Dr. Temple Grandin

Temple Grandin, født 29. august i 1947, amerikansk,  har doktorgrad i dyrevitenskap og er professor ved Colorado State University, bestselgende forfatter, autismeaktivist og konsulent ved husdyrindustrien innen dyreatferd. Hun har også funnet opp ‘klemme maskinen’ – en innretning for å berolige autistiske barn.   Filmen  ‘Temple Grandin’, som handler om hennes liv, er prisbelønnet (filmomtale på vår nettside i link). I 2010 ble hun listet som en av de 100 mest inflytelsesrike personer i verden i ‘heltekategorien’ av Time 100-listen.

Les mer på Wikipedia  (det er på engelsk).

Når man skal komme innom emnet autisme, kan man ikke unnlate å nevne dr. Temple Grandin. En utrolig person som har fått utrettet mye, som forfatter og foredragsholder har hun vist at med masse trening og tilpasning, så når du langt, selv om du bare trenger litt lengre tid – vil du bli noe, kan du klare det! Morens ord har hun brukt ofte som en forklaring på hennes situasjon; ‘Different – not less’ – ‘annerledes – men ikke dårligere’ – for å vise at personer med en diagnose eller en annen hemming er annerledes, men like mye verdt som andre mennesker!

Se filmen, om du ikke allerede har gjort det, om du er interessert i temaet autismespekteret, jobber eller har nær kontakt med personer med ASD, er lærer på en skole der det er barn som har lærevansker m.m. Filmen er også for de som selv har diagnose, men den er anbefalt fra 15 år og oppover. Kanskje bør en person uten diagnose se den først, for å se om den kan passe for den enkelte. Det er noen tøffe scener i filmen, som bare de som er nær personer med ASD vet om passer for den enkelte. 

Mange som får en diagnose på sitt barn, får etterhvert høre om en ‘klemmemaskin’, og ei jente med autisme som ikke likte nær berøring og kontakt, selv ikke fra sin egen mor, og dermed i ung alder konstruerte seg sin egen maskin, som hjalp henne med å få en klem når hun følte at følelsene ble for sterke å takle alene, og hun trengte en klem. Hun fant selv løsningen til sitt problem, og hun har konstruert mye siden den tid! Se bare i filmen, der er det veldig mange forklaringer på hvordan det oppleves for personen i filmen, dette er ikke likt for alle som har autismediagnose, men flere ting er det mange som har sett filmen, som kjenner seg igjen i.

Filmen ble vist gratis som en markering av Verdens Autismedag i Sola Kulturhus 17. april 2011. 

 

Dr. Temple Grandins offisielle nettside

Dr. Temple Grandin – bøker på Amazon

Dr. Temple Grandin på YouTube, TED

Temple Grandin – fargebok for barn, – fortelling om dr. Temple Grandins liv og virke, tegningene i boka er i sort/hvitt og laget av barn med autismediagnose. Beregnet for andre barn til å høre og å lære om dr. Grandins liv og å aktivisere ved å fargelegge tegningene om det ønskes.

 


Andre kjente personer som har ASD diagnose; les på Akershus fylkeslag sine nettsider om kjendisene med diagnose innen ASD.