Klær til besvær

 
p__kledningsvansker.jpgNår personer med ASD ikke samarbeider ved påkledning, bestandig tar av seg klærne eller godkjenner kun noen få plagg, er det lett å se på dem som ”vanskelige”.   Men de er ikke vanskelige, de har vansker — gjennomgripende vansker som påvirker alle sider ved deres tilværelse, også klær og påkledning.
Ta for eksempel 38 åringen beskrevet av amerikansk lege Alfred Krigsman (se side 2 og 3 her).   Pasienten hadde klassisk autisme og tok av seg klærne hele tida. Alle trodde han hadde OCD (obsessiv-kompulsiv lidelse), og det gikk mange år før noen foreslo å sjekke hans helsetilstand.
Dr. Krigsman oppdaget at mannen hadde en alvorlig betennelse i spiserøret og gikk rundt med store, uutholdelige smerter. Mannen kunne ikke kommunisere med omgivelsene om smertene – han kunne bare reagere på sin egen autistiske måte, som var å ta av seg klærne. Når han fikk behandling og smertene var borte, sluttet han å ta av seg klærne.
Ikke alle med ASD tar av seg klærne.  Og ikke alle som gjør det har store smerter.   Her, som med alt annet, er det et stort mangfold. 
I denne artikkelen ser vi litt på forskjellige problemer med klær og påkledning.  Vi tipser også om nyttige produkter og forteller litt om grunnstønad, som kan kompensere for utgifter knyttet til ekstraslitasje på klær og sko.

 


Eksempler på problemer og årsaker
1)  Motoriske vansker kan gi problemer med:

– å bruke glidelås, knapper, skolisser osv.
– å balansere på en fot mens man tar på bukser
– å ta på sokker og strømpebukser slik at de sitter riktig på kroppen.
– osv

2)  Oppmerksomhetssvikt, lærevansker og dårlig motivasjon kan gi problemer med:

– å skille mellom venstre/høyre, innsiden/utsiden, foran/bak.
– å velge klær etter vær og anledning.
– å kle på seg i riktig rekkefølge (f.eks. strømpebukser før olabukser).
– å holde styr på egne ting, f.eks. jakker, luer og votter
– å akseptere at glidelåsen ikke behøver å være helt lukket
– å huske å ikke tørke munn og nese på genserermet
– å prøve klær og sko i butikken
– osv

3)  Under- og overfølsomme sanser kan gi negative reaksjoner på:

– klær som lukter (f.eks. våt ull, parfymerte vaskemidler)
– plagg som er stive (f.eks. nye klær og olabukser som har vært hengt opp til tørk)
– klær som lager lyder (f.eks. kordfløyel bukser eller vannavstøttende tøy som gnisser)
– plagg som er uvante (f.eks. nytt tøy eller lettere/tyngre tøy ved ny årstid)
– plagg med ujevnheter (f.eks. sømmer, lapper, nupper)
– klær som er løssittende og berører huden på nye måter hver gang man beveger seg
– klær som er for tettsittende og binder/kveler
– følelsen av å være naken (f.eks. ved bading eller bleieskift)
– noen reagerer på stress, kjedsomhet eller slitenhet ved å tygge eller suge på klærne.
– osv

Produkttips – klær 
Følgende er kun til informasjon og inspirasjon. Den er ikke en anbefaling, verken av produktene eller de kommersielle nettsidene vi linker til.
Pent brukt klær på Byttesentralen (Kløfta), Barnemessa (Nittedal) eller Barnas bruktsalg (Kjelsås). Disse arrangeres to ganger i året. Der kan du kjøpe pentbrukt barneklær (samt utstyr, leker, bøker og filmer). Brukt klær er mykere enn nytt tøy, og utvalget er enormt.  
Racketys Norge. De som driver nettbutikken har en datter med Rett syndrom. De selger klær for funksjonshemmede i alle aldre. Eksempler fra produktsortimentet er pysj med glidelås bak, bodier i voksenstørrelse, og badetøy som er lett å ta på.
Kompis. Kompis er en nettbutikk drevet av en trebarnsmor som har barn med særskilte behov. Hun lager kule, funksjonelle klær til funksjonshemmede i alle aldre og tar gjerne imot spesialoppdrag.
Knotteklær. Nettbutikken drives av en kvinne som syr klær til barn med andre og spesielle behov som du vanskelig finner i butikk. Klær som bodyer fra str 3 år og oppoverl, bodyer til barn med PEG, hele pysjer til større barn, bukser beregnet på tøybleier/ bleier, tøybleier m.m.
Stillongs som ligner på onepiece. Stillongs fra CCM kan også brukes som pysj.
Onepiece med glidelås i ryggen. Bestilles fra England. 
Produkter fra utlandet. Lindsey Biel, en amerikansk ergoterapeut og forfatter, har samlet linker til diverse aktører som selger myke  klær, sokker uten søm, og andre ”sansevennlige” plagg.
Bambustekstiler. Bambusstoff er mykere enn bomull og har bedre oppsugingsevne for fuktighet. Norske forhandler selger både klær, metervarer og hjemmetekstiler av bambusfiber.  
 
Produkttips – sko 
Yankz skolisser. Elastiske skolisser kan brukes i vanlige joggesko, som et et alternativ til sko med borrelås.
Plus12 fotmål. Plus12 måler både lengden på foten og innerlengden i skoen – som gjør det lettere å se om skoen passer. Den viser også om den angitte skostørrelsen faktisk stemmer og dermed gjør det lettere å velge hvilke sko som er verdt å prøve.
brandos.no, heppo.no mm. Norske skobutikker på nett har et større utvalg av sko og støvler uten lisser. Hvis du er ute etter noe til eldre gutter, sjekk om du finner noen kjønnsnøytrale sportsko og støvler i dameavdelingen.  
 


Grunnstønad
Formålet med grunnstønad er å kompensere for visse ekstrautgifter som skyldes en varig sykdomstilstand. De må være utgifter som varer over tid – ikke engangs innkjøp. Ekstra slitasje på klær, sko og sengetøy er blant utgiftene som kan kompenseres gjennom grunnstønaden. For hjelp med å begrunne søknaden og sammenligne barnets utgifter mot jevnaldrendes utgifter, gå til Frambus nettside om grunnstønad.

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer