Sykkelglede for alle


Sykling er en fin sommeraktivitet og er god trim for personer i alle aldre.  Noen voksne med ASD har bare behov for noen å sykle med, f.eks. en støttekontakt
eller aktivitetsvenn.  Mange barn med ASD, derimot, har behov for mer omfattende hjelp til mestring.
 
At barnet ikke kan sykle høres ut som en bagatell kanskje, men det kan faktisk være begrensende for familiens fritid og trivsel.  Det kan også stå til hinder for barnets inkludering i vennegjengen og på utflukter med klassen.
 
Heldigvis finnes det utstyr som kan bidra til bedre mestring og til sykkelglede for alle.  Noe utstyr finnes i vanlig handel, mens spesialsykler og hjelpemidler kan søkes gjennom Hjelpemiddelsentralen.  Alt dette kan du lese om nedenfor i artikkelen.  Produkttipsene er kun til informasjon og er ikke en anbefaling, verken av produktene eller de kommersielle nettsidene som vi linker til.
 
P.S.  Visste du at hjelpemidler til trening, stimulering, lek og sport har en øvre aldersgrense på 26 år?  Søk spesialsykkel og –utstyr før det er for seint!  Les mer om aldersgrensen her.  Du kan ogsåfå en oversikt over hjelpemiddelområdet i artikkelen ”Å sykle” på nettsiden til NAV.


Valgmuligheter innenfor vanlige sykler
En tung sykkel er vanskeligere å kontrollere og gjør tunge bakker enda tyngre.  Velger du en lett aluminiumssykkel så snakker vi fort om en vektreduksjon på 30-40% på selve sykkelen. Det er mye for en liten kropp, særlig hos barn med motoriske vansker.  I 2012 har vanlige sportsbutikker flere lettvektmodeller enn før.  Les mer om lettvektere her.
 
Overgangen fra fotbrems/pedalbrems til håndbrems er vanskelig for mange barn med ASD.  De fleste større sykler har utvendige gir, noe som utelukker fotbrems.  Se derfor etter sykler med innvendige ”navgir.”  Hvis sportsbutikken i nærmiljøet ikke kan skaffe deg en kul sykkel med fotbrems i riktig størrelse, sjekk på nettet.  Stryker er et eksempel på en sykkel som kan bestilles med fotbrems (og i forskjellige farger).  

påhengssykkelen "Trail Gator"
Påhengssykler
 
Påhengssykler gjør at en vanlig voksensykkel blir en forelder-og-barn tandemsykkel.  Denne løsningen passer best for mindre barn (opptil ca. 40 kg., avhengig av modell).  
 
Fordelen med en påhengssykkel er at barnet får bruke kroppen, mens den voksne har kontroll over hvor de sykler og hvor fort.  Den tar også forholdsvis lite plass når sykkelen ikke er i bruk.  
 
Det kan være lurt å vurdere behovet for ekstra tilbehør, f.eks.:
 
Skjermer.  Disse kan monteres på både sykkelhjul og stanga for å beskytte barnet fra vann- og steinsprut.
Ekstra feste.  Hvis flere voksensykler har en feste, kan man variere hvem barnet sykler sammen med.
Støttehjul.  Støttehjul gjør påhengssykkelen stødigere. 
 
Påhengssykler, f.eks. ”Merida Trailer Bike” og «Afterbike» kan kjøpes brukt og i diverse sportsbutikker.  De kan også søkes gjennom Hjelpemiddelsentralen, f.eks. Bardums påhengssykkel.  Aktiv hjelpemidler AS har forskjellige «heng efter sykler  Et annet alternativ er ”Follow Me” eller «Trail Gator» som begge hekter en helt vanlig barnesykkel til en voksensykkel.  


Spesialstøttehjul
Aktiv støttehjul er konstruert for å passe de fleste sykler, også store sykler med utvendig gir. Med høydejusterbare støttehjul kan avstanden til bakken tilpasses individuelle behov, og endres dersom syklisten oppnår bedre balanse etter hvert.  Hjelpemiddelsentralen vet kanskje om andre alternativer innenfor støttehjul. 
 

Spesialsykler
Det finnes både mange forskjellige spesialsykler som dekker mange forskjellige behov.  Det anbefales å velge en spesialsykkel i samråd med en ergoterapeut eller andre med fagkunnskap.  Nedenfor kan du se sortimentet hos forskjellige leverandører.  
 
Medema.  Fylkeslaget har hørt om barn med autisme som har fått innvilget trehjulssykkelen, og andre som har fått innvilget tohjulssykkelen.  Det betyr ikke at det er riktig valg for alle eller mulig for alle å få innvilget.  Syklene finnes i forskjellige størrelser.  Den minste passer for syklister som veier 40/50 kilo, og den største passer for syklister som veier maks 120 kilo.    
 
Alu Rehab.  Alu Rehab har valgt å holde fokus på utvalgte sykler som firmaet gjennom mange år har opparbeidet høy kompetanse og kunnskap omkring.
 
AS Aktiv Hjelpemidler er et selskap som har spesialisert seg på sport og fritidshjelpemidler for funksjonshemmede siden 1999.  Selskapet holder til på Lørenskog.  Gå til sykkelkatalogen.
 
Krabat.  Krabat har en sykkel med vogn foran, med plass til 1-2 unge passasjerer (maks last 75 kg.).  Ved å sitte foran, får barnet bedre tilsyn – og bedre utsikt.
Tips: Hvis personen sliter med å komme av og på sykkelen, kan du se etter en sykkel med parkeringsbrems. Parkeringsbrems er på styret og får sykkelen til å stå i ro under av- og påstigning.

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer