Fantastiske fedre

Hva har fedrene i fylkeslaget til felles med kjendispappaer som John Travolta, Sylvester Stallone, moteskaper Tommy Hilfiger, og Boys II Men kjekkas Shawn Stockman?  De er alle fantastiske foreldre til barn med autisme/Asperger!
Det finnes like mange måter å være en god far på som det finnes familier. I denne artikkelen møter vi 14 fedre som gjør en innsats for sine fantastiske barn – og for autismesaken.


Fantastiske fedre som har småbarn eller skolebarn
En far som kjemper for retten til pappaperm.  Daniel savner å kunne bruke mer tid på ettåringen sin, men han fikk ikke ta pappaperm. Regelverket sier at det er mors arbeidsinntekt og studier som avgjør om far får lov til å ta ut fedrekvoten på 14 uker.  Er dette rettferdig overfor familier som Daniels, hvor søsken med krevende autisme gjør at mor ikke kan være i jobb?
En far som lager apps for barn med spesialpedagogiske behov. Roald savnet applikasjoner som kunne hjelpe dattera med autisme lære å snakke. Nå lager han apps for firmaet Superplus, og de ønsker innspill som kan hjelpe dem lage gode programvarer som passer for barn med autisme eller andre utfordringer.Les mer i nettavisen iTromsø.
Far til trillinger. En av tvillingene har autisme, og Gøran har et godt samarbeid med autismeteamet og skolen. Han setter pris på solskinnshistorier. «Hver gang vi ser en skoleelev som har gått gjennom artium, fått seg jobb og leilighet og er autist, så tenker jeg yes, yes, det går» sier han med et smil.
En far som avliver myter om autisme. Rune og samboeren Anita velger å fokusere på sønnens ressurser og muligheter, men sønnen er ikke en savant som mange tror. Han er heller ikke et «glasskulebarn» som lever i sin egen verden. Sønnen har en egen personlighet og ulike personlige behov, akkurat som alle andre mennesker.
En far som kjempet mot kutt i skolebudsjettet. En far i Trondheim, sammen med andre foreldre, kjempet mot kutt i Åsveien spesialskoles tilbud. Kommunen snudde i saken, i følge Adresseavisen.
En far som kjemper mot NAV. Magne har kjempet i halvannet år for å få innvilget en trygdebil til sønnen med autisme. Sønnens utagering og behov for kontinuerlig tilsyn skaper praktiske og sikkerhetsmessige utfordringer, men NAV synes det er rimelig å forvente at besteforeldre o.l. tar kjøreoppgaver.
En far som har fått verdens oppmerksomhet. Amerikanske Stuart utstyrte sønnen med lydopptaksutstyr og oppdaget at barnet ikke fikk en verdig behandling på skolen. Historien ble dekket av media over hele verden, også her i Norge.
En far som har to barn med autisme. Leoul jobber som sosionom og er opprinnelig fra Etiopia.  I filmen «Et fullverdig liv» forteller han bl.a. om hvordan rasisme gjør livet med autisme vanskeligere.


Fantastiske fedre som har tenåringer 
En far som ansetter personer med Asperger. Christian nektet å akseptere at sønnen gikk mot et passivt liv som uføretrygdet. Han bestemte seg å starte Pixellus, et firma i Oslo som bare ansatte personer med autisme/Asperger.  Firmaet var en stor suksess som arbeidsgiver, men sleit med å lønnsom og forutsigbar drift.  Derfor ble firmaet lagt på is i 2013.
En far som kjemper for gode boforhold. Rune står på for sin datter, som har hatt 58 pleiere i omsorgsboligen i løpet av et år, til tross for et stort behov for kontinuitet.
En far som startet et aktivitetssenter. Mukunda startet et dagshjem i Nepal for datteren med autisme og andre barn med liknende behov.


Fantastiske fedre som har voksne barn  
En far som kjemper for sin psykisk syke sønn. Sønnen til Roald har vært gjennom tre psykiatriske akuttinnleggelser. Sønnen blir sykere og sykere, og Bergen kommune har på mange måter vært handlingslammet. Det har ikke engang vært lett å få laget en individuell plan.
En far som planlegger et boligprosjekt. Leif nevner ikke hva slags funksjonshemning sønnen har, men utfordringene og følelsene han beskriver er kjente.  Han planlegger å bygge en tilrettelagt bolig til sønnen – et sted hvor sønnen vil kunne være trygg, selv når sønnen er så gammel at han er helt alene og uten pårørende.
En «brysom» far (se side 14-17). Tormod og sønnen Steffen bader sammen to ganger i uka. Faren kjemper også mot tvangstiltak, lykkepiller mot mistrivsel og manglende medisinsk oppfølging. Kommunen vil ikke ta til seg kritikk og prøvde ulovlig å gi noen av hjelpevergeoppgavene til en annen (mindre brysom) person.

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer