Månedens tema: Sommerlesning 2010
Akershus fylkeslag er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider.
Her finner du boktips som kan være av interesse. Lista er kun til informasjon og inspirasjon. Den er ikke en anbefaling, verken av bøkene eller de kommersielle nettsidene vi linker til.
Tips: Husk å sjekke biblioteket. Selv om de ikke har boka du leter etter, kan de likevel prøve å ordne fjernlån fra et annet bibliotek.
Lydbøker til reisen
Kjære Gabriel. Boken er et brev fra far til sønn. Sønnen Gabriel har atypisk autisme og AD/HD. Med kjærlighet og undring søker forfatteren å forstå hva som gjør Gabriel annerledes enn andre barn, og å sette ord på sorgen, men også stoltheten og innsikten som knytter seg til sønnens annerledeshet. © DnBB Den populære boka av Halfdan W. Freihow er tilgjengelig som lydbok. Du kan lese mer om Kjære Gabriel i bladet SOR rapport, Dagbladet og Haugesunds avis.
Det som er mitt. Krimromanen av Anne Holt er også tilgjengelig som lydbok. Boka handler om Inger Johanne Vik, som har en datter med autisme. Vik blir bedt om å bistå politiet i en barneforsvinningssak, på grunn av sin erfaring som jurist og psykolog, og blir svært personlig berørt av barna som er borte. Les en kort bokanmeldelse her.
Selvbiografier
Martins verden av Martin R. Møller-Nordbye (2009). Martin er en ung mann med Asperger syndrom. I denne boken får vi innblikk i hans møte med skole og annet hjelpeapparat. Han beskriver også sin ensomhet og sitt ønske om å få venner.
Min vän Henry av Nuala Gardner (2008). Den skotske forfatteren har to barn med autisme. Når en hund ved navn Henry kommer inn i familiens liv forandres alt. Plutselig kan sønnen ta et bad, si "jeg elsker deg" og gjøre andre ting som de fleste foreldre tar for gitt. Boka er oversatt til svensk. Tips: Her er en norsk blogg om terapihunder og autisme.
Min sønn, mitt håp av Svanhild Hals Strøm (2004). Forfatteren har en sønn med autisme. Hun skriver om barnehagetid, skolegang, pubertet, flytting hjemmefra, og problemer med et tunggrodd hjelpeapparat. I tillegg reflekterer hun over hvordan det er å ha et annerledes barn.
Hestegutten av Rupert Isaacson (2010). Sann historie om et foreldrepar som reiste til Mongolia med sin gutt som har autisme. De brukte guttens interesse i hester for å oppnå bedre kontakt med ham. Les en bokanmeldelse her.
Bøker om nyttige metoder
Barn og unge med Asperger syndrom i skolen av Knut Roar Engh (2010). "Denne boken handler om hvordan man kan tilrettelegge skolehverdagen for barn og unge med Aspergers syndrom, slik at de føler seg inkludert og utvikler seg optimalt. Den gir også ideer til undervisning." © DnBB AS
Eksplosive barn av Ross W. Greene (2005). Eksplosive barn er rigide, blir lett overstimulerte, og har ekstremt lavt frustrasjonstoleranse. Forfatterens metoder fokuserer på problemløsning i fellesskap med barnet ("Collaborative Problem Solving"). Les mer om CPS her på side 5.
Aspergere Fra A- og til nesten Å, Miljøterapi for voksne personer med Aspergers syndrom av Jennipher C. Bingham (2010). "Viktige emner som kommunikasjon og sosiale samspill, viktige holdninger og egenskaper hos helsepersonalet og praktiske implikasjoner av syndromet går som en rød tråd gjennom boka" i følge forfatterens nettside. Les en bokanmeldelse her (side 60-61).
Atferdsavtaler av Børge Holden (2010). Atferdsavtaler, en godt dokumentert metode, kan utformes svært individuelt og tilpasses svært ulike situasjoner. Boka starter med en innføring i prinsippene bak metoden og resten av boka gir eksempler på både enkle og omfattende atferdsavtaler. Klikk her for en bokanmeldelse.
Utfordrende atferd og utviklingshemming av Børge Holden (2009). Norsk tidsskrift for atferdsanalyse beskriver den som en solid, forståelig og enkel bok: "For de som er opptatt av hvordan atferd oppstår og endres, og vil lære noe konkret om hva man faktisk kan gjøre, er denne boken et ‘must’."
Anvendt atferdsanalyse: teori og praksis av Svein Ekeseth og Frode Svartdal, red. (2. utgave, 2010). Les en bokanmeldelse her.
Ønsker du flere boktips?
Se kategorien Tema – Bøker, film og musikk på nettsiden vår.