De fleste på autismespekteret har allerede fått noe informasjon om koronaviruset og smittevern, men nye utfordringer, tanker, følelser og bekymringer kan dukke opp. Derfor er det viktig at temaet tas opp med jevne mellomrom. I denne artikkelen finner du både visuell støtte til slike samtaler og linker til informasjon om tilrettelegging i koronaperioden. Vi tipser også om informasjon om koronaviruset på andre språk.
Om å støtte personer på autismespekteret i koronaperioden
Spiss jobber til daglig med personer på autismespekteret og deres støttepersoner, og de har kommet med informasjonen og ressurser som kan være nyttige for mange i koronaperioden:
- Tips. De fire viktigste tipsene finner du i nyhetsbrevet.
- Direktesending. Foredraget «Corona-tid-tips for ASD familier» direktesendes på facebook mandag 23. mars kl. 11.30. Foredraget vil også være tilgjengelig i etterkant. Les mer her.
- Temasiden til Spiss. På temasiden finner du tips om hvordan du kan forklare situasjonen og skape struktur. Den inneholder også eksempler på visuelle støtte.
Om å støtte voksne med bistandsbehov i koronaperioden
Artiklene under har fokus på utviklingshemmede. Disse ressursene kan likevel være relevante for arbeidet rundt noen voksne på autismespekteret og andre med bistandsbehov.
- Temaside i samarbeid med Helsedirektoratet. Her finner du informasjon om opplæring, samarbeid med pårørende og hvordan ansatte kan sikre gode tjenester i den krevende koronaperioden.
- Artikkel av psykolog Anne Gro Innstrand. Artikkelen oppsummeres slik: «Mennesker med utviklingshemming har rett til å få informasjon tilpasset sine kommunikasjonsevner. Det er viktig å gi den muntlige informasjonen også skriftlig, med tilrettelagt, lettlest språk. Sett av tid til å gjenta samtalen.» Les hennes facebookinnlegg om samme tema her.
- Fagbladet Fontene har en artikkel om hvordan vernepleiere kan lage nye rutiner, når mennesker med utviklingshemning faller ut av sine daglige rutiner pga situasjonen i samfunnet.
Visuell støtte
Husk at visuell støtte bør tilpasses den enkelte. Sjekk også at informasjonen er i tråd med de siste anbefalingene fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.
- Visuelle forklaringer (fra Spiss). Her finner du både et eksempel på en liste, en sosial historie og en tegneseriesamtale om koronaviruset og smittevern.
- Visuell plan (fra Spiss). Her finner du et eksempel på en visuell plan, i tillegg til tips om hvordan å skape trygge strukturer og rutiner hjemme.
- Lettlest tekst med foto (oversatt fra Mencap). Hvis personen ikke liker «barnslig» visuell støtte, kan dette være et bra alternativ. Klikk her for side 2 og side 3. Les mer om bruk av teksten i artikkelen her.
- Smerteskalaer og kroppskart. Her finner du tips om gratis verktøy som kan gjøre det lettere å kommunisere om sykdom. Artikkelen er fra 2014, og vi beklager at noen av linkene er utdaterte.
- Håndvask (pdf-fil fra Normedia)
- Enkle forholdsregler mot virussmitte (pdf-fil fra Normedia)
- Hvorfor må vi være hjemme (pdf-fil fra Normedia)
- Tematavle med 30 ord/symboler (fra Abilia)
- Sosialhistorie på engelsk (fra en irsk fagperson)
Informasjon på andre språk / Information in other languages
We present the following list in English and Norwegian, but the resources are available in a wide variety of languages:
- Written information in 27 languages about quarantine/isolation (from the Norwegian Institute of Public Health)
- Film about quarantine/isolation in 8 languages
- Written information in 14 languages about how to talk with children about the corona virus (from Save the Children)
Samme liste på norsk:
- Skriftlig informasjon på 27 språk om karantene/isolasjon (fra Folkehelseinstituttet).
- Film om karantene/isolasjon på 8 språk (fra Folkehelseinstituttet).
- Skriftlig informasjon på 14 språk om hvordan prate med barn om koronaviruset (fra Redd barna).