Møt noen voksne kvinner med ASD


”Å smake på den normale verden daglig uten å høre til medfører følelsen av en tynn, ugjennomtrengelig glassvegg mellom meg og de andre,”
sa Pernille, en 28-åring med Asperger syndrom. I denne artikkelen møter vi flere som Pernille. Alle er voksne kvinner med autisme eller Asperger syndrom. De setter ord på hvordan det er å ha autistiske  vansker, og de imponerer med alt de har oppnådd.


Diverse artikler om voksne kvinner med autisme/Asperger

Forfatter Gro Dahle har Asperger syndrom. Foregående link går til et portrett i Dagbladet Magasinet 28. september 2009. Hun pratet også om diagnosen i radioprogrammet P2 Akademiet.  Innlegget het «Rare jenter, nerde gutter» og ble tatt med i boka «P2-Akademiet, bind XLIII«.
Iris Johansson var født i 1945 og folk mente at hun var utviklingshemmet. I dag veileder hun institusjonsansatte i åtte land og har vært gjest på NRK-programmet «Grosvold.»  Linken går til en artikkel på side 48 i Sykepleien 7/2008.
”Hannah” er en trebarnsmor med autisme. «Maling er den beste medisin,» sier hun. Reportasjen i radioprogrammet (Mellom himmel og jord» (04.01.09) er dessverre ikke lenger tilgjengelig på nettet. Linken går til en kort artikkel om henne med bilder av maleriene.
«Lisa» (29 år) har Asperger syndrom.  Hun anmeldte sin arbeidsleder — og ble ikke trodd.
Dea Birgitte (34 år) er en dansk universitetsstudent.
Gunnel Norrø (f. 1950) har jobbet som pastor, yrkessjåfør og politiker — og fått sparken altfor mange ganger pga misforståelser.  «Jag har inte förstått att jag inte förstår förrän jag fick min diagnos.»  Hun ble diagnostisert som 50-åring.  Les mer om Norrø her.
Gunilla Brattberg (f. 1944) er lege, professor og forfatter.  Hun fikk diagnosen Asperger syndrom da hun var 55 år.  «Utan min funktionsnedsättning – Aspergers syndrom – hade jag inte varit lika framgångsrik,» sier hun.
Tips: Les mer om Gro Dahle, Iris Johansson og andre kvinner med ASD i artikkelen ”Kjendiser og rollemodeller med ASD.”
 


Kvinner som har skrevet selvbiografier

Mange kvinner med Asperger syndrom har skrevet bok om livet med diagnosen.  Tre av dem er sammenlignet i en svensk hovedfagsoppgave om kognisjon, kommunikasjon og følelse av sammenheng hos personer med Asperger syndrom.  Den inneholder både bakgrunn om kvinnene og interessante sitater.  Hovedfagsoppgaven kan nedlastes her.
Gunilla Gerland (f. 1963) skrev «En riktig människa» i 1996. Den er nå oversatt til åtte språk, deriblant engelsk, dansk, tysk og japansk.  Les mer om Gunilla på side 52-58 i hovedfagsoppgaven.
Mary Meinel-Newport (f. 1955) er amerikansk og gift med Jerry Newport, som også har Asperger syndrom.  Avisen LA Times skrev om deres forhold i 1995, og artikkelen inspirerte filmen «Mozart and the Whale» (også kalt «Crazy in Love«).  Jerry og Mary skrev også en bok som heter «Mozart and the Whale:  An Asperger’s Love Story,» som også er tilgjengelig i en svensk oversettelse.  Mary har også hatt små roller i diverse «Star Trek» episoder.  Les mer om Mary (og Jerry) på side 65-73 i hovedfagsoppgaven.
Susanne Schäfer (f. 1966) er tysk.  Selvbiografien hennes ble oversatt til svensk i 1996, og heter «Stjärnor, linser och äpplen.»  Hun er utdannet «finoptiker» (et yrke som spesialiserer seg på linser og optiske instrumenter).  Les mer om henne på side 46-47 og 73-76 i hovedfagsoppgaven.
Tips:  Se også og fylkeslagets liste over selvbiografiske bøker.

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer