Nytt om tegnstøttet kommunikasjon

"Vis meg hva du sier"Amerikansk forksning om tegn-til-tale viser at typiske barn tar i bruk tegn før tale. «De får også bedre språkforståelse og et større ordforråd enn barn som ikke blir eksponert for tegn. Det er dessuten funnet positive langtidseffekter med tanke på barnets intellektuelle utvikling. Utvidet ordforråd gir i tillegg bedre grunnlag for lesing,» skriver Norsk Forbund for Utviklingshemmede (side 36 her).  
Det kan være grunn til å tro at fordelene også gjelder barn med kommunikasjonsvansker, og metoden kan være aktuell for personer med autisme.   Her har vi samlet nye linker som kan hjelpe deg å komme i gang med tegn-til-tale og skape et rikt språkmiljø for barn og voksne som allerede bruker tegn.
Linkene er kun til informasjon og er ikke en anbefaling, verken av produktene/tjenestene eller de kommersielle nettsidene som vi linker til. 


Interessert i engasjerende pedagogisk materiell?  
Korte videoer for barn.  «Ett skritt foran» har laget videoer med kjente barnesanger og barneregler, alle med tegnstøtte.  Videoen er delt etter vanskelighetsgrad (trinn 1 og 2).  Du kan også finne dem på youtube.  
Tegndokker og andre produkter.  En tegndokke fra Living Puppets kan være en morsom og engasjerende kompis.  Du putter hendene dine i dokkas hender og vips så får dokka liv.  Bruk den under samlingstund i barnehagen eller under én-til-én samtaler med barnet.  Les mer om tegndokker her eller se andre tegnrelaterte produkter fra Hatten Förlag. 
Noe til alle aldre.  Møller kompetansesenter har samlet tegnbaserte ressurser på www.erher.no. Mye av materiellet ble utviklet med utgangspunkt i Kunnskapsløftet.  Her kan du finne alt fra lottospill og fortellinger med tegn for de yngste til glosehefter og utdrag fra lærebøker for eldre elever.  Kanskje mest interessant er «Faste uttrykk«, hvor «bite i det sure eplet» og 105 andre uttrykk forklares på både tegnspråk, norsk tale og norsk tekst.  «Faste uttrykk» retter seg mot elever fra 5. trinn og oppover, og er ment som en ressurs for elevenes leseforståelse og skriveferdigheter. 
Interessert i sport?  Møller kompetansesenter har laget gratis glosehefter for idrettsutøvere og fans som bruker tegn.  Velg mellom fotball, bowling, badminton, håndball, friidrett og vinteridrett.  Gå til Idrettstegn.    


Interessert i bøker og e-læring om tegnstøttet kommunikasjon?
Oversikt over bøker og DVDer.  «Ett skritt foran» har laget en oversikt over relevante bøker og DVDer som er til salgs.  Gå til lista.  Andre eksterne ressurser finner du i menyen til høyre for lista.
Ny bok med medfølgende DVD.  I ”Mine tegn. Babyboka” får du en innføring i de første tegnene og hvordan du kan jobbe videre. På den medfølgende DVDen får du møte andre familier som bruker tegn-til-tale og se hvordan tegnene gjøres.  Beskrivelse og bestillingsinformasjon finner du på side 36 her.  
Kursrekke på norsk.  «Ett skritt foran» består av fem kurstrinn. Det overordnede målet med kursrekken er å skape et utviklende tegnmiljø rundt barn (eller unge og voksne) som trenger tegn som støtte i den daglige kommunikasjonen.  Se menyen til venstre her.  
Svensk foredrag.  Logoped Alexandra Rönnlund-Ruths holdt et foredrag om ”Tecken som stöd utvecklar din babys språk.”  Se videoen her (34 minutter). 
Tips:  Les mer om tegnstøttet kommunikasjon i fylkeslagets artikkel «Årets tegn-til-tale nyheter» fra 2011.

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer