Sov bedre med en tilpasset dyne

Valg av dyne kan ha mye å si for hvor godt man sover om natta. For noen holder det med en vanlig dyne. Andre trenger en dobbeldyne eller vektdyne. I denne artikkelen finner du en oversikt over alternativene.
 

Linkene er kun til informasjon og er ikke en anbefaling, verken av produktene, produsentene eller leverandørene.   

Vanlig dyne

Mange er godt fornøyde med en vanlig dyne, men den bør tilpasses den enkelte:

  • Lengde. Tommelregelen er at dyna skal være 20-30 cm lengre enn kroppen.
  • Varmeevne. Ta hensyn til årstid, soveromstemperatur og kroppens behov.
  • Materialer. Ta hensyn til allergier og personlige preferanser.
  • Lukt. Kjemisk lukt eller parfyme fra vaskemidler kan være problematisk, særlig for personer med usedvanlig god luktesans.

Dobbeldyne for den som sparker mye i søvne

Dobbeldyner er 60 centimeter bredere og 20 centimeter lengre enn vanlige dyner. De veier også omtrent dobbelt så mye som vanlige dyner. Dermed blir det vanskeligere å sparke av seg dyna. Man holder seg varm og våkner sjeldnere i løpet av natta.

Vektdyne for avslappende trykk mot kroppen

Det finnes fem typer vektdyner. Mange har hørt om kuledyner, men det finnes også fiberdyner, kjededyner, ulldyner og kastanjedyner. Rull ned for å lese mer om hver type.
Før du kjøper en vektdyne er det lurt å prøve om den har noe effekt. Amajo låner ut kuledyner til utprøving og Picomed låner ut fiberdyner til utprøving.

Kuledyne

«Noen benytter kuledyna på dagtid, under hvileperioder eller lek og andre om natten når de sover… Den hjelper mange med å sovne fortere, noen får en tryggere søvn og har dermed mer overskudd i hverdagen.»

Sitatet er fra en brosjyre om kuledyner som ikke lenger er tilgjengelig på internett. Du kan også se en videoreportasje om kuledyner fra NRK-programmet «Førkveld» (7. april 2011).
Kjøp av kuledyne  
Amajo selger Protac kuledyner og diverse andre produkter som bruker trykk og tyngde til å skape en beroligende effekt. I sortimentet finner man puter, sitteunderlag, saccosekker, knetepper, vester o.l.
Kreativ Styrke selger kuledyner fra en annen produsent (Sensory Direct) og prisene er mer behagelige. De selger også et skulderomslag, et kneteppe og vektarmbånd/ankelbånd.
Klubben.no selger en kuledyne og diverse andre relaterte produkter. Produsent nevnes ikke.
Utlån av kuledyne
Amajo låner ut kuledyner til utprøving. Les mer her.
Søknad om kuledyne som hjelpemiddel 
Kuledyner kan klassifiseres som et «hjelpemiddel til lek, trening og aktivisering.» For å fylle vilkårene må formålet være å opprettholde og forbedre motorisk og kognitiv funksjonsevne – ikke å hjelpe med søvn. Hjelpemidler til lek, trening og aktivisering søkes gjennom NAV Hjelpemiddelsentralen.
Kuledyner kan også klassifiseres som et hjelpemiddel for behandling av søvnvansker. Behandlingshjelpemiddelenhetene ved de regionale helseforetak har hatt ansvar for slike hjelpemidler siden 2013. Dessverre mener Helse- og omsorgsdepartementet at det ikke finnes tilstrekkelig  dokumentasjon av klinisk effekt. Manglende forskning vektlegges mer enn individuelle erfaringer, og flere og flere søkere får avslag, selv om de har prøvd kuledyne og fått hjelp av en ergoterapeut/fysioterapeut til å dokumentere effekten.
Amajo følger godt med på utviklingen i offentlige hjelpemiddelordninger, og det kan være lurt å ta kontakt med dem før du søker.

Fiberdyne

Fiberdynen fra Trevira er myk og føles ut som en vanlig dyne. Den finnes i to størrelser (barn og voksen) og ni forskjellige tyngder. Den tyngste veier 14 kg.
Man kan sitte eller ligge på dynen, noe du ikke kan gjøre med en kuledyne. Fiberdynen kan også vaskes i en vanlig vaskemaskin. Den har har en glidelås i midten og kan deles i midten. Dermed kan man vaske halvdelene hver for seg om nødvendig. Les mer om fiberdynen her.
Ta kontakt med Picomed for å prøve fiberdynen før du velger å leie eller kjøpe den. Kontaktinformasjon finner du i produktbeskrivelsen.

Kjededyne

Svensk forskning tyder på at bruk av kjededyne kan ha en positiv effekt på mange som sliter med søvnløshet. Halvparten av forsøkspersonene opplevde en positiv og målbar effekt. De sov lenger, beveget seg mindre og våknet sjeldnere i løpet av natta.
Kjededyner finnes i forskjellige størrelser og tyngder til både spebarn, barn og voksne. Den tyngste veier 14 kg. Ifølge produsenten Trevira har kjededynen tre fordeler:

  • Den er lett å håndtere.
  • Den ser ut som en vanlig dyne.
  • Den lager ikke forstyrrende lyder når man beveger seg i søvn.

Trevira kjededyner selges på Somna i Sverige. Somna selger også andre produkter som er tynget med kjeder (kappe, vest og krage). Hvis du trenger en billigere løsning kan du lage ditt eget kjedeteppe som festes oppå en vanlig dyne.

Ulldyne

Mange synes at ulldyner har en deilig tyngde, og Sand’s Ulldott nevner andre fordeler i produktbeskrivelsen sin. Ulldyner selges bl.a. i forskjellige varianter på ullkorga.no, i et stilig spiralmønster på bartek.no og som en del av en ullsengetøypakke på ullkilden.no.

Kastanjedyne

En kastanjedyne er en kuledyne fylt med kunstige kastanjer. Les mer her.

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer