Nyhetsbrev desember 2009

Innhold

 Hilsen fra styret  Grasrotandelen og andre gaver
 Merk kalenderen  Arrangementer i foreningen
 Satsningsområde 2009  Rettigheter nedfelt i to viktige FN-konvensjoner
 Månedens tema  Julegavetips
 Eksterne kurs  Nye tips om kurs og kurskataloger

Kjære medlemmer og andre interesserte –

Da har vi startet på advent, jula kommer før vi aner det, og de fleste av oss er travelt opptatt med gaveinnkjøp og ønskelisteskriving.  Vil du gi en flott julegave til fylkeslaget, kan du tilknytte Grasrotandelen din til oss

Det koster deg ingenting ekstra, men betyr at fem kroner av hver hundrelapp du spiller for i Norsk Tipping går direkte til fylkeslaget.  Alt du trenger å gjøre er å snakke med en kommisjonær nå i desember (hvis du venter til januar vil ordningen ikke lenger ha tilbakevirkende kraft).

Husk at du ikke blir belastet noe for å være grasrotgiver, og eventuell premie  blir like stor.  Fylkeslaget får støtte uansett om du taper eller vinner, men "alle" vinner når grasrotpenger går til lokale lag og foreninger som oss.

Fylkeslaget får egentlig mange gaver i løpet av året — ved at dere medlemmer gir oss av deres tid, engasjement og talenter.  Vi rekker en ekstra stor takk til kontaktpersonene i foreldregruppene våre i Asker/Bærum, Follo, og Romerike.

Takk også til alle våre medlemmer som deltar i foreldregruppene og arrangementene våre og gjør dem til positive og nyttige opplevelser for alle.  Takk til dere som skriver på forumet eller sprer litt kunnskap om autismediagnoser til folk rundt dere.  Og til slutt, takk til dere som jobber med barn, unge og voksne med autisme/Asperger.  Vi  setter stor pris på deres engasjement!

Ha en riktig god jul og et godt nytt år!

Med vennlig hilsen

Styret ved Ragnhild B. Holden og Lora Rypern

P.S.  I neste nummer blir temaet tilrettelagt fritid.  Her er en liten smakbit:   Syng med oss” er et kor som øver i Skårer kirke.  Koret er åpent for alle og tilrettelagt for utviklingshemmede. Henvend deg til oss i fylkeslaget hvis du ønsker flere opplysninger. 

Merk kalenderen:

    09.12.2009 Foreldregruppetreff på Egon i Ski.  For nærmere info, meld din interesse via lederen i fylkeslaget
   10.01.2010 Frist for innkomne saker til årsmøtet.
11.01.2010 Foreldregruppetreff på Jekyll & Hyde i Lillestrøm.  For nærmere info, meld din interesse via lederen i fylkeslaget.
30.01.2010 Klatring på Skøyen klatresenter.  Ungdommer/unge voksne med ledsager
06.02.2010       Årsmøte på Emma Gjestehus i Sandvika.  Hold av datoen

Satsningsområde 2009:  Rettigheter

Dette nyhetsbrev er kun til generell opplysning og kan ikke erstatte juridisk rådgivning.  A
kershus fylkeslag er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider.

På Ahus 3. desember markerte fylkeslaget den Internasjonale dagen for funksjonshemmede, sammen med HBF og NFU.  Fylkeslederen i NFU holdte et kort innlegg om FN-merkedagen, og foreningene ga Barnehabilitering en fin boksamling til venteværelset.  Nå kan besøkende lese barnebøker om autisme, Asperger og andre diagnoser, og kose seg med tilrettelagt barnelitteratur.  Les mer om markeringen her.

Med FN-merkedagen fersk i minnet ble det naturlig å skrive litt her om rettigheter som er nedfelt i to viktige FN-konvensjoner:  

I 2009 fylte FNs barnekonvensjon 20 år.   Nyter norske barn godt av rettighetene nedfelt i barnekonvensjonen?  Det kan du lese om her.  Legg spesielt merke til artikkel 2 om diskriminering og artikkel 23 om funksjonshemmede barns rett til et fullverdig og anstendig liv. 

Rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne.  Konvensjonen ble  vedtatt av FN i 2006 og undertegnet (men ikke ratifisert) av Norge i 2007.  Den slår fast at de alminnelige menneskerettighetene også skal gjelde for funksjonshemmede.  Les mer her.

Månedens tema:  Julegavetips


Akershus fylkeslag er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider.

Her er mange gavetips som kan være interessante for våre lesere.  Lista er kun til informasjon og inspirasjon.  Den er ikke en anbefaling, verken av produktene eller de kommersielle nettsidene vi linker til.

Julekort

Lag årets julekort selv med dine egne bilder.  Inntektene av julekortsalget går til  Norges Handikapforbund sitt arbeid for likeverd og likestilling for funksjonshemmede av alle slag. 

Dingser

Barn som stikker av?  Voksne som går seg bort? SafeTracker er en GPS sporingsenhet med bl.a. nødknapp, posisjonering, sporing, og sonevarsling.  Funksjonene aktiveres og brukes fra mobil eller PC med Internett-tilgang.  Her kan du lese om en familie til en gutt med Down syndrom som bruker SafeTracker.  Den koster ca. 1,995 kroner pluss abonnement.

iPhone kan være en fin organiseringshjelpemiddel og sosial veileder, konkluderte iHot prosjektet , som var i regi av Autismeforeningen og Statped i Finnmark.

Behavior Tracker Pro er en applikasjon til iPhone og iPod Touch som brukes til systematisk kartlegging av atferd.  Man kan kartlegge hvor ofte atferden observeres, hvilke stimuli som utløser den, og hvilke konsekvenser som følger den.  Se applikasjonen i bruk her Les mer på behaviortrackerpro.com (på engelsk).

iPrompt er også en applikasjon til iPhone og iPod Touch.  Applikasjonen kan brukes som både visuell dagsplan og timer.  Den kan også brukes som visuell støtte når personen med autisme skal ta et valg.  Du kan bruke bilder fra bildesamlingen eller egne bilder.   Se applikasjonen i bruk herLes mer om iPrompt her (på engelsk).

Film og tv

Autisme er et trendy tema på tv, f.eks. i "Grey’s Anatomy" sesong 5 spiller Mary McDonnell en lege med Asperger syndrom.  Følgende dramaserier har hatt en episode (eller to) som handler om autisme.  "Ghost Whisperer" (sesong 2),  "Without a Trace" (sesong 3), "House" (sesong 3), og Private Practice (sesong 2).  Samtlige kan kjøpes på DVD med norsk tekst.  Vil du ta sjansen at episodene er underholdende, realistiske og respektfulle?  Det er opp til deg.

Autisme er også et tema i mange filmer.  Følgende filmer er tilgjengelig på DVD med norsk tekst:  "The Black Balloon" (dramafilm om å ha et søsken med autisme), Ben X (dramafilm om en tenåring med Asperger), "Mercury Rising" (action film med Bruce Willis), og "Zen – the Warrior Within" (en kampsport/actionfilm).  Flere filmtips

Bøker og kalendre

<!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Arial Unicode MS"; panose-1:2 11 6 4 2 2 2 2 2 4; mso-font-charset:128; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1 -369098753 63 0 4129279 0;} @font-face {font-family:"@Arial Unicode MS"; panose-1:2 11 6 4 2 2 2 2 2 4; mso-font-charset:128; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1 -369098753 63 0 4129279 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} h1 {margin-right:0cm; mso-margin-top-alt:auto; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; mso-outline-level:1; font-size:24.0pt; font-family:"Arial Unicode MS";} h2 {margin-right:0cm; mso-margin-top-alt:auto; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; mso-outline-level:2; font-size:18.0pt; font-family:"Times New Roman";} h4 {margin-right:0cm; mso-margin-top-alt:auto; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; mso-outline-level:4; font-size:12.0pt; font-family:"Arial Unicode MS";} h5 {margin-right:0cm; mso-margin-top-alt:auto; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; mso-outline-level:5; font-size:10.0pt; font-family:"Arial Unicode MS";} p.MsoBodyText, li.MsoBodyText, div.MsoBodyText {margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; text-align:center; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:Arial; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:EN-GB; mso-fareast-language:EN-US;} a:link, span.MsoHyperlink {color:blue; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {color:purple; text-decoration:underline; text-underline:single;} p.aleft, li.aleft, div.aleft {mso-style-name:"a left"; margin-right:0cm; mso-margin-top-alt:auto; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial Unicode MS";} span.o-text {mso-style-name:o-text;} span.fontheading {mso-style-name:fontheading;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;Blanke ark var et populært tv-program om ungdommer med lærevansker.  Nå kan du kjøpe boka til lærer Håvard Tjora m.fl

Boka "Hjelp barnet ditt" er skrevet av en journalist som selv har en gutt som trenger ekstra hjelp på skolen.  "Det er for ille at foreldre må tråle seg gjennom så mange instanser. Hovedmålet med boka er å vise vei," sa forfatteren til Nordstrands blad.

I heftet "Kristin og de andre" finner du både verktøy, metoder og inspirasjon.   Kristin har barneautisme, men takket være langvarig og systematisk trening er hun i dag en yrkesaktiv, sosial og glad ung dame med god livskvalitet.  Heftet er skrevet av Ellen Kleven og moren til Kristin og inneholder en CD med eksempler/mal.  Les mer her.

Kalender med en ny sosial/uskreven regel per uke.  Ukeplankalenderen fra Spiss er illustrert og har god plass til å planlegge hver uke.  Les mer her.

Kunst og musikk

Kunstner Stephen Wiltshire har autisme og fotografisk minne.  Dere har kanskje sett videoen der han tegnet et svært panorama av New York etter en kort helikoptertur i høst 2009.  Noe du har lyst på fra galleriet hans?

Keep the dream alive er en slags dugnadsplate til inntekt for autismesaken i Norge, men noe til enhver smak.  Tretten forskjellige band/artister bidro, bl.a. Tony Mills (TNT), Ulf Risnes (Tre små kinesere), Øystein Dolmen (Knutsen & Ludvigsen), the Publiners (kjent fra Lyden av lørdag) og Terje Tysland.  Du kan høre og nedlaste låtene her.  CDen kan også bestilles fra diverse platebutikker.

Eksterne kurs

Akershus fylkeslag er ikke ansvarlig for innhold av eksterne kurs og foredrag – og er heller ikke ansvarlig om tidspunkt, pris e.l. blir endret.

Nordvoll / Senter for tidlig intervensjon.  Nordvoll arrangerer tre kurs i januar, og  STI arrangerer kurset "Du er konge!" om motivasjonsarbeid, tegneøkonomi, osv.  Les mer i kurskatalogene.

Funksjonshemmede barns rettsikkerhet.  Foreningen Hanne Østbys fond arrangerer et seminar 3. februar 2010 i Oslo.  Gratis adgang.

Dobbeltdiagnoser/flerdiagnoser.  Regionalt fagmiljø for autisme er blant de som arrangerer en legekonferanse i februar om samtidig forekomst av nevropsykiatriske tilstander som ADHD, autismespektrumforstyrrelser og Tourettes syndrom (2. februar 2010).

"ADHD, Tourette, Asperger – Del II" er et deltidsstudie i spesialpedagogikk på Folkeuniversitetet Oslo.   Studiet har et omfang på 10 studiepoeng.

Logg inn

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer