Kjendiser og rollemodeller med ASD

Her er en liste over kjendiser og andre rollemodeller med autismespekterdiagnose.
Tenk på personen i ditt liv som har autisme eller Asperger.  Hvilke talenter, evner og sterke sider deler han/hun med personene på lista?

Skuespiller.  Daryl Hannah, kjent fra filmer som «Splash» og «Blade Runner», har Asperger syndrom.

Nobelprisvinner.  Vernon Smith vant Nobelprisen i økonomi i 2002.  Han har Asperger syndrom og mener at hans evne til dyp konsentrasjon er en stor fordel.
Dyrevenn.  Dr. Temple Grandin er professor i biologi med vekt på dyrevelferd.  Hun er den første som skrev en selvbiografi om hvordan det er å ha autisme, og HBO lagde en film om hennes liv.  Her er en gratis fargeleggingsbok, med lettlest engelsk tekst om hennes liv.
Kunstner.  Kunstner Stephen Wiltshire har autisme og fotografisk minne.  I høst 2009 tegnet han et svært detaljert panorama av New York etter en kort helikoptertur, en bragd som imponerte media verden over, også her i Norge.
Artister.  Artist Gary Numan hadde en kjempehit i 80-tallene med «Cars» og fikk diagnosen Asperger syndrom som godt  voksen.  Kurt-Arve Washburn har også stått fram med Asperger diagnosen sin.  Husker du Kurt-Arves låt «Then rainy days are not so sad» fra Norske Talenter 2009?
Idrettshelt.  Amerikanske Jason McElwain ble nasjonal kjendis etter han skåret tjue poeng på fire minutter under en high school basketballkamp.  Nyhetshistorien om «J-Mac» rørte President George W. Bush til tårer, innrømmet Bush da han traff sportshelten med autisme i 2006. 

Modell.  Heather Kuzmich kom på fjerde plass i Top Model USA (2007).  Hun har Asperger syndrom og ADHD.
Humorister.  Elijah Wapner er en ung komiker med Asperger syndrom, kjent fra «True Life» på MTV.  Marty Murphy  holder morsomme foredrag om sitt liv med autisme.  Videoene er på engelsk.

Journalist.  Jon Henrik Larsen har autisme og slet med å klare skolen.  I dag jobber han med nettavisa si som har ca 6000 lesere daglig.  Han er også frilanser for andre aviser.
Ordkunstner.  Gro Dahle har gitt ut om lag 50 bøker og har fått en rekke priser for sitt forfatterskap.  Hun forteller engasjert om sin Asperger diagnose, se side 8-9 i linken.
Rådgiver.  Da Iris Johansson var liten mente folk at hun var utviklingshemmet, men i dag veileder hun institusjonsansatte i åtte land!  Hun har en unik og dyp forståelse for kommunikasjonshemmede og andre vanskeligstilte, takket være hennes yrkeserfaring, utdanning innenfor psykologi og innsikt gjennom egen autismediagnose.  Les mer om Iris på side 48-49 i linken.
IT-gründer.  Amerikanske Bram Cohen er mest kjent for å ha skapt Torrent, et fildelingsformat.  Han har Asperger og ble kåret til en av de 100 mest innflytelsesrike personene i verden av Time Magazine i 2005.
 

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer