«Overlevelsesguiden» til vennskap mm

 
Fylkeslagets satsningsområde i 2015 har vært vennskap og fellesskap. I denne artikkelen finner du tips om vennskap fra en engelskmann med Asperger.
Mens Marc studerte på University of Manchester i England, traff han Nick. De to ble venner og Nick lærte ham mye, blant annet om hva som trengs for å «overleve» i bymiljøet. Marc tenkte at det sikkert var mange andre som trengte hjelp til å «overleve,» og han satte i gang med å skrive «Overlevelsesguide – for mennesker med Asperger syndrom.» Marc døde i en tragisk trafikkulykke, bare 23 år gammel. Heldigvis lever overlevelsesguiden videre. Den har hjulpet personer med Asperger over hele verden.
Overlevelsesguiden inneholder uskrevne regler om alt fra bolig og fritid til utdannelse og arbeid. Marc innrømmet at han ofte hadde problemer med å etterleve alle de uskrevne reglene i boka. Han var likevel overbevist på at det hjelper å kjenne til dem. Kjenner du til følgende uskrevne regler om vennskap?

  • Kan jeg prate med venner om bekymringene mine? Ja, av og til, når det passer inn i det som samtalen ellers handler om. Les mer om å dele bekymringer på side 12-14 i overlevelsesguiden.
  • Når jeg er forelsket og forvirret kan jeg snakke med en venn om det? Ja, du kan prate med en venn som du stoler på, men ikke med andre til stede. Les mer om seksuelt relaterte problemer på side 35-44.
  • Hvordan kan jeg se forskjellen mellom en ekte venn og en falsk venn? Hvis noen truer deg, ber deg om altfor mange tjenester eller ønsker å ydmyke deg, er det tegn på at vedkommende ikke er en ekte venn. Les mer om å vennskap på side 45-47.
  • Hva bør jeg gjøre når en venn er på besøk? Det krever en liten innsats for å få en gjest til å føle seg velkommen. En ting du bør unngå er å overlate vennen til seg selv. Les mer om gjester på side 57-58.

Hvis du vil lære mer om uskrevne regler, kan du prøve følgende:

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer