Nyhetsbrev januar 2012

Velkommen til nyhetsbrevet for januar 2012

Vi tar imot seinpåmeldinger til årsmøte- og aktivitetsdagen lørdag 11. februar. Fristen for å bestille lunsj er søndag 5. februar.  Gå til påmeldingsskjemaet.  

Her er tre gode grunner til å prioritere arrangementet selv om dere har masse annet på kalenderen i uke 6: 

1)  Det blir en vennskapsdag.  Her kan både foreldre, søsken og unge/voksne med diagnose bli kjent med andre som har lignende utfordringer.  Et barn fra nabolaget, barnehagen eller klassen kan gjerne bli med — vennskap starter ofte med en fin felles opplevelse.    

2)  Det blir en lærerik dag.  I tillegg til å lære av hverandre, kan vi lære av to flinke og engasjerte fagpersoner.  Lene Valaker er tilgjengelig på Sansehuset kl. 10-12 (se neste punkt), og Anne Gro Innstrand skal holde foredrag om spiseproblematikk kl. 13-16.  Hvis barnet ditt er kresen i matveien, småspist og/eller sårbar for emosjonelt stress kan seminaret hjelpe deg unngå at problemene vokser seg større.    

3)  Vi åpner for nye målgrupper på Sansehuset kl. 10-12.  Målgruppa skulle være tenåringer og voksne med klassisk autisme, men grunnet ledige plasser åpner vi for andre deltakere.  Ta kontakt med oss hvis du er interessert og har en sønn/datter/beboer som trenger ekstra mye ro rundt seg (uansett alder eller diagnose).  Vernepleier Lene Valaker fra forenings Faglig Råd er tilgjengelig for en prat.  Dette er en kjempesjanse til å få snakke med en fagperson om ting som dere sliter med i hverdagen.

Obs:  Neste sjanse å besøke Sansehuset blir ikke før oktober eller november.  

Spørsmål om årsmøte- og aktivitetsdagen?  Se invitasjonen eller ta kontakt med Lora på akershus@autismeforeningen.no eller tlf. 975 00 965.


kunnskap.gif
Nytt i kunnskapsbanken

– «Hva er hva, og hva gjør vi da?» Artikkelen  handler om forskjellen mellom autisme, atypisk autisme og Asperger syndrom, men også om et viktigere spørsmål:  hva trenger vi å vite om barnet for å kunne sette i gang hensiktsmessige tiltak?   

                                   – Bokanmeldelse: «Kroppsspråkets makt»

Artiklene i arkivet oppdateres ofte med nye linker.  Ta en titt på disse oppdaterte artiklene:

– Inkluderende arbeid 
– Bolig
– 
Psykisk helse


puslebit.jpg

Månedens gylne puslebrikke

Vet du ikke din arme råd?  Fortvil ikke – Autismeforeningens Faglig Råd er gull verdt!   

Faglig Råd består av to psykologer, en jurist, en spesialpedagog og tre vernepleiere.  Sammen har de bred kompetanse og utrolig mye erfaring.  Kontakt formidles via Autismeforeningens kontor (tlf. 23 05 45 70 eller post@autismeforeningen.no).  

Faglig Råd kan dessverre ikke overta ansvaret for saken eller overprøve sakkyndige eller vedtaksmyndige.  De kan heller ikke følge saken over tid.  Men de kan bistå med rådgivning og informasjon, både om rettigheter og utfordringer av alle slag. 

Vernepleier Lene Valaker fra Faglig Råd er å treffes på årsmøtedagen, lørdag 11. februar.  Mens målpersonen utforsker Sansehuset kan du som er pårørende eller ledsager prate én-til-én med Lene.  Ta med en ekstra ledsager hvis det vil være vanskelig for deg å holde en øye på målpersonen mens du prater.  Tusen takk for at du stiller opp på dette, Lene!  Gå til invitasjonen og påmeldingsskjemaet.


sm__nytt.gifSmånytt

I dette nummeret:  Nytt dansetilbud til 10-13 åringer med Asperger, nytt ridekurs, sommerjobbprosjektet, kandidater til styret i FFO-Akershus, prosjekt om studenter med funksjonsnedsettelser, Asperger syndrom på NRK og en viktig melding om særfradrag for store sykdomsutgifter. 

Til unge danseløver.  Bli med på et nytt dansetilbud spesielt for barn med Asperger, ADHD eller nonverbale lærevansker. Aldersgruppa er 10-13 år, og du kan ta med en venn.  Dansetimene finner sted på Heminghallen i Oslo Vest.  Les mer her

Moro med hest.  Stall Nordstjerna tilbyr et nytt ridekurs for barn med funksjonsnedsettelser. Ridetimene finner sted annenhver søndag kl. 13.  Ta kontakt med Vigdis på tlf. 926 34 735 for mer informasjon.  Andre tilbud finner du i artikkelen vår «Tilpassede ridetilbud.»    

Sommerjobbprosjektet er åpent for ungdommer med funksjonsnedsettelser (f.eks. autisme/Asperger). En organisasjonen som heter Unge Funksjonshemmede står bak prosjektet, men medlemskap i «Ungfunk» er ingen forutsetning for deltakelse. Ungfunk har i utgangspunktet tenkt å fokusere mest på Oslo-området i år for å sikre god nok oppfølging, men geografisk utvidelse kan være aktuelt, da en del av arbeidsgiverne kan tilby arbeid i andre deler av landet.  Les mer her.

Engasjert i funksjonshemmedes saker? Hva med å bli med i styret til FFO? FFO fremmer funksjonshemmedes interesser og jobber mot fylkeskommunen, helseforetakene og NAV. Kandidater fremmes av lag og foreninger som oss i AiN Akershus. Ta kontakt med oss så snart som mulig, så kan vi ta en uforpliktende prat (tlf. 975 00 965 eller akershus@autismeforeningen.no).

Har du «fersk» erfaring med høyere utdanning?  Unge funksjonshemmede ønsker å snakke med personer som har «usynlige» funksjonsnedsettelser (som autisme/Asperger).  De ønsker å høre om dine erfaringer som student i høyere utdanning i løpet av de siste fem årene.  Samtalen kan være i gruppe eller én-til-én — det er opp til deg.  Det er din sjanse til å gjøre ting lettere for fremtidige studenter med diagnose.   Les mer her.  

Asperger syndrom og «Broen» på NRK.   Folk med Asperger-syndromet har rost den danske/svenske spenningsserien. Mange kjenner igjen vanskene rollefiguren Saga har i sin mangel på sosiale antenner og store fokus på detaljer.  Se programmet på nett-tv eller på NRK1 mandager kl. 22. Sendes i reprise tre ganger i uka.  Les mer her.  

Uføretrygdet men har en biinntekt ved siden av? Da risikerer du en stor skattesmell. En ny lovendring har ført til at Skatteetaten fører opp alle trygdede med nullinntekt. Dersom du har annen lønn ved siden av må du føre den opp selv. Det er det ikke mange som vet.  Les mer her.

Særfradrag for store sykdomsutgifter avvikles.  Hvis du har rett til særfradraget i 2011, bruk den!  Da vil du beholde retten til og med 2014. Hvis ikke, har fradragstoget gått. Regjeringen arbeider nemlig med å avvikle særfradraget.  Les mer her i en artikkel skrevet av advokat Solveig Brorson Olsen.  

Tips:  Solveig Brorson Olsen gir gratis advokathjelp på Servicekontoret i Oppegård kommune.  I perioder hvor Advokatvakten i Oppegård kommune ikke er i drift, kan du kontakte henne via advokatkontoret for korte spørsmål og få gratis svar.  Du bør angi at du er knyttet til Autismeforeningen.


kalender.jpg
Kalender

Tips:  Det skjer mye spennende i Oslo fylkeslag også.  Generelt sett er medlemmer fra Akershus velkommen på deres arrangementer.  Ta en titt i et rykende fersk nyhetsbrev fra Oslo fylkeslag (du kan abonnere gratis her). 
 


februar    
Oversikt over eksterne kurs i februar.  Kurs som finner sted utenfor vanlig arbeidstid er merket med fet skrift, f.eks. kveldskurs om OCD eller Tourette i Ås kommune, kveldskurs på Spiss om å leve med Asperger, og samlivskurset «Hva med oss» (helgkurs med overnatting).  

07.02.12   Foreldregruppetreff (Bøn i Eidsvoll).  

11.02.12   Årsmøte- og aktivitetsdagen (Sandvika).

14.02.12   Foreldregruppetreff (Waldemarhøy i Ski)

31.03.12   Søknadsfrist – sommerseminaret (Gudbrandsdal leirskole).  Se neste nummer av «Autisme i dag.»

21.04.12   Klatring (Vulkan klatresenter i Oslo)

vår 2012   Oversikt over eksterne fritidstilbud, med både faste tilbud og engangsbegivenheter.

vår 2012   Lyst på å lære noe?  Gå til kursoversiktene for mars, april og mai.    

Kun til intern bruk 1 2 3

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer