Spennende programmer på Netflix, Viaplay osv

Abonnerer du på Netflix, Viaplay eller andre streamingstjenester? Da har vi flere spennende tv-tips til deg! Husk at mange av programmene og filmene er tilgjengelige via to eller flere streamingstjenester, selv om vi bare nevner én av dem. Bruk søketjenesten på tvguide.vg.no/ for å finne ut hvilke streamingstjenester som tilbyr det du er interessert i.

NB:  Lista er kun til informasjon og er ikke en anbefaling.

Underholdningsprogrammer på Netflix  

Linkene går til programmene på Netflix. Bruk tvguide.vg.no/ for å finne eventuelle alternativer.

 • NY! «The Healing powers of Dude» er en barneserie som handler om en gutt på 11 år som har sosial angst. Dude er hans servicehund.
 • «Broen» er en svensk-dansk krimserie. Detektiv Saga Norén viser tegn på Asperger syndrom. Les mer her. 
 • «Atypical» er en originalserie fra Netflix om en tenåring med autisme. Han bestemmer seg for å finne en kjæreste. Her kan du lese hva Landsforeningen Autisme i Danmark har å si om serien.
 • «Scorpion» er en amerikansk serie som beskrives som en hybrid mellom «CSI»  og «Big Bang Theory.» Serien følger om en gjeng med sosialt klønete genier som løser komplekse, høyteknologiske kriser. Episoden «Little Boy Lost» i sesong 3 handler om en gutt med autisme.
 • «Modus» er en svensk krimserie på to sesonger. En talentfull psykolog og profilekspert har en datter med autisme. Når datteren blir vitne til et drap, samarbeider hun med politiet for å avdekke seriemorderens merkelige motiver.
 • «Rita» er en dansk komiserie om en idealistisk, ærlig, uforutsigbar og høyst upedagogisk lærer. I sesong 2, episode 3 blir kollegaen Hjørdis venner med en elev i første klasse. Gutten får diagnosen Asperger syndrom, og da begynner Hjørdis å stille spørsmål rundt sin egen barndom.
 • «Hannah Gadsby: Nanette» er sceneshowet til en australsk standupkomiker. Nylig fikk hun vite at hun har autisme. Les mer om henne her.

Filmer på Netflix

Linkene går til filmene på Netflix. Bruk tvguide.vg.no/ for å finne eventuelle alternativer.

 • «Dear John» (2010) er en romantisk Hollywood film. John har som drøm å starte et ridesenter for barn med autisme. Braeden Reed, en ung skuespiller med autisme, har en rolle i filmen.
 • «Spekkhoggernes fyrtårn» (2016) er en spansk film basert på en sann historie. En mor reiser til Argentina med sønnen som har autisme. Hun håper at en parkvokter og en flokk med ville spekkhoggere kan hjelpe gutten ut av isolasjonen.

NB: Husk også at det finnes mange andre relevante filmer. Noen av dem er tilgjengelige på DVD fra biblioteket (f.eks. «Adam» eller «Mitt navn er Khan«).

Dokumentarer på Netflix 

Linkene går til dokumentarene på Netflix. Bruk tvguide.vg.no/ for å finne eventuelle alternativer.

 • «Asperger’s Are Us» (2016) er en amerikansk dokumentar på nesten 90 minutter. Fire venner/komikere på autismespekteret forbereder seg til en siste forestilling sammen. Dokumentaren har sin egen facebookside.
 • «I vår egen verden» (2017) handler om en stor familie som mistet faren i selvmord. Flere av barna har autisme.
 • «The magic pill (kan man spise seg frisk?)» handler bl.a. om Abigail, en 5-åring med autisme. Hun følger en ketogenisk diett. OBS: Dietten passer ikke for alle og krever nøye medisinsk overvåking.
 • «The Undateables UK» er en oppløftende realityserien som følger personer med funksjonsnedsettelser som ønsker å finne kjærligheten. Deltakerne på autismespekteret heter Michael (sesong 2), Richard (sesong 2) og Daniel (sesong 3).

Programmer/filmer kun via andre tjenester

 • «Speechless» er en situasjonskomedie om J.J. og familien hans.  J.J. er en tenåring uten talespråk (han har CP, ikke autisme). Serien er tilgjengelig på Viaplay.
 • «Chicago Med» er en amerikansk underholdningsserie med en rollefigur på autismespekteret. Dr. Isidore Latham er en dyktig kirurg som vises ofte i sesong 2, og i episode 11 får han diagnosen Asperger syndrom. Serien er tilgjengelig på Viaplay.
 • «The Good Doctor» er en amerikansk underholdningsserie om en kirurg med autisme. Serien er tilgjengelig på Viaplay og TV2 Sumo.
 • «Life, Animated» ble Oscar-nominert i 2017. Dokumentarfilmen handler om Owen Suskind, som plutselig sluttet å snakke som 3-åring. Flere år senere gjør faren en merkelig oppdagelse: Den tilsynelatende tause sønnen kan alle Disney-filmers replikker – helt utenat. For å se filmen må du kjøpe VG+ abonnement.
 • «The Outsider» er tilgjengelig på HBO Nordic. Detektiven Holly Gibney, som vi først ser i episode 3, er kanskje på autismespekteret selv om dette ikke nevnes i serien. Les mer om henne her (på engelsk).
 • «Temple Grandin» er tilgjengelig på HBO Nordic. Den er en prisvinnende film om en av verdens mest kjente kvinner på autismespekteret.

Vet du om andre relevante filmer og serier? 

Send tips til akershus@autismeforeningen.no.

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer