Symbolbrukere har også noe å si

SYMBOL_Talk.gif
Akershus fylkeslag er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider. 
Er det slik at folk som mangler talespråk ikke har noe å si? Neppe. Det er opp til oss å hjelpe dem å uttrykke seg ved bruk alternativ- og supplerende kommunikasjon (ASK).  Grafiske symboler er et populært alternativ, og denne artikkelen hjelper deg å finne fram til informasjon, inspirasjon og gratis symbolbaserte materialer.
 

 


Informasjon

Trenger du en innføring i ASK?  Da er det lurt å starte med artikkelen vår fra 2010, «Kommunikasjonsmetoder og -hjelpemidler.»  Alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK) kan være alt fra å bruke bilder, kroppspråk, tegnspråk, symboler, kommunikasjonsbøker eller talemaskiner.  I artikkelen finner du eksempler fra hver kategori.  
Lurer du på hva PECS er?  Picture Exchange Communication System, kjent som PECS, er et populært system.  Her finner du en innføring i PECS, som forteller hvordan du kan bruke bildekort til å utvikle funksjonelle kommunikasjonsferdigheter. 
Interessert i Bliss?  Ta en titt på Torhild Kausruds artikkel i tidsskriftet «Psykologi i kommunen» nummer 2/2011.  Artikkelen heter ”Bliss symbolspråk: et hjelpemiddel i utvikling av språkforståelse.” 
Interessert i tekniske hjelpemidler?  Tobii er et firma som spesialiserer seg på ASK-teknologi.  Tobiis nettside om autisme inneholder noen produktforslag, men du må selv vurdere om et produkt er egnet, i samråd med en kvalifisert fagperson.


Inspirasjon
Skatval skole i Nord Trøndelag viser at det går an å tilrettelegge for elever uten talespråk på en vanlig skole. Disse elevene har noen å leke med i friminutt, og medelevene har lært å bruke tematavler, symbol og bilder. Skolen er nominert til Dronning Sonjas skolepris.  Les mer om skolen her.
«m^2s lille snakkeblogg» er en slags dagbok om ASK.  Lesere kan følge med på språkutviklingen til en skolegutt med lite talespråk.  De kan også dra nytte av familiens erfaringer med grafiske symboler.  De har brukt symboler og kommunikasjonsbøker, og nå utforsker de fordelene ved Rolltalk.  


Gratis materialer

Kommunikasjonsbok til en 5 åring.  Boka til «Stig» ble utviklet av Møller-Trøndelag kompetansesenter.
Kommunikasjonsbok til en 12 åring.  «Mads» er en gutt på 12 år som har et stort ordforråd.  Han pleier å bruke tegn til tale, og dette er hans første kommunikasjonsbok med symboler.
Materiellsamling.  Her finner du linker til alt grafisk materiale som er publisert av ISAAC, f.eks. kommunikasjonsbøker, lesebøker på Bliss og generelle tips.    
Tematavler for sommerferien. Tavlene består av symboler som kan brukes når man kommuniserer om besøk til Legoland, dyrehager osv.
Lettlest avis. Klar tale, en lettlest avis, er nå tilgjengelig med symboler. Når du holder musepekeren over et ord, vil det komme opp et symbol som forklarer ordet.
Språklyder. Statped har utviklet et gratis hefte med PCS-symboler og bilder. Symbolene/bildene er samlet etter første bokstavlyd. Kan brukes som lottospill.
Matematiske begreper. Statped har laget en liten bok med noen førmatematiske begreper (f.eks. preposisjoner). De grafiske tegnene bør brukes sammen med konkreter, leker og aktiviteter i kombinasjon med tegnene.
Tusen ting å tenke på er et gratis online temabok som fremmer begrepsutvikling hos barn i alderen 4 – 10 år. Læremiddelet er med norsk tale og grafiske tegn (SymbolStix). Målgruppa er barn som har manglende talespråk eller forsinket språkutvikling. Finnes også i online tegnspråk versjon (gratis) og trykt versjon (kr. 250). 
Til InPrint. Bruker du dataprogrammet InPrint? Da kan du benytte deg av en gratis pakke med over 200 arbeidsark med grafiske symboler. Oppgavene går ut på å bokstaver og ord, finne ord som passer til bildet, skrive ord og lage setninger.
Symbolsamling. Picto Selector har 26.000 symboler til gratis bruk. Finn et symbol ved å søke på emne (på dansk, f.eks. madlavning, lege, religion, død og sorg).

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer