Akershus fylkeslag er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider. Artikkelen er kun til informasjon og inspirasjon. Den er ikke en anbefaling, verken av produktene eller de kommersielle nettsidene vi linker til.
I 2009 ble hele Nord Amerika fascinert av en kanadisk tenåring ved navn Carly Fleischmann. Carly er en jente som mange ville kalt for en «lavfungerende autist.» Hun hadde ikke talespråk og kunne ikke kommunisere — helt til en dag da hun plutselig skrev «hjelp – vondt – tenner» på PCen.
Ingen visste at hun engang kunne stave, men nå kunne alle rundt henne bli kjent med den intelligente, reflekterte, guttegærne og skøyeraktige personen som hun egentlig var. Du kan bli kjent med Carly her på youtube, med høydepunkter fra amerikanske nyhetsprogrammer, Larry King Live, og talkshowet til Ellen Degeneres.
«Jeg tror at alle har en indre stemme. Vi må bare finne en vei å få den ut,» skrev Carly. Alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK) handler om akkurat det. Oktober er Internasjonal ASK måned, og fylkeslaget ville være med å spre informasjon om ASK gjennom denne artikkelen.
Alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK) kan være alt fra å bruke tastatur som Carly gjør, til å bruke bilder, kroppspråk, tegnspråk, symboler, kommunikasjonsbøker eller talemaskiner. Nedenfor finner du eksempler fra hver kategori, men du kan også lese mer om ASK i artikkelen vår fra oktober 2009 (rull ned til månedens tema).
Det er aldri for seint
Anita var nesten 30 år og hadde manglende evne til å uttrykke seg muntlig og skriftlig, samt et dårlig begrep om tid. Hun hadde allerede prøvd talemaskin, piktogram, vanlig datamaskin og kommunikasjonstavle, men disse fungerte ikke tilfredsstillende for akkurat henne.
Så fikk hun Cognitass. Cognitass består av tre moduler (kommunikasjon, tid og struktur). Hjelpemiddelet gjorde det mulig for Anita å bo i egen leilighet — noe som var helt utenkelig før. Les historien til Anita her.
Realistiske bilder
Systemer basert på bilder kan passe best for personer som fungerer svakt. Andre systemer er mer krevende i forhold til verbal forståelse, ikke-verbal IQ, motorisk imitasjon, og sosial motivasjon. Les mer om valg av system på side 11 her.
I disse lysarkene fra et seminar arrangert av Norsk forening for Rett syndrom finner du flere eksempler på hvordan bilder kan brukes [linken er ødelagt men vi jobber med saken].
Kroppsspråk
I heftet ”Støttemateriell for god praksis» møter vi bl.a. Tormod og Sigrid, to unge voksne med autisme og lite talespråk. De kommuniserer nesten bare med kroppsspråk.
- Sigrid tar deg gjerne i hånden for å vise deg hva hun ønsker (les mer på side 31)
- Tormod henter deg, bruker egne tegn, og nikker. Tegnene kan bety forskjellige ting avhengig av situasjonen (side 18).
I heftet får vi se eksempler på diverse infoskriv som ble utarbeidet for å støtte de som jobber med Tormod, Sigrid og andre med omfattende funksjonsnedsettelser.
Målet var å skape en felles forståelse av hvordan målpersonene kommuniserer og hvordan diverse situasjoner bør tilrettelegges. Dermed ble hverdagen mest mulig forutsigbar, uavhengig av hvem som var på jobb.
Heftet med tilsvarende CD koster kr. 200 og kan bestilles her. Heftet (uten CD) kan nedlastes gratis.
Tips: Barn kan øve på kroppsspråk og engelsk samtidig mens de spiller dette nettbaserte spillet.
Tegn til tale (også kalt norsk med tegnstøtte)
Tegn til tale er en visuell forsterkning eller en støtte til muntlig språk. Ved å bruke tegn, lar vi ordene bli både synlige og hørbare. Man kan komme fort i gang med å lære seg tegn til de mest vesentlige ord i hverdagen.
Videoordbok. Trøndelag kompetansesenter står bak en videoordbok med 500 tegn i 15 kategorier. Ordboka kan brukes til opplæring av pårørende, lærere og andre, men også til opplæring og aktivisering av målpersonen selv. Videoene kan spilles gratis direkte på nettsiden, men det er også mulig å bestille ordboka som CD eller DVD fra Statpeds nettbutikk. Den er også tilgjengelig som iPhone-app.
Tegn til tale i barnehagen. Artikkelen er skrevet av en spesialpedagog. Hun har erfaring med bruk av tegn til tale sammen med fire forskjellige barnehagebarn.
Barnesangbok fra Statped. «Sangbok: en samling sanger og regler med tegnstøtte» kan lastes ned gratis. 28 sider.
Aktuelle bøker. Her finner du både barnebøker, ordbøker og bøker til fagfolk. Linken er til informasjon og inspirasjon, og er ikke ment som en anbefaling fra fylkeslaget. Husk at mange av bøkene er tilgjengelige på bibliotek eller i andre nettbokhandel.
Symboler og grafiske tegn
Oversikt. Autismeprogrammet (forløperen til Autismeenheten) skrev en oversikt over de forskjellige grafiske tegnsystemene her. Se side 21-31 i linken.
Gratis piktogramsamling. Sclera er et belgisk symbolbibliotek som består av over 4700 piktogrammer. Du kan finne bildet du trenger ved å bla i kategorier, bla i alfabetisk oversikt eller bruke søkeord (på engelsk, fransk, eller nederlandsk).
PECS sangbok. Picture Exchange Communication System, kjent som PECS, er et populært system. Mange bruker dataprogrammet Boardmaker til å lage egne PECS materialer, f.eks. denne sangboka med kjente barnesanger.
Innføring i PECS. Asle Hjelmen ved Barne og ungdomspsykiatrisk avdeling, Autismeteamet, har lang erfaring i opplæring og bruk av PECS. Han skrev en artikkel for NFU, hvor han ga en presentasjon av PECS og skrev om bruk av og opplæring i hjelpemiddelet. Artikkelen er ikke lenger tilgjengelig men linken går til lysarkene fra et foredrag han holdt om samme tema.
Bliss tavle. Bliss består av 100 grunntegn som kombineres for å skape ord, f.eks. stol + vann = toalett. Her kan du skrive ut en gratis Bliss-tavle med over 400 ord.
Kunnskapsløftet + kommunikasjonsvansker = sant. Statped står bak boka «Tusen ting å tenke på.» Bokas innhold tar utgangspunkt i Kunnskapsløftets kompetansemål for 1. og 2. trinn, men er forenklet, tilrettelagt, og rik på illustrasjoner og grafiske tegn.
Kommunikasjonsbøker
En kommunikasjonsbok er et hjelpemiddel som målpersonen bruker for å uttrykke seg. Den består av bilder eller symboler som personen peker på ved hjelp av hånd, blikk, pekepinne, laserpeker eller lignende.
Kommunikasjonsbøker har ofte de samme nyttige ordene på hver venstre-side gjennom hele boken, f.eks. ord som jeg, du, liker, liker ikke, vet ikke, gjøre, vente, mer, ferdig, osv. De pleier også å ha et system for å finne raskt fram til riktig ord, f.eks. via skilleark med faner eller en innholdsfortegnelse med bilder som personen kan peke på. Les mer om oppbygging og bruk av kommunikasjonsbøker.
Her er noen eksempler til inspirasjon. Husk at en kommunikasjonsbok fungerer best når den er individuelt tilrettelagt både i forhold til innhold og antall bilder per side.
- Enkel bok (opp til 9 bilder per side)
- Enkel bok med både PECS og foto (maks 8 bilder per side)
- Bøker med 24 bilder per side: til en gutt på 5 år, 6 år og 10 år.
- Bok som ble laget for en 8 åring med autisme.
Me too er et norsk firma som spesialiserer seg på kommunikasjonsbøker.
Talemaskiner
Her er noen eksempler på talemaskiner. Det finnes andre.
Dynamo. Dynamo er en talemaskin med dynamisk skjerm og digitalisert tale. Dynamo bruker ikke Windows operativsystem slik andre skjermbaserte talemaskiner gjør.
Rolltalk. Rolltalk kommer i to størrelser: Compact og Micro. Hele første- og andreklassepensumet er nå tilgjengelig på Rolltalk, og på den måten kan unge brukere delta i undervisning sammen med andre barn. Rolltalk passer også til voksne, som vist i denne filmsnutten (klikk på «Lufta er for alle»).
Dynavox. Linken går til en video som viser en amerikansk gutt med autisme som bruker Dynavox for å kommunisere. Spør leverandøren Gewa om norske varianter fortsatt er tilgjengelige.
Dialog (med tastatur). Dialog er en lett og bærbar hjelpemiddel. Dialog «snakker» det du skriver på tastaturet. Via en enkel meny kan tekst og setninger lagres for senere å benyttes i samtaler.
Lightwriter (med tastatur). Lightwriter er en serie bærbare skrivemaskiner. SL40 er en ny og robust modell. Du kan velge kvinne- eller mannsstemme. SL40 har også innebygget SMS– funksjon, telefonbok, tid og dato, osv. Displayet egner seg godt både ute og inne.
Lyst til å lære mer?
NAV. På NAV sine nettsider finner du en produktoversikt over kommunikasjonshjelpemidler.
Facebook grupper. Det finnes en facebookside til «alt» — også ASK. Bli tilhenger av «ISAAC-Norge: Jeg vet hva ASK er» eller «Kommunikasjonshjelpemidler.»
Medlemsblad. Blir du medlem i ISAAC-Norge får du automatisk abonnement på medlemsbladet Dialog.
Elektronisk nyhetsbrev. Trøndelag kompetansesenter (i Statped systemet) er ansvarlig for en nettside som heter ASK-loftet. Få tips om nye artikler ved å abonnere gratis på ASK-loftets nyhetsbrev.
Ny bok om ASK og inkludering. «Trenger vi å snakke for å lære på skolen?» gir eksempler på pedagogisk praksis for elever med behov for ASK i en inkluderende skole for alle. Med tilsvarende DVD og CD.
Ny DVD om kommunikasjonsutvikling. «Hva mener du? Å forstå og bli forstått» er en ny DVD om uvanlig og vanlig kommunikasjonsutvikling, laget av Autismeenheten i samarbeid med andre. Vi møter seks hovedpersoner med kommunikasjonsvansker i DVD-en. Med sine ulike utgangspunkt gir de eksempler på at all tilrettelegging må være individuelt tilpasset og med basis i den enkeltes muligheter og behov.