Sommer er boktid

 
Sommer er boktid, og mange av våre medlemmer velger å legge ferien til litteraturens verden. Noen velger seg underholdningslitteratur, mens andre kaster seg over bøker som kan hjelpe dem å mestre hverdagen. I denne artikkelen finner du boktips for enhver smak.

NB:  Boktipsene her er kun til informasjon og inspirasjon. De er ikke en anbefaling, verken av bøkene eller de kommersielle nettsidene vi linker til. Det er lurt å sjekke biblioteket i kommunen. Selv om de ikke har boka du leter etter, kan de likevel prøve å ordne fjernlån fra et annet bibliotek.


 

Tre lettleste bøker for ungdommer

«Sosiale antenner har mange frekvenser» (2013) av Lisbeth Iglum Rønhovde og Ellen Ekevik. Denne illustrerte håndboka er skrevet om og for ungdommer med autisme/Asperger. Vi får høre hvordan andre unge med diagnosen har det i hverdagen. Vi får også tips og veiledning. Les mer om boka her.
«Teenage boss:  bli sjef over pengene dine” (2013) av Lars Karelius Noer. Denne boka bygger på NRK-serien «Teenage boss.» Ved å lære om sin egen økonomi, kan ungdommer bli smarte  med penger og få realisert drømmene sine. Les et utdrag her.
«Tigergjengen» (2015) av Nina Skauge. Tigergjengen er en lettlest serie om og for unge og voksne med bistandsbehov. Den består av illustrerte fortellinger som de vil kunne kjenne seg igjen i, for eksempel om å flytte fra foreldrehjemmet, få en kjæreste osv.
 

Tre lærerike klassikere

«Å undervise autistiske barn og voksne» (1989) av Bodil Sivertsen. Boka er rettet mot foreldre og fagfolk og er nå tilgjengelig som gratis ebok.
«Barn og ungdommer med Asperger-syndrom II» (2007) av Harald Martinsen og Stephen von Tetzchner. Undertittelen er «Perspektiver på språk, kognisjon, sosial kompetanse og tilpasning.» Boka passer for deg som ønsker å forstå hva Asperger syndrom kan bety i dagliglivet.
Asperger syndrome: en handbook for foreldre og fagfolk” (2007) av Tony Attwood. Boka  sammenfatter den nyttigste og mest relevante informasjonen om syndromet. Man får lese om alt fra språklige og sosiale vansker til klossete motorikk. Boka er krydret med eksempler fra praksis og sitater fra personer med Asperger syndrom.
 

Tre bøker på dansk

«Aspiens hemmelige bog om uskrevne sociale regler» av Jennifer Cook O’Toole. Boka er nyttig for både ungdommer og voksne med Asperger syndrom. Den inneholder mange uskrevne regler, men den aller viktigste er denne: «Du er præcis, som du skal være. Du kan komme til å lave fejl, men du er ikke en fejl, og verden er allerede et meget bedre sted, bare fordi du er her.»
«Ung med autisme: fra barndom til voksenliv» (2014) av Anne Vibeke Fleischer og Jeanette Ringkøbing Rothenborg. I boka møter vi 8 gutter og 4 jenter mellom 13 og 19 år. Boka er inndelt i fire temaer: selvoppfattelse, vennskap og samspill, kjærester og kropp, og håp og drømmer.
«Bedre hverdag for familier med Aspergers syndrom» (2012) av Kristi Sakai. Forfatteren har to gutter og en jente med Asperger syndrom. Å lese boka er nesten som å flytte inn hos dem, skriver en anmelder, og man får mange gode tips. Les bokanmeldelsen her.
 

Tre historier fra virkeligheten

«Det räcker inte med kärlek : en mammas kamp för sin son» (2009) av Jenny Lexhed. Forfatteren har tre barn, en av dem med sterk autisme. Hun brukte opp alle kreftene sine og det endte med psykose og tvangsinnleggelse. Hennes vei tilbake til en lykkelig hverdag har rørt lesere i Sverige og en rekke andre land. Les mer om henne i KK.
«Da Fraser møtte Billy» (2014) av Louise Booth. Forfatteren har en sønn med autisme, og dette er hennes fortelling om hvordan en hjemløs katt forandret livet til gutten. Han gikk fra å være en engstelig, urolig 2-åring til en harmonisk og trygg 4-åring. Les en bokanmeldelse her.
«Fra skjønnhetsdronning til funksjonshemmet» (2014) av Anja Hende. Forfatteren hadde alltid følt seg annerledes. Likevel ble hun Miss Danmark, giftet seg og fikk tre nydelige barn. Barna var også annerledes, og etter hvert fikk hun diagnosen Asperger syndrom. Troen på systemet fikk en knekk under den totale mangelen på forståelse som familien ble utsatt for. Les mer om henne her.
 

Tre romaner

«En mann ved navn Ove» (2013) av Fredrik Backman. Boka er en humoristisk fortelling om en godt voksen mann som bor i borettslag og passer på at ingen bryter reglene. Ifølge ett av våre medlemmer, skinner det tydelig igjennom at Ove er på autismespekteret. Medlemmet sa videre at boka er skrevet på en varm og respektfull måte. Det er lett å bli glad i Ove. Les mer om boka her.
«Se ilden lyse over jord» (2014) av Nils Henrik Smith. Et medlem beskrev boka slik: «Dette er ein roman som ikkje handlar om autisme eller Asperger, men som mellom mykje anna handlar om å få og miste eit sterkt funksjonshemma barn, om å skulle ta vare på dei friske søskena til barnet og å prøve å bevare ekteskapet. Eg anbefaler boka fordi det er så mange sterke og rørande scener i boka som eg trur mange kan kjenne seg att i.»
Over det kinesiske hav” (2013) av Gaute Heivoll. Like før krigen starter et ektepar sitt eget forpleiningshjem for «åndssvake» i en liten bygd helt sør i Norge. Snart fylles rommene med pasienter (bl.a. Ingrid som har tegn på autisme), og de blir som en del av familien. Historien er basert på virkelige hendelser og personer, og forfatteren lykkes med å få frem deres styrke og verdighet. Boka fikk terningkast 5 av VG.
 

Klikk her for flere boktips!

 

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer