Høstens tv-tips

Når det er kaldt ute, liker mange å kose seg foran tv-skjermen.  Autismespekteret er et populært tema, og her deler vi mange relevante tv-tips. 

Serier anbefalt av Thinking Person’s Guide to Autism 

Thinking Person’s Guide to Autism mener at altfor mange serier bygger på stereotyper om personer på autismespekteret. Derfor anbefaler de verken The Good Doctor eller Atypical (men se etter Tal Anderson, en skuespiller på autismespekteret som spiller «Sid» i 3 episoder i sesong 3).  

Thinking Person’s Guide to Autism anbefaler heller å ta en titt på følgende serier (klikk på serienavnet for å finne ut hvor du kan strømme serien): 

 • Community er en amerikansk komiserie om en gjeng medstudenter. Både serieskaperen Dan Harmon og rollefiguren Abed Nadir er på autismespekteret. Det var faktisk mens Harmon utviklet serien at han ble bevisst på hans egne symptomer på Asperger. Han fylte ut AQ e.l. på nettet og skjønte at det var lurt å bli vurdert av en lege. Les mer om ham på engelsk i bladet Wired
 • She-Ra og de mektige prinsessene er en amerikansk animasjonsserie som også er tilgjengelig med norsk tale. Serien handler om en ny helt som får hjelp av vennene sine i kampen for å opprette harmoni. Autisme er ikke nevnt i selve serien, men serieskaperen/produsenten Noelle Stevenson bekreftet på Twitter at Enrapta var skrevet som en rollefigur med autisme, med innspill fra en ansatte på spekteret.
 • The Outsider er en krimserie hvor én av detektivene har autistiske trekk. Detektiven heter Holly Gibney og vi ser henne først i episode 3. Les mer om henne her (på engelsk).
 • Little Voice er en dramaserie som også har en del romantikk, latter og musikk. Kevin Valdez og fire andre skuespillere med autisme er med i «Little Voice,» som er tilgjengelig på streamingtjenesten Apple Plus. Valdez spiller Louie, som er broren til hovedfiguren Bess. De andre skuespillerne spiller voksne som bor i en omsorgsbolig sammen med Louie.
 • The Umbrella Academy er en superheltserie om en gruppe mennesker med spesielle evner som vokste opp sammen. I sesong 2 møter de Harlan Cooper, et barn med autisme som mangler talespråk. 

Thinking Person’s Guide to Autism anbefaler også Alphas, Claws, Everything’s Gonna Be OK, og Leverage, men disse er ikke ennå tilgjengelige på norske streamingtjenester. 

Filmer anbefalt av Thinking Person’s Guide to Autism 

Thinking Person’s Guide to Autism mener at rollefigurer med autisme dessverre har en svært begrenset rolle i altfor mange filmer – de bare støtter en annen persons selvoppdagelsesreise. Men de anbefaler tre filmer som kan leies på norske streamingtjenester:     

 • Adam er en romantisk drama fra 2009. Beth (Rose Byrne) flytter inn i ny leilighet hvor hun møter Adam (Hugh Dancy), som har Asperger syndrom. De to tilsynelatende helt ulike menneskene utvikler et unikt forhold.
 • Snow Cake er en nydelig drama om en kvinne med høytfungerende autisme som nettopp har mistet sin egen datter. Hun møter en mann som er traumatisert etter sin sønns død i en bilulykke. 
 • Temple Grandin er en prisvinnende drama om livet til én av verdens mest kjente kvinner på autismespekteret.  

Thinking Person’s Guide to Autism anbefaler også tre dokumentarfilmer. To av dem kan leies på Vimeo men med engelsk tale og tekst: Wretches and Jabberers og Loving Lampposts.  Den tredje (Citizen Autistic) er ikke tilgjengelig, såvidt vi kunne se.  

Andre nye tips

I 2019 skrev vi to artikler om relevante tv-programmer. Den ene hadde fokus på programmer på betalingstjenester som Netflix, mens den andre hadde fokus på programmer som ikke krevde abonnement. Mange av disse programmene er fortsatt tilgjengelige, men her kommer noen nye tips: 

 • Hannah Gadsby: Douglas er sceneshowet til en australsk standupkomiker. Nylig fikk hun vite at hun har autisme. Les mer om henne her.
 • Speed Cubers er en dokumentarfilm på 40 minutter som handler om to gutter som konkurrerer i verdensmesterskapet i Rubiks kube. Den ene gutten (Max Park) har autisme. 
 • Love on the spectrum er en realityserie som handler om personer på autismespekteret som prøver å finne kjærligheten.
 • The healing powers of Dude er en barneserie som handler om en gutt på 11 år som har sosial angst. Dude er hans servicehund.
 • Pixar Sparkshorts består bl.a. av en kortfilm som heter «Loop,» som handler om en 13 åring med nonverbal autisme. 
 • Limboland er en svensk dramaserie om hverdagen med NPF (nevropsykiatriske funksjonsnedsettelser). Avsnitt 1 har fokus på søsken. Les mer om søsken her
 • Catwalk er en svensk dokumentarfilm om Emma som drommer om å bli modell. Hun får drømmen oppfylt, sammen med fire andre modeller med intellektuelle funksjonsvariasjoner. 
 • Bones er en amerikansk krimserie om et teamet som løser mordsaker på et rettsmedisinsk institutt. Hovedfiguren Dr. Brennan har ikke en diagnose, men hun er delvis basert på én av serieskaperens venner  som har Asperger syndrom. En amerikansk kvinne på autismespekteret har skrevet her om hvor lett det var å kjenne seg igjen i Dr. Brennan.  
 • Jingle Jangle er en julemusikal som The Thinking Person’s Guide to Autism. Den nevner ikke autisme, men noen sier at de kjenner seg igjen i rollefiguren Journey.  
 • Locke & Key. En av skuespillerne fikk diagnosen autisme som 5-åring. Han heter Coby Bird og han spiller rollefiguren Rufus i 7 episoder. 
 • The Rider. Westernfilmen handler om Brady, som får kroniske skader på hjernen etter en ulykke på en rodeokonkurranse. Søstera hans er en tenåring med autisme. Les mer her på engelsk
 • Power Rangers. En av actionsheltene i filmen (Billy) har autisme. Les mer her på engelsk.  
 • Lilyhammer. I sesong 3, episode 1 blir Frank venner med en gutt som har autisme og lite talespråk. 

Tips: Du kan lese om andre skuespillere på autismespekteret her (på engelsk). 

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer