Kjendiser på autismespekteret

Her kan du lese om 10 spennende mennesker på autismespekteret som har sikret seg en plass i rampelyset, f.eks. Greta Thunberg (avbildet). Husk at ikke alle kan bli kjendis, men alle kan utvikle sine sterke sider og få oppleve både positiv oppmerksomhet og god livskvalitet.

Fem spennende kvinner på autismespekteret

Greta Thunberg er en klima- og miljøaktivist som har Asperger, OCD og selektiv mutisme. Hun snakket litt om diagnosen hos Skavlan. Selv om Greta bare er 16 år, er hun nominert til Nobels fredspris og ble kåret til årets kvinne i Sverige.

Carly Fleischmann har autisme og var 11 år før hun endelig begynte å kommunisere med ord (hun skrev «hjelp – vondt – tenner» på PCen sin). Hun har fortsatt ikke talespråk men likevel klarer å intervjue kjendiser som Channing Tatum og Grace Helbig ved bruk av tekst-til tale. Hun har også vært gjest hos Stephen Colbert og Ellen Degeneres osv. Følg henne på facebook her.

Susan Boyle ble kjent etter at hun deltok på tv-programmet Britain’s Got Talent i 2009, og hennes første opptreden gikk viralt på youtube. Hun kom på andre plass i konkurransen, men albumet hennes satte likevel salgsrekord. Et par år senere fikk hun diagnosen Asperger syndrom. Les mer om hennes karriere på Wikipedia Norge og mer om hennes diagnose i Dagbladet.

Courtney Love har blitt kalt «den mest kontroversielle kvinne i rockhistorien» av bladet Rolling Stone. Hun er ellers kjent som enken etter Kurt Cobain, frontmann i Nirvana. Da Courtney var 9 år ble hun vurdert av en psykolog som la merke til tegn på autisme (Wikipedias kilde er en bok skrevet av moren hennes). Les mer om karrieren hennes på Wikipedia Norge.

Tara Palmer Tomkinson var prins Charles’ guddatter og superkjendis i England. Mange nordmenn har nok sett henne på Top Gear og andre programmer. Både VG, Dagbladet og TV2 skrev om hennes død i 2017. I et intervju med Daily Mail i 2014 sto hun frem med autismediagnosen.

Fem spennende menn på autismespekteret

Sir Anthony Hopkins er en prisbelønnet skuespiller som bl.a. har vunnet en Oscar-pris for rollen som seriemorderen Hannibal Lector i «Nattsvermeren.» Han fikk diagnosen Asperger i godt voksen alder og snakket om det for første gang i et intervju med Desert Sun. Han mener at Asperger gjør ham til en bedre skuespiller ifølge Daily Mail.

Paddy Considine er en prisvinnende skuespiller og filmskaper. Han har bl.a. hatt roller i «The Bourne Ultimatum,» «Child 44,» «The Girl with All the Gifts» og sesong 3 av «Peaky Blinders» (alle er tilgjengelige på Netflix pr. april 2019). Considine sleit mye med angst før han fikk Asperger-diagnosen i 2011 og Irlen-diagnosen et par år senere (Irlen syndrom er forklart på norsk her).

Dan Harmon står bak både den animerte serien «Rick and Morty» (nå på Netflix) og komiserien «Community» (nå på Viaplay). Sistnevnte handler bl.a. om Abed, en student med autistiske trekk. Det var mens han skapte Abed at Harmon fylte ut AQ eller en annen Aspergertest på nettet. Han oppdaget at han selv har sterke tegn på Asperger og ble vurdert av en lege, fortalte han i et intervju i bladet Wired.

Clay Marzo er en proff surfer som har Asperger. Diagnosen bidrar til hans intense fokus og nyskapende påfunn. Han har et stort engasjement i Surfers Healing, som arrangerer surfedager for barn med autisme. Det er rørende å se ham surfe med barna her. Marzo har skrevet om erfaringene med surfing og Asperger i boka «Just Add Water,» som var utgangspunktet for denne dokumentaren på youtube.

Dan Bull er en rapper med Asperger. Over 1,5 millioner mennesker følger youtubekanalen hans. Som oftest rapper han om videospill, men et par sanger handler om autisme: «A portrait of the autist,» «Living with autism» og «Awe-tistic» (med Vitiate, en annen rapper på autismespekteret).

P.S. Flere på denne lista fikk diagnosen i voksen alder. Hvis du lurer på om du selv har tegn på autisme/Asperger, kan du prøve Autism-Spectrum Quotient (ASQ). ASQ er et screeningsverktøy som ble utviklet av Cambridge Autism Research Centre i England. Det finnes i dansk versjon (ikke norsk, såvidt vi vet). ASQ er ikke et diagnoseverktøy. Diagnose settes av fagfolk (fastlegen kan henvise til utredning).

Lyst til å lese om andre talentfulle personer på autismespekteret ?

  • Kjendiser og rollemodeller med ASD. Her kan du lese om personer på autismespekteret som har opplevd suksess i alt fra underholdning til forskning.
  • Musikktalenter med ASD. Her kan du lese om mange flinke musikere og vokalister på autismespekteret, i mange forskjellige sjangre.
  • Jukeboks. I videoene samlet her kan du bli kjent med fire talentfulle unge menn på autismespekteret.
  • Selvbiografier. Mange personer på autismespekteret er flinke til å skrive, ofte tross utfordringer med muntlig språk.
  • Mangfoldige interesser.  Her kan du lese inspirerende historier om alt det positive som kan skje når personer med ASD får utvikle talentene sine.

Tips: Les om hvordan interesser kan brukes på skolen i «Interesser: en kongevei til måloppnåelse

Logg inn

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer