«Tanntastisk» visuell støtte

Dette er kun til generell opplysning og kan ikke erstatte profesjonell rådgivning av tannhelsepersonell eller andre fagfolk. Akershus fylkeslag er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider.

tannpuss_pecs.jpg  
Mange som har autisme eller Asperger syndrom trenger hjelp til å forstå hvordan de skal ta vare på tennene sine og hvorfor. Visuell støtte kan med fordel brukes til å understreke innhold og forståelse av ord og begreper. 
Her har vi samlet linker til tannhelsepedagogisk materiale som inneholder bilder, illustrasjoner og filmer.  


Tannpuss og tannhygiene
Bildekort.   Kortene har enkle illustrasjoner og lettlest engelsk tekst. De kan brukes til å minne målpersonen om hva han/hun skal gjøre og i hvilken rekkefølge.
Realistisk fotoserie.  Noen foretrekker realistiske bilder.  Denne fotoserien viser tannpuss trinn for trinn.
Barnevennlig fotoserie.  Bildene viser barn og tegnefigurer som pusser tennene.  Vær tålmodig – det kan ta litt tid før det første bildet dukker opp på skjermen. Klikk på bildet for å gå til neste bilde.
Sosial historie.   Denne sosialhistorien om tannpuss er skrevet i Boardmaker-symboler med supplerende engelsk tekst.
Piktogrammer.  Her finner du piktogrammer om tannpuss og andre temaer innenfor helse og hygiene.  Nettsiden heter Sclera og inneholder over 4700 gratis piktogrammer. Du kan finne andre bilder ved å bla i kategorier, bla i alfabetisk oversikt eller bruke søkeord (på engelsk, fransk eller nederlandsk).
Billedmappe på CD.   Norsk tannvern selger en CD med 140 bilder. 
Nett-tv med Fluorisaurusen Bronto.  Musikkvideoene motiverer barn til å pusse tennene og spise riktig.
Tann-tv fra Pysjpopbaluba.  Filmene er en kombinasjon av humor og informasjon, med en rar tannfe som programleder.  Enkelte scener er filmet hos en ordentlig tannlege.  Filmene er tilgjengelig på nett-tv men kan også bestilles på DVD her.
Kort animasjonsfilm om karies.  Filmen kan vises i forskjellige versjoner og passer best for de som liker vitenskapelige fakta.
Animasjonsfilm uten ord.  Kort og enkel tegnefilm som viser en jente som pusser tennene for å unngå dårlig ånde.  Filmen har lyder, men ingen ord.


Tannlegebesøk
Piktogrammer:  tannlegeverktøy og -metoder.  Klikk på linken og rull ned til «dentist:  tools and techniques.»  Nettsiden heter Sclera og inneholder over 4700 gratis piktogrammer.  Du kan finne andre bilder ved å bla i kategorier, bla i alfabetisk oversikt eller bruke søkeord (på engelsk, fransk, eller nederlandsk). 
Bildekort.  Skriv ut arket og klipp ut kortene, så får du visuell støtte til 30 tannlegerelaterte ord.     
Barnevennlig fotoserie.  De første bildene viser tannpuss, men deretter vises barn og tegnefigurer på tannlegebesøk.  Vær tålmodig – det kan ta litt tid før det første bildet dukker opp på skjermen.  Klikk på bildet for å gå til neste bilde.     
Realistisk fotoserie.  Bildene viser en skolegutt på tannlegebesøk. 
Barnebøker.  Jevnaker folkebibliotek har laget en oversikt over barnebøker om tannlegebesøk.  Hvis biblioteket der du bor ikke har boka du leter etter, be dem om å ordne fjernlån fra et annet bibliotek. 


Sedasjon (bedøvelse)
Rasmus får narkose.  Rikshospitalet står bak denne barnevennlige fotoserien om et kosedyr som får narkose før røntgenundersøkelse. 
Medisin i munnen.   Ahus står bak en rekke fotoserier som brukes til å forberede barn på diverse behandlinger og undersøkelser på sykehuset.  Klikk på linken og velg ønsket fotoserie fra menyen til høyre.


Tannfelling
Oscar mister en tann (2006).  Martha spør om Oscar vil leke, men Oscar er lei seg.  Han har mistet en tann.  Martha hjelper Oscar med å legge tannen i et glass vann.   Oscar blir glad igjen.  Boka har enkel tekst og er illustrert med tegninger og tegn til tale.  Boka er ikke lenger til salgs, men kan lånes på biblioteket (ev. gjennom fjernlån fra et annet bibliotek). 

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer