Mangfoldige interesser

interesser.gifI følge forskning oppsummert av Nils Kaland har cirka 90 prosent av personer med ASD én eller flere spesielle interesser som opptar dem i betydelig grad.   Likevel er det store individuelle forskjeller.  

I denne artikkelen ser vi litt på mangfoldet innenfor interesser.  Fokuset er på ekte personer med autisme og deres interesser.  Mange av dem brukte lang tid på å lære å snakke, men interessene har ført dem lengre i livet enn noen torde å håpe på. 

 


Generelt om interesser

Interesser varierer mye fra person fra person:

  • Noen er opphengte i uvanlige interesser som for eksempel togtabeller, mens andre er opptatt av mer vanlige ting men med en uvanlig intensitet.
  • Noen har livslange interesser, mens andre skifter interesser over tid.
  • Noen driver med kreative interesser, mens andre er opptatte av dyr, samler på ting eller har en grenseløs appetitt på faktakunnskaper innen interessefeltet.
  • Noen har enkel, gjentakende atferd som interesse, ofte fordi atferden stimulerer sansene på en spennende måte.  

Les mer i artikkelen "Interesser:  en kongevei til måloppnåelse" på fylkeslagets nettside.


Interesser gir glede i hverdagen

”Slik jeg ser det” var et samarbeidsprosjekt mellom en fotograf og National Autistic Society i England. Blant deltakerne var tre gutter med barneautisme, som tok bilder av det de liker best:

– Robert (10 år) spiller cello og liker å se på Discovery channel.
– Michael (8 år) spiller piano og er opptatt av trafikklys og av å si hva klokken er.
– TV, sjokolade og parken er viktige for Haroon (6 år).

Se bildene og les mer om guttene i Aftenpostens artikkel om prosjektet.Interesser gir livsutfoldelse

”Gutten din kommer aldri til å snakke.” ”Jenta di kommer aldri til å klare seg selv.” Mange foreldre har dessverre fått et slikt beskjed mens barna var små og nyutredet. Heldigvis opplever mange foreldre hva systematisk arbeid og interesserelaterte utfordringer kan resultere i.

Her er noen musikalske eksempler:

Michelle King fikk diagnosen autisme som 3-åring. Hun hadde kun ekkotale – men en sterk interesse for å synge og opptre. Nå er hun voksen og synger i bandet Flame, som spilte i begravelsen til Special Olympics grunnlegger Eunice Shriver. Når du hører Michelle synge på youtube, er det lett å forstå hvorfor Oprah ble imponert. Michelle bor fortsatt hos mor, men bandet har gjort henne mer og mer selvstendig. Les mer på bandets nettside eller her (engelsk tekst). 

Charlotte Fieldson fikk diagnosen atypisk autisme og legene sa at hun aldri kom til å snakke. Nå er hun 15 år og både snakker og synger. Hun prøvesang for ”Britain’s Got Talent” og gir ut en singel. Les mer her (engelsk tekst).

Gina Marie Incandela fikk diagnosen autisme som 2-åring. Ved hjelp av tidlig og intensiv opplæring lærte hun å snakke. Så begynte hun å synge. Hun er et stort talent – bare hør hennes singel, ”I Sing”. Det er vanskelig å tro at hun bare er 8 år gammel. 

Antonio Henderson-Davis er en tenåring med autisme.  Han får spesialundervisning på en vanlig skole i USA.  Han spiller amerikansk fotball og gleder seg til "prom" (skoleballet).  Han er også kjent som amatørrapper ”50 Tyson”, og sangen "I Ain’t Gonna Lie" har fått nesten 300.000 treff på youtube.  Les mer her (engelsk tekst). 

Rory Hoy fikk diagnosen autisme som 5-åring.  Som barn var han intenst opptatt av vaskepulversamlingen sin.  Nå er han 24 år og et multitalent. Her er "Messed Up," en fengende remix som han lagde.Interesser gir ekpertise

Når personer med autisme vier mye tid og oppmerksomhet på en interesse, kan de ofte utvikle en imponerende kunnskap om temaet. Oler, for eksempel, er bare 12 år men vet utrolig mye om verdens hønseraser. Og Unn-Margareth har vært blant Norges flinkeste ungdommer i matematikk.  

Noen har til og med egen diagnose som interessefelt, og det er utrolig spennende å høre hva de har å formidle:

Rory Hoy (24 år) har laget en DVD om autisme, utgitt av Jessica Kingsley Publishers (andre kjente forfattere på forlaget er Tony Attwood og Donna Williams). Han har en morsom og lettfattelig stil, som du kan se i hans kortfilm om autisme på youtube.  Les mer om Rory på forlagets nettside (engelsk tekst).

Kamran Nazeer sa ikke et eneste ord før han var fire, men er nå utdannet jurist og arbeider som politisk rådgiver for den britiske regjeringen. Han gikk på en spesialskole, og seinere i livet ble han interessert i å vite hva som hadde skjedd med medelevene, og hvorfor ikke alle hadde oppnådd like mye som ham. Innsiktene resulterte i en bok,”Inn med idiotene”.  Gå til bokanmeldelsen


Lyst til å lese om andre personer med autisme/Asperger og deres talenter og interesser?

Kjendiser og rollemodeller med ASD. Ikke alle kan bli kjendis, men alle har sine sterke sider.

Forfattere med og uten talespråk. På denne lista over selvbiografier finner du bl.a. Tom Roland Ekeberg, som har skrevet to bøker tross liten evne til muntlig språk. Iris Johansson står også på lista. Hun prater bra nå, men hun hadde ikke språk som 4 åring og foreldrene ble anbefalt å sende henne til en institusjon. Tips: Her er en amerikansk nyhetsreportasje om Jenna Lumbard. Hun kan ikke snakke men har skrevet en barnebok. Hun har en trofast assistent og et godt liv.

Talentfulle musikere og dansere. Kan en autist bli en artist? Kan en tågjenger med ASD og ortopediske sko bli en fremragende danser? Svaret er ja, som du vil se på videoene samlet i foregående link.

Verktøykasse for tillitsvalgte

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer