Tidlig hjelp ved psykiske lidelser

Tenk om sønnen din eller dattera di har utviklet psykiske vansker. Vil du da ønske at han/hun:

  • får en best mulig prognose?
  • får slippe tung medisinering og innleggelse?
  • får hjelp før vennskap og familieforhold blir ødelagt?
  • får komme raskest mulig tilbake til hverdagen med skole eller jobb?

Selvfølgelig! Men da bør du lære om tegn på psykiske vansker allerede nå.
Start gjerne med å lese dette hefte fra PsykOpp – «Det er noe som ikke er som det skal være: om å få hjelp tidlig ved begynnende psykiske lidelser.»
Heftet på 10 sider er lettlest og kortfattet men likevel innholdsrik. Formålet er å hjelpe pårørende og andre å se tidlige tegn på psykiske vansker og hjelpe personen å komme i kontakt med legen.
Det er ikke alltid lett å se forskjellen mellom forbigående atferdsendringer og begynnende psykiske vansker. Det er heller ikke lett å se forskjellen mellom rusrelaterte symptomer og psykiske vansker. Og det er slett ikke lett å vite hvilken lidelse det dreier seg om. Men alt dette er opp til en fagperson å avgjøre. Din oppgave er å være oppmerksom og fortelle en lege om det du har observert:

  • hvilke endringer har du sett? (se sjekklista på side 5 i heftet)
  • hvor lenge har symptomene vart?
  • hvor intense er symptomene?
  • hvordan har symptomene påvirket skoleresultater, jobbvirksomhet og sosiale forhold?

Mange kvier seg for å diskutere situasjonen med den som er syk. Heftet inneholder derfor gode tips om hvordan du kan oppmuntre en myndig voksen til å oppsøke lege. Det er viktig å velge riktig tid og sted, slik at du skaper gode premisser for en rolig og konstruktiv samtale. Vær spørrende, ikke dømmende. Kjeft hjelper ikke.
At du som pårørende opplever symptomene som vanskelige eller belastende sier mye i seg selv. Stol på magefølelsen, og husk at det er best å være på den sikre siden. Hvis personen viser klar motstand mot å gå til legen, ta kontakt med legen på egen hånd. Heftet avsluttes med tips om hvordan du kan henvende deg til legen og beskrive konkret hva som bekymrer deg.
Heftet kan bestilles via Hertervig forlag. Prisen er åtte kroner pluss porto.
Ebokversjonen av heftet er tilgjengelig gratis gjennom bokhylla.no.
 

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer