Musikktalenter med ASD

 
 
2. april er Verdens autismedag, og hva er bedre enn å feire dagen med sang? Susan Boyle er en verdenskjent sangerinne med Asperger syndrom, men det finnes utallige andre talentfulle musikere og artister med ASD, i mange forskjellige sjangre.
I denne artikkelen blir du kjent med fjorten av dem. Hvem er din favoritt?


Nordiske musikktalenter
Norske Aleksander Vinter (også kalt «Savant») fikk diagnosen Asperger syndrom som ungdom. Han har komponert nesten 9.000 låter og spesialiserer seg på en type elektronisk musikk som heter «Dubstep.»  Hør på ham her.

15 år gamle Anton Nilsson fra Sverige har etablert seg som et pianist-talent i verdensklasse, skriver Fanaposten. Gutten har både Asperger syndrom og nedsatt syn og hørsel. Han har Grieg som forbilde og fikk den sjeldne æren å spille på pianoet til Grieg.  Hør ham spille «Nocturne» (med nydelige bilder fra Troldhaugen).


Ambassadører for autismesaken

Britiske Kyle Coleman har klassisk autisme. Han sier bare noen få ord, og aldri en hel setning. Likevel kan han synge! Talentet hans ble oppdaget etter at han begynte med musikkterapi som ung voksen.  Her kan du se ham øve på sangen «Just listen,» som ble skrevet for ham i anledning Verdens autismedag.  Sangen ble spilt inn i musikkstudio, og resultatet ble både fengende og bra. Hør på den her og kjøp den på iTunes hvis du digger den. 
Amerikanske Alex Hale fikk diagnosen Asperger syndrom i 1. klasse. Nå er han 21 år og reiser rundt i USA og holder konserter for å øke bevissthet rundt det å leve et godt liv med ASD.  En av de nydelige sangene hans heter «Into the light.» Hør på den her
Filipinske Thristan «Tum-Tum» Mendoza (født 1989) er en internajonalt anerkjent marimbasolist. Han fikk diagnosen autism da han var 2-1/2 år. Hør ham spille her


Musikalske jenter med ASD
New Zealandske «Ladyhawke» (født Phillipa Pip Brown) forlot ikke hjemmet sitt i tre måneder pga udiagnostisert Asperger. Musikken hennes har solgt til både gull og platina og «My Delirium» er hennes største hit. Se musikkvideoen her.
Tenåringsjente Emilia Burke synger ærlig om hvordan det er å ha autisme i «The girl inside
Britiske Carly Ryan (24 år) har autisme og går på arbeidstreningslinjen på Bury College (Norge har lignende tilbud på mange folkehøgskoler). Hun fikk opptre på BBCs «Autistic Superstars» og imponerte med R&B-sangen «Mercy.»  


Jazz og blues
Amerikanske Matt Savage fikk diagnosen atypisk autisme da han var 3 år.  På den alderen tålte ikke støy eller musikk, men han utviklet seg til en talentfull jazzpianist og komponist. Se ham som en sjarmerende 13-åring foran en publikum på nesten 7.000 personer.
Bluesgitaristen Dafydd Mann er 15 år og har Asperger syndrom. Hør ham spille «Hoochie coochie man» på BBC-dokumentaren «Autistic Superstars.»
Amerikanske Tony Deblois (37 år) ble født for tidlig, er blind og har autisme. Han kan spille 21 instrumenter og spille tusenvis av sanger uten noter. Han studerte på den anerkjente Berklee College of Music og ble uteksaminert Magna cum laude, som betyr at han var blant de aller beste studentene der. Se en kort videoreportasje om ham her.


Pianomusikk
Japanske Hikari Oe var født i 1963 med en alvorlig hodemisdannelse. Han overlevde hjernekirurgi, men han har omfattende vansker, bl.a. autisme. Han pratet ikke før han var 6 år og prater fortsatt lite, men han komponerer nydelig kammermusikk. Hans første CD solgte over 1 million eksemplarer. Hør musikken hans her
Britiske Derek Paravacini er blind, har autisme og er en musikalsk savant.  Han kalles faktisk en levende iPod: han lagrer alt han hører og kan spille over 20.000 låter/musikkstykker på piano, helt uten noter.  Hør ham her på BBC-dokumentaren «Autistic superstars.»
Amerikanske Nathan Pustka har autisme og gikk på en spesialskole i Texas.  Spesialskolen hadde aldri sett maken til slik en talentfull  elev.  Nathan spiller piano og synger alt han hører – uten noter.  Hør ham her.    


Lyst til å lese om andre personer med autisme/Asperger og deres talenter og interesser?

Kjendiser og rollemodeller med ASD. Ikke alle kan bli kjendis, men alle har sine sterke sider.

Forfattere med og uten talespråk. På denne lista over selvbiografier finner du bl.a. Tom Roland Ekeberg, som har skrevet to bøker tross liten evne til muntlig språk. Iris Johansson står også på lista. Hun prater bra nå, men hun hadde ikke språk som 4 åring og foreldrene ble anbefalt å sende henne til en institusjon. Tips: Her er en amerikansk nyhetsreportasje om Jenna Lumbard. Hun kan ikke snakke men har skrevet en barnebok. Hun har en trofast assistent og et godt liv.

Talentfulle musikere og dansere. Kan en autist bli en artist? Kan en tågjenger med ASD og ortopediske sko bli en fremragende danser? Svaret er ja, som du vil se på videoene samlet i foregående link.

Mangfoldige interesser.  Her kan du lese inspirerende historier om alt det positive som kan skje når personer med ASD får utvikle interessene sine.  

Solskinnshistorier som gir håp.  Her kan du lese om hverdagshelter – personer med ASD som har funnet sin plass i livet.  

 

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer