Klær og sko å trives i!

I denne artikkelen ser vi litt på vanlige utfordringer med klær og påkledning. Vi tipser også om hva du kan gjøre når lokale kles- og skobutikker ikke har det du trenger. I tillegg forteller vi kort om grunnstønad, som kan kompensere for utgifter knyttet til ekstraslitasje på klær og sko.

Innledning
Når personer på autismespekteret ikke samarbeider ved påkledning, bestandig tar av seg klærne eller godkjenner kun noen få plagg, er det lett å se på dem som ”vanskelige”. Men de er ikke vanskelige, de har vansker — gjennomgripende vansker som påvirker alle sider ved deres tilværelse, også påkledning og bruk av klær og sko. 

Ta for eksempel en mann med klassisk autisme, beskrevet av den amerikanske legen Alfred Krigsman (se side 2 og 3 her). Pasienten hans var 38 år og kledde av seg hele tida. I alle år ble atferden tolket som OCD (obsessiv-kompulsiv lidelse), men endelig foreslo noen å kontakte en lege.  

Dr. Krigsman oppdaget at mannen hadde en alvorlig betennelse i spiserøret og gikk rundt med store, uutholdelige smerter. Mannen kunne ikke kommunisere med omgivelsene om smertene – han kunne bare reagere på sin egen måte, som var å ta av seg klærne. Når han fikk behandling og smertene ble borte, ble også den utfordrende atferden borte.

Ikke alle med ASD tar av seg klærne. Og ikke alle som gjør det har store smerter. Det finnes flere typer utfordringer og årsaker, som du kan lese mer om i neste punkt.    


Eksempler på utfordringer og årsaker

1)  Motoriske vansker kan gi problemer med:

– å bruke glidelås, knapper, skolisser osv.
– å balansere på en fot mens man tar på seg bukser
– å ta på sokker og strømpebukser slik at de sitter riktig på kroppen.
– osv

2)  Oppmerksomhetssvikt, lærevansker og dårlig motivasjon kan gi problemer med:

– å skille mellom venstre/høyre, innsiden/utsiden, foran/bak.
– å velge klær etter vær og anledning.
– å kle på seg i riktig rekkefølge (f.eks. strømpebukser før olabukser).
– å holde styr på egne ting, f.eks. luer og votter.
– å akseptere at glidelåsen på genseren eller jakka ikke behøver å være helt lukket hver gang.
– å huske å ikke tørke munn og nese på genserermet.
– å prøve klær og sko i butikken.
– osv

3)  Under- og overfølsomme sanser kan gi negative reaksjoner på:

– klær som lukter (f.eks. våt ull, parfymerte vaskemidler).
– plagg som er stive (f.eks. nye klær og olabukser som har vært hengt opp til tørk).
– klær som lager lyder (f.eks. kordfløyel bukser eller vannavstøtende tøy som gnisser).
– plagg som er uvante (f.eks. nytt tøy eller lettere/tyngre tøy ved ny årstid)
– plagg med ujevnheter (f.eks. sømmer, lapper, nupper).
– klær som er løstsittende og berører huden på nye måter hver gang man beveger seg.
– klær som er for tettsittende og binder/kveler.
– følelsen av å være naken (f.eks. ved bading eller bleieskift).
– for lite stimulering, slik at personen tygger eller suger på klærne fordi han/hun kjeder seg.  
– for mye stimulering, slik at personen tygger eller suger på klærne som en beroligende vane. Dette stimulerer personen på en måte som er innenfor hans/hennes kontroll og kan være et forsøk på å blokkere stimulering som kommer utenfra.   

– osv

 


Når klesbutikken ikke har det du trenger 

Det kan være utfordrende å finne klær som ikke bare har riktig stil og størrelse, men som er myk, lett å ta av/på og fyller andre personlige ønsker og behov. Under finner du noen tips til informasjon og inspirasjon (det er ikke en anbefaling, verken av produktene eller de kommersielle nettsidene som vi linker til).

Brukte klær. Brukt tøy er mykere enn nytt tøy. Det er også billigere. Da kaster man bort mindre penger hvis et plagg viser seg å være et bomkjøp eller blir raskt ødelagt eller borte. Det finnes flere alternativer enn før for oss som ønsker å kjøpe brukt tøy: 

Nye klær. Her finner du alternativer til vanlige kjedebutikker og andre lokale klesbutikker: 

  • Nettbutikker. Nettbutikker kan ha et større utvalg enn lokalbutikken. Velg gjerne en nettbutikk som har sertifisering fra Trygg E-handel.  
  • Bambusklær. Bambusstoff er mykere enn bomull og brukes til både metervarer, sengesett, klær, undertøy og sokker (gjerne med forsterket tå og hæl). Utvalget er størst i nettbutikker, men stillongs og sokker kan ofte kjøpes lokalt. 
  • Spesialklær. Noen nettbutikker spesialiserer seg på klær med tilpasninger som gjør stell og påkledning lettere, for eksempel:
    • Knotteklær. Nettbutikken drives av moren til en jente med utviklingshemning. Her finner du bl.a. bodyer, hele pysjer og badebleier til eldre barn. 
    • Amajo. Amajo selger spesialklær for både barn, ungdommer og voksne med funksjonsnedsettelser.  
  • Utlandet. Her er noen eksempler på utenlandske produkter, men husk å sette deg inn i reglene for mva og toll før du bestiller noe fra utlandet. Vær også på vakt mot utenlandsk nettsvindel.
    • Onepiece med glidelås i ryggen. Glidelåsen gjør det vanskeligere å putte hendene i bleia.  
    • «Sensory Smart»-klær. Lindsey Biel, en amerikansk ergoterapeut og forfatter, har samlet linker til diverse nettsider som selger myke klær, sokker uten søm, og andre ”sansevennlige” plagg. 

Egne tilpasninger. Sliter du med å finne bukser med strikk i livet? Du kan enkelt tilpasse vanlige bukser ved å bruke denne metoden, men bruk buksestrikk fra sy- eller hobbybutikken istedenfor skolisse. Sy en knapp på hver side som buksestrikken festes på.    


Spesielt om sko 

Det kan være vanskelig å finne egnede sko, særlig hvis personen ikke kan eller ikke vil knytte skolisser. Det kan hjelpe å se etter følgende (husk at nettbutikker har et mye større utvalg): 

  • Sneakers uten lisser. Sko uten lisser kalles ofte «slip-in» eller «slip-on». Vans er et populært merke som er lett å finne. 
  • Elastiske skolisser o.l. Alternativer til vanlige skolisser selges bl.a. i skobutikker, hjelpemiddelbutikker og sportsbutikker. Du kan velge mellom elastiske, spirale og silikonskolisser m.m. Produktene har forskjellige låsemekanismer, f.eks. en fjærinnretning eller magnetisk lukkemekanisme. Produktene finnes også i forskjellige farger. Se gjerne etter skolisser med refleks.  
  • Kjønnsnøytrale sko. Hvis du ikke finner noe som frister i den «riktige» avdelingen, sjekk også i andre avdelinger. For eksempel kan en eldre gutt ofte bruke kjønnsnøytrale sko og sporty vinterstøvler fra dameavdelingen.

Tips: En tur i skobutikken kan være en tålmodighetsprøve for både barnet og foreldrene. Derfor kan det være lurt å se om skoen kan passe før den prøves. Med Plus12 fotmåler kan du måle skoens innvendige størrelse og dermed se om den er verdt å prøve (sko som er merket med «riktig» størrelse er ofte større eller mindre enn forventet).  


Grunnstønad

Formålet med grunnstønad er å kompensere for visse ekstrautgifter som skyldes en varig sykdomstilstand. De må være utgifter som varer over tid – ikke engangskjøp. Ekstra slitasje på klær, sko og sengetøy er blant utgiftene som kan kompenseres gjennom grunnstønaden. For hjelp med å begrunne søknaden og sammenligne barnets utgifter mot jevnaldrendes utgifter, gå til Frambus nettside om grunnstønad.

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer