Julegavetips 2010

Her er mange gavetips som kan være interessante for våre lesere — – alt fra iPhone applikasjoner til DVD-filmer og bøker. 

Lista er kun til informasjon og inspirasjon.  Den er ikke en anbefaling, verken av produktene eller de kommersielle nettsidene vi linker til. 

P.S.  Lurer du på hvordan du kan legge tilrette for en mer autismevennlig julefeiring?  Gå til artikkelen «Hjelp, det er jul!»   

 

Del på Facebook

 

Film og musikk

Keep the dream alive er en slags dugnadsplate til inntekt for autismesaken i Norge, med noe til enhver smak.  Tretten forskjellige band/artister bidro, bl.a. Tony Mills (TNT), Ulf Risnes (Tre små kinesere), Øystein Dolmen (Knutsen & Ludvigsen), the Publiners (kjent fra Lyden av lørdag) og Terje Tysland.  Du kan høre og laste ned låtene her.  CDen kan også bestilles fra diverse platebutikker.

«Rockin’ the house» (2004) er en film som kombinerer musikk og drama.  Fremtiden til Wesleys band ser blek ut — helt til han møter Vernon, en autist med pianoferdigheter som rocker.  

«Dear John» er en ny romantisk drama som nå er tilgjengelig på DVD.  John har som drøm å starte et ridesenter for barn med autisme.  Braeden Reed, en ung skuespiller med autisme, har en rolle i filmen. 

Tips:  Flere filmer finner du i filmoversikten vår eller på engelsk her.


Diverse produkter

Getsmart er en serie morsomme kortspill som kan brukes i matteundervisningen såvel som til familiehygge hjemme.  Velg ønsket nivå (småskole, mellomskole eller ungdomsskole).  Det finnes også et nytt spill om grammatikk.

Nettbutikken spesiellebehov.no leverer leker, ADL-produkter, utstyr og leker som hever livskvaliteten for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Bipper er en ny trygghetsløsning som kan tas i bruk på de aller fleste mobiltelefoner.  Foreldre kan definere hvordan barnet bruker mobilen, lokalisere mobilen (og dermed barnet), og utstyre barnet med trygghetsalarm.

iBlisssymbols i norsk utgave er en offisiell applikasjon for iPhone, iPod Touch og iPad og inneholder omtrent 4 500 Bliss-tegn til alternativ og supplerende kommunikasjon.   Prøveversjonen med 37 tegn er gratis.  Tips om andre applikasjoner for personer med autisme/Asperger finner du i en engelsk samling og i artikkelen vår «Julegavetips 2009.» 


Splitter nye bøker

Asperger syndrom og mobbing:  strategier og løsninger av Nick Dubin ble oversatt til norsk av Svanhild Marie Larsen og Nils Kaland.

«Sex, kärlek och Aspergers syndrom : med Kärleksskola för aspergare» er skrevet av Inger Jalakas.  Les en bokanmeldelse på ung.no.  Jalakas står også bak boka «Nördsyndromet : allt du behöver veta om Aspergers syndrom» (2007).   

HJELP? Veien mot Asperger syndrom av Gustav Koi er en spennende selvbiografi. Forfatteren fikk selv Asperger diagnose i en alder av 59 år.  Selges på www.spiss.no.

Den Sjette Sansen II av Carol Gray er et praktisk opplegg for hvordan man kan informere medelever om at en av elevene i klassen har autisme / Asperger syndrom.  Se side 13 i linken. 

Lær meg språk av Sabrina Freeman og Lorelei Drake er en meget omfattende og praktisk arbeidsbok som brukes til språktrening av barn med autisme/Asperger syndrom.  Boka (med medfølgende CD) er nyttig i opplæring i mer avansert språk.  Se side 12 i linken.

Den gode assistenten av Kari Pape henvender seg til barnehageassistenter.  Boka viser gjennom teori, praksisfortellinger og refleksjonsoppgaver hvordan man kan bli en god pedagogisk medarbeider. 

Eksempelsamlingen «Elever med nedsatt funksjonsevne – Fokus på overganger mellom ulike skoleslag», inneholder historiene til 12 elever som har vært gjennom overganger på diverse nivåer i skolesystemet.

Ville og stille barn i barnehagen av Lise Barsøe sikter på å vise veier ut av låste atferdsmønstre.

Barn med sosial angst og sjenanse av Kirsten Flaten kombinerer teori, historier og erfaringer fra forfatterens egen praksis som spesialpedagog på BUP.

Psykologisk førstehjelp av Solfrid Raknes ble utviklet i tråd med hovedprinsippene i kognitiv terapi.  Den kommer i både barneversjon og ungdomsversjon.

Er jeg ungdom eller har jeg Downs syndrom? av Caroline Tidemand Andersen inneholder situasjo
ner og historier hentet fra ungdom med Downs syndrom, men mye vil også kunne gjelde for andre unge med funksjonshemning. Målgruppa er foreldre og personer som jobber med funksjonshemmede.

Mitt liv som utviklingshemmet av Wenche Jensen er en personlig beretning om Jensens historie og hverdag.  NRK Østlandssendingen brakte et større intervju med henne 16.11.10.

NAVet som knakk av Kristian Liselrud er, i følge FFO, en viktig bok som bør lese av alle politikere.  Det sentrale spørsmålet i boka er «Hvorfor gikk NAV-reformen så galt og hvem har ansvaret?»


Lettleste bøker

100 bøker som er lette å lese.  Leser søker bok har oppdatert llista med de 100 beste bøkene ALLE kan lese.  Bøkene er overkommelige for folk som leser lite, raske for folk som leser mye.

Spiss ukeplankalender har en kort, illustrert sosial regel for hver uke.  Å snakke sammen om ukas regel er en lettvint måte å få til sosial trening, enten kalenderen brukes på skolen, hjemme, eller begge deler.  Du kan kjøpe kalender 2010 til halvpris nå.  Kalender 2011 forventes i salg snart. 


Bokfristelser fra andre land  

Marcelo in the real world er en ungdomsroman på engelsk.  Den handler om en gutt med Asperger syndrom som får sommerjobb i farens advokatfirma. Nysgjerrig?   Se bokanmeldelsen på norsk eller les de første sidene i boka.  

Maud Deckmar bor i Sverige og er mor til Fred, en voksen med utviklingshemning og autisme. Hun har skrevet to bøker om ham, bl.a. Ärrvävnad (se side 6-19). Hun er også mor til Jenny, som skrev en bok fra søskenperspektivet. Les mer om dem her

Aspeflo om autism av svenske Ulrika Aspeflo (2010) «är fylld av praktiska exempel på hur du kan bättre förstå, ge ett mer kvalificerat stöd till och öka kommunikationen hos dina elever och brukare med autism.»


Fagbøker å bryne seg på

Utredning og diagnostisering: utviklingshemming, psykiske lidelser og atferdsvansker” (2008) er beskrevet som en sjelden bok om et viktig tema.  Trine Lise Bakken, som holdte et engasjerende foredrag på Høstseminar 2010, er en av forfatterne som står bak boka.  Se innholdsfortegnelsen her.   

«Barnenevro-psykiatri» av Tore Duvner (2006) er en praktisk håndbok/oppslagsbok.  

«Utfordrende foreldreskap – under ulike livsbetingelser og tradisjoner» (2008) retter seg mot profesjonelle på ulike nivå som arbeider med familieproblematikk og foreldre–barn-relasjoner, enten det er innenfor sosialt arbeid, barnevern, helsefag eller undervisning.


Trenger du flere ideer? 

Ta en titt på nettsiden vår under Tema:  Bøker, film og musikk.

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer