Selvbiografier

Her er noen selvbiografier skrevet av personer som selv har autisme eller Asperger syndrom.

Listen er kun til informasjon og er ikke en anbefaling, verken av bøkene eller de kommersielle nettsidene vi linker til. 

En annerledes barndom av Iris Johansson.  «Da hun var liten mente man at hun var utviklingshemmet og dyslektisk. I dag får barn som Iris diagnosen autisme.  Etter folkeskolen arbeidet Iris i en frisørsalong. Senere fortsatte hun utdannelsen, og studerte blant annet religionsfilosofi og psykologi….  I dag veileder hun personal-grupper på institusjoner for rusmisbrukere, psykotiske mennesker og mennesker med autisme og andre kommunikasjonsforstyrrelser.»
Donna Williams.  Selvbiografi i tre binder.  Den første boka heter «Ingen ingensteds» og er fra 1992.  Den andre boka, fra 1997, heter «Fra ingen til en.»   Den tredje, også fra 1997, heter «Som farge for en blind» og handler om livet som voksen.
Inn med idiotene.  «Forfatteren av boken «Inn med idiotene», Kamran Nazeer, har diagnosen autist. Han er utdannet jurist og har doktorgrad i filosofi.  I boken oppsøker Nazeer fem klassekamerater fra den første spesialklassen opprettet for autister i New York i 1982.»
En riktig människa av Gunilla Gerland.  Ikke oversatt til norsk ennå.  «En självbiografisk bok som handlar om att växa upp och leva med Aspergers syndrom. Det är en berättelse om utsatthet, om att vara annorlunda och att vara människa – en bok som öppnar dörrar till förståelse.»
Treet:  En historie om autisme, uforstand og forvandling.  Av Aase Wahl og Tom Roland Ekeberg.  «Boken er et samarbeid mellom to som møttes i 1986/87. Den ene var autistisk og den andre var terapautisk hjelper. Samspillet mellom disse to utviklet seg og førte dem begge inn i en forvandlingsprosess.»  Ekeberg har også skrevet Porten (2005).
Martins verden av Martin R. Møller-Nordbye (2009).  Martin er en ung mann med Asperger syndrom.  I denne boken får vi innblikk i hans møte med skole og annet hjelpeapparat. Han beskriver også sin ensomhet og sitt ønske om å få venner.
I skyggen af det normale” (2000) er skrevet av Liane Holliday-Willey, en amerikansk kvinne med Asperger syndrom.  Hun har også en datter med Asperger syndrom.


Møt tre kvinner som har skrevet selvbiografier

Mange kvinner med Asperger syndrom har skrevet bok om livet med diagnosen.  Tre av dem er sammenlignet i en svensk hovedfagsoppgave om kognisjon, kommunikasjon og følelse av sammenheng hos personer med Asperger syndrom.  Den inneholder både bakgrunn om kvinnene og interessante sitater.  Hovedfagsoppgaven kan nedlastes her.
Gunilla Gerland (f. 1963) skrev «En riktig människa» i 1996. Den er nå oversatt til åtte språk, deriblant engelsk, dansk, tysk og japansk.  Les mer om Gunilla på side 52-58 i hovedfagsoppgaven.
Mary Meinel-Newport (f. 1955) er amerikansk og gift med Jerry Newport, som også har Asperger syndrom.  Avisen LA Times skrev om deres forhold i 1995, og artikkelen inspirerte filmen «Mozart and the Whale» (også kalt «Crazy in Love«).  Jerry og Mary skrev også en bok som heter «Mozart and the Whale:  An Asperger’s Love Story,» som også er tilgjengelig i en svensk oversettelse.  Mary har også hatt små roller i diverse «Star Trek» episoder.  Les mer om Mary (og Jerry) på side 65-73 i hovedfagsoppgaven.
Susanne Schäfer (f. 1966) er tysk.  Selvbiografien hennes ble oversatt til svensk i 1996, og heter «Stjärnor, linser och äpplen.»  Hun er utdannet «finoptiker» (et yrke som spesialiserer seg på linser og optiske instrumenter).  Les mer om henne på side 46-47 og 73-76 i hovedfagsoppgaven.

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer