Høsten kommer med stormskritt, og mange gleder seg til rolige kvelder med levende lys og tv-titting. Autismespekteret og søsken er to populære temaer på tv og Netflix akkurat nå, og vi deler noen tips med dere. Husk at tv-programmet og Netflix-utvalget er i stadig endring.
NB: Lista er kun til informasjon og er ikke en anbefaling.
På norske tv-kanaler
- «Søsken» er en norsk dokumentarserie på TV2. Den handler om tre barn med funksjonsnedsettelser og deres familier. Linnea sitter i rullestol, Abelone er blind og Sem har Williams syndrom. Serien sendes på onsdager kl. 22. Abonnenter kan streame serien på TV2 Sumo.
- «Chicago Med» er en amerikansk underholdningsserie som sendes på TV3. Dr. Isidore Latham er en dyktig kirurg som vises ofte i sesong 2, og i episode 11 fikk han diagnosen Asperger syndrom. Sesong 2 sendes på torsdagkvelder. Sesong 3 får premiere i USA i tidlig 2018. Pr. i dag er ikke serien tilgjengelig på Viafree (streamingtjenesten til Tv3).
- «Broen» er en svensk-dansk krimserie. Detektiv Saga Norén viser tegn på Asperger syndrom. Den fjerde og avsluttende sesongen kommer på NRK rett over nyttår. I mellomtida kan du se sesong 1 på Netflix.
- «The Good Doctor» er en ny amerikansk underholdningsserie om en kirurg med autisme. Abonnenter kan streame serien på TV2 Sumo.
Underholdningsprogrammer på Netflix
- «Broen» er en svensk-dansk krimserie. Detektiv Saga Norén viser tegn på Asperger syndrom. Kun sesong 1 er tilgjengelig pr. i dag.
- «Touch» er en amerikansk serie om en tidligere journalist som har en sønn med autisme. Gutten har ikke muntlig språk og er svært opptatt av tall og mønster.
- «Atypical» er en originalserie fra Netflix om en tenåring med autisme. Han bestemmer seg for å finne en kjæreste. Her kan du lese hva Landsforeningen Autisme i Danmark har å si om serien.
- «Scorpion» er en amerikansk serie som beskrives som en hybrid mellom «CSI» og «Big Bang Theory.» Serien følger om en gjeng med sosialt klønete genier som løser komplekse, høyteknologiske kriser. Episoden «Little Boy Lost» i sesong 3 handler om en gutt med autisme.
Filmer på Netflix
Husk at det finnes mange andre relevante filmer. Noen av dem er tilgjengelige på DVD. Se gjerne om biblioteket har «Adam» eller «Mitt navn er Khan.»
- «Dear John» (2010) er en romantisk Hollywood film. John har som drøm å starte et ridesenter for barn med autisme. Braeden Reed, en ung skuespiller med autisme, har en rolle i filmen.
- «Superbror» (2009) er en dansk barnefilm. Anton er 10 år og har en storebror med autisme. Han har alltid drømt om å ha en «ordentlig» bror, og på magisk vis forvandles storebroren – på godt og vondt – til en kul, tøff og handlekraftig gutt med superkrefter.
- «x+y» (2014) er en britisk film om en gutt med autisme. Gutten er uvanlig flink på matte men sliter sosialt, og en omsorgsfull lærer hjelper ham å nå sitt fulle potensiale.
- «The Lighthouse of the Orcas» (2016) er en spansk film basert på en sann historie. En mor reiser til Argentina med sønnen som har autisme. Hun håper at en parkvokter og en flokk med ville spekkhoggere kan hjelpe gutten ut av isolasjonen. Den norske tittelen er «Spekkhoggernes fyrtårn.»
Dokumentarer på Netflix
- Asperger’s Are Us (2016) er en amerikansk dokumentar på nesten 90 minutter. Fire venner/komikere på autismespekteret forbereder seg til en siste forestilling sammen.
- Autistic Driving School (2010) er en britisk dokumentarfilm på 60 minutter. Vi møter unge mennesker med autisme som får kjøreopplæring. De opplever både utfordringer og større frihet.
- «I vår egen verden» (2017) handler om en stor familie som mistet faren i selvmord. Flere av barna har autisme.
Viaplay
Hvis du har noen Viasat-kanaler gjennom tv-leverandøren, er streamingstjenesten Viaplay gratis.
- «Parenthood» er en dramaserie som starter med at Max (8 år) får diagnosen Asperger syndrom. Alle seks sesongene kan streames på Viaplay. Serien er også tilgjengelig på dvd, for eksempel her. Les mer om serien her.
Interessert i søskenproblematikk?
Se etter Tv2-dokumentaren «Søsken,» Netflix-serien «Atypical» og filmen «Superbror» på lista ovenfor. Se også artikkelen vår «Hva trenger søsken?» for tips til videre lesning.