiner hjemme. 

«Vask hendene ofte» (fra Abloom). Abloom filmfestival utviklet plakaten, som viser håndvask steg for steg. Se også andre plakater her. Og hva med å prøve Ablooms nettpuslespill om koronarelaterte temaer?  

Om håndvask i barnehagen (med lyd). Fra Tema Morsmål. 

Håndvask (pdf-fil fra Normedia)

Enkle forholdsregler mot virussmitte (pdf-fil fra Normedia)

Hvorfor må vi være hjemme (pdf-fil fra Normedia)

Sosiale historier 

«En sosial historie er en konkret beskrivelse av det du trenger å vite for å mestre en situasjon som oppleves utfordrende,» skriver Statped. Teksten og bildene bør helst tilpasses den enkeltes forutsetninger og behov, men her kommer noen eksempler:  

Sosialhistorie på én side. Spiss spesialiserer seg på mennesker på autismespekteret og skrev denne sosiale historie om koronaviruset. Hvis personen trenger illustrasjoner, kan du kopiere teksten og ta bilder med mobilen eller bruke symboler fra temaarkene som vi har linket til. Finner du ikke alle symbolene som du trenger? Prøv her.    

Sosial historie for barn og for ungdommer. Statped har laget to sosiale historier om korona, med tekst, tale og ett symbol pr. side. De har også samlet informasjon om sosiale historier generelt. Visste du at alle kan ta kontakt med Statped og stille spørsmål om spesialpedagogisk hjelp og inkludering? 

Lettlest tekst med foto (oversatt fra Mencap). Hvis personen ikke liker «barnslig» visuell støtte, kan dette være et bra alternativ. Klikk her for side 2 og side 3. Les mer om bruk av teksten i artikkelen her.   

Sosialhistorie på engelsk (fra en irsk fagperson). Andre ressurser på engelsk finner du her og på National Autistic Societys nettside

Lettlest informasjon med bilder 

Ressursene under henvender seg til et allment publikum. De består av korte tekster og enkle illustrasjoner. 

«8 steg for å forebygge smitte.» Illustrerte tips fra Folkehelseinstituttet.  

Råd og tiltak på flere språk. Oslo kommune har lagt ut et ark med fire bilder. Teksten er på norsk og 5 andre språk. De fire bildene er også lagt ut hver for seg her, under «Posters» (sammen med diverse artikler på andre språk). NRK har også informasjon på andre språk.  

Om håndvask i barnehagen på flere språk. Velg mellom nedlastbar plakat med tekst eller nettplakat med tekst og lyd.  

Visuelle verktøy til smertevurdering mm 

I fylkeslagets artikkel «Smertevurdering» finner du tips om smerteskalaer, kroppskart og andre gratis verktøy som kan gjøre det lettere å kommunisere om sykdom. Artikkelen er fra 2014, og vi beklager at noen av linkene er utdaterte.  

Videoer

«Sykdom, smitte og håndvask» (fra elevkanalen Junioraktuelt) med film, tale og tegnspråk. 

«Barnehagen åpner igjen» viser hva barna bør gjøre for å unngå smitte. 

«Skolen åpner igjen» viser skolebarn hva de skal gjøre for å unngå smitte. 

«Barnas koronavettregler» fra Røde kors handler ikke bare om smittevern men også om følelser og falske nyheter. 

Nettbøker

På norsk: Tigergjengen er en illustrert og lettlest bokserie. Fire fortellinger om livet med korona er tilgjengelig gratis. De er lagt ut her.  

På engelsk: «Coronavirus: a book for children» ble utviklet i samarbeid med en kjent illustratør, en professor i smittevern, en psykolog og to lærere. Hovedmålgruppa er 5-9 åringer. 

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer