Nyhetsbrev august 2012

Velkommen til nyhetsbrevet for august 2012  

Finn oss på facebookSkoleferien nærmer seg slutten, og snart begynner hverdagen igjen. Vi håper alle har hatt en fin sommer tross regnværet.

Temaet for denne utgaven av nyhetsbrevet er «Tilbake til hverdagen.» Den inneholder masse tips som kan hjelpe deg å mestre hverdagen litt bedre — enten du er lærer/fagperson, pårørende eller har ASD selv.   

P.S. Husk søknadsfristen til Aspergertreffet for voksne i dag (15. august)!  Nærmere detaljer finner du i kalenderen.


puslebit.jpg

Ring og få hjelp – Likestillings- og diskrimineringsombudet 

Har du eller barnet ditt opplevd diskriminering eller urettferdig behandling pga autisme, Asperger syndrom? Eller pga andre funksjonsnedsettelser, kjønn, etnisitet, religion, seksuell orientering eller alder? Da kan Likestillings- og diskrimineringsombudet hjelpe deg, helt gratis.

– Svartjeneste. Ombudet gir juridisk veiledning angående rettigheter og plikter i henhold til diverse antidiskriminerings-bestemmelser i lovverket. Ombudet tar også imot andre spørsmål om diskriminering. Hvis spørsmålet ditt faller utenfor ombudets arbeidsfelt, vil de prøve å finne ut hvem som kan hjelpe deg.

– Klagebehandling. Likestillings- og diskrimineringsombudet kan vurdere om du har blitt diskriminert etter loven. Det er lett å klage til ombudet og det er gratis.

Det kan være ulovlig å behandle like tilfeller ulikt (direkte diskriminering). Det kan også være i strid med loven at alle behandles likt til tross for ulike forutsetninger (indirekte diskriminering). Trakassering og gjengjeldelse omfattes også.

Her er et par eksempler på hva andre har klaget på.  Alt dette var diskriminering i følge ombudet:

Jente med Asperger fikk avslag fra en folkehøgskole to år på rad. 
– Mann med Asperger ble ikke innkalt til jobbintervju.
Lærekandidat med ADHD opplevde at arbeidsgiver handlet i strid med sin plikt til individuell tilrettelegging.  


kunnskap.gifNytt i kunnskapsbanken

Temaet for dette nummeret er «Tilbake til hverdagen»:

30 apps som kan gjøre livet lettere.  Her finner du tips om iPad/iPhone-applikasjoner som kan gjøre hverdagen lettere — lettere å være sosial, lettere å holde oversikt, lettere å lære (og lettere å være lærer) pluss mye mer. Noe til alle aldre.  

Tror du det er gratis eller? Lovverket er i stadig endring, og hvis du ikke følger med kan det koste deg dyrt. Denne artikkelen fokuserer på diverse utgifter i forbindelse med opplæring i alle aldre og på alle nivåer. Nye fallgruver er nevnt, for eksempel at skoler krever at foreldrene kjøper en PC.   Artikkelen beskriver også nye og lite kjente muligheter for vgs elever, studenter og voksne med grunnleggende opplæringsbehov.  

Tilbake til hverdagen – jobb og jobbsøk. Her kan du lese om NAV Kompetansesenter for tilrettelegging og deltakelse, kartlegging av problemområder, sterke sider, alternative jobbportaler mm.


sm__nytt.gifSmånytt

AD/HD kafé, også for deg med Asperger.   AD/HD-kaféen er en møteplass for unge voksne, voksne og pårørende til personer med diagnosen AD/HD, men voksne med Asperger syndrom er også velkomne. Gruppa møtes på Kurbadet den 3. torsdagen i måneden. Du kan prøve ut tilbudet uten medlemskap i ADHD Norge, men de setter selvfølgelig pris å få flere medlemmer. Neste AD/HD-kafé blir torsdag 16. august kl 18.30-21.30. Les mer om AD/HD-kaféen på facebook.

Samtalegrupper for voksne med Asperger. Oslo Voksenopplæringssenter i Nydalen tilbyr samtalegrupper for voksne over 20 år med diagnose Asperger syndrom. Dette er et møteplass der man kan komme i kontakt med andre med samme diagnose, snakke om hvordan det er å leve med diagnosen og få tips og råd.  Les mer her

Høstens kurskataloger er klare. Interessert i kurs om autisme/Asperger og relaterte temaer?  Ta en titt i kurskatalogen til Spiss (Oslo), Nordvoll (Oslo), Oslo UniversitetssykehusBarnehabilitering ved Sykehuset Østfold, og Glenne regionale senter for autisme (Vestfold).  Påmelding til kurs på Glenne legges ut her. Se også vår oversikt over eksterne kurs innenfor Oslo/Akershus.     

Videreutdanning.  Vi minner om videreutdanningstilbudet i autisme ved NTNU. Det er fortsatt mulig å melde seg på Kurs 1, med oppstart 28. august. Forelesningene er gratis for pårørende og tillitsvalgte i Autismeforeningen. Søknadsfrist for Kurs 2 er 10. desember. Les mer her. Andre tilbud finner du her.

Ås kommune på siste plass i Follo i følge Kommunebarometer 2012, skriver Østlandets blad. Kommunen er likevel blitt flinkere innen grunnskole og har rykket opp fra 193. til 49. plass på landsbasis siden i fjor. Tips:  Les om resultatene fra andre kommunerangeringer i vår artikkel «Politisk engasjement.»   

Til dere som liker å skrive.  Personer som vil lage tilrettelagte bøker kan få økonomisk støtte og faglig veiledning fra Leser søker bok. Søknadsfristen for utviklingsstøtte er 1. oktober.  I denne runden vil Leser søker bok prioritere forfattere som vil skrive om fag og enkelt innhold. SOR Rapport er også på utkikk etter nye skribenter. Aktuelle temaer er kunnskap, erfaringer, meninger eller refleksjoner om eller av mennesker med utviklingshemning. 

Barnehagetilvenning og skolestart – fri med lønn? Retten er dessverre ikke lovfestet. Retningslinjer for velferdspermisjoner finner vi i tariffavtaler, personalhåndbøker eller andre rutiner i bedriften. Arbeidsgiver innvilger velferdspermisjon, men kan ikke forskjellsbehandle arbeidstakere, forklarer en rådgiver i  Arbeidslivstelefonen. Les hele svaret.  Tips: Arbeidslivstelefonen svarer på alle typer spørsmål som handler om arbeid. Ring eller send en epost (telefontjenesten koster 39 øre pr minutt fra fasttelefon).   


kalender.jpg
Kalender

Foreldregruppene våre starter opp igjen i august/september.  Ta kontakt nå for å melde deg på maillista til en eller flere av gruppene.   

15.08.12  Søknadsfrist for Aspergertreff for voksne, 28.-30. september i Oslo. Hvis du ikke har fått invitasjonen, ta kontakt med foreningens kontor for å se om du har betalt medlemskontingenten og er registrert med fødselsdato, diagnose og riktig postadresse.

15.09.12  Klatring, 14 år og oppover (Vulkan klatresenter i Oslo)

24.10.12  Dialogkonferanse for barnehager (Galleri Oslo).  

høst 2012 Eksterne kurs og fritidstilbud. Linken går til kalenderen vår, som inneholder månedlige oversikter over både kurs og fritidsarrangementer. Andre tips finner du i artikkelen vår om faste fritidstilbud.  

Til intern bruk 3  

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer