En god natts søvn og en fin døgnrytme

Bokomslag:  "Sleep difficulties and autism spectrum disorders"
 
Hverdagsmestring er vanskelig uten en god natts søvn og en god start på dagen. I denne artikkelen finner du litt informasjon om utredning og behandling av søvnvansker, i tillegg til tips om relevante produkter.  
Tips:  ”Søvnvansker – kartlegging og tiltak” inneholder flere produkttips og nyttige linker om søvnvansker. Litteraturtips er samlet under ”Bøker om søvn.” 
 


Utredning og behandling
Dersom søvnproblemene er svært alvorlige, med stortfunksjonstap for personen det gjelder eller familien og/eller vedvarer over lang tid, kan det foreligge en søvnforstyrrelse. Dette bør utredes. Ta det opp med fastlegen, men her er en oversikt over utrednings- og behandlingstilbud i de forskjellige helseregionene.
Nasjonalt kompetansesenter for søvnsjukdommar har utviklet en test som kan gi deg svar på om du lider av et søvnforstyrrelse, og hvilken type forstyrrelse du i tilfelle er er rammet av. Testen dekker alle de seks ulike diagnosegruppene, f.eks. insomni (søvnløshet) og døgnrytmeforstyrrelse. Testen er nettbasert og tar ca. 10 minutter å besvare. Ta testen her.
Behandling med lys kan normalisere søvnen hos pasienter med forsinket søvnfasesyndrom, men behandlingen krever grundig kunnskap om søvnvansker. Les mer i Innsikt nr. 1/2012 (visste du at du kan abonnere på Innsikt gratis?).   


Produkter for bedre søvn
Nedenfor finner du diverse produkttips til kveldsrutinen, innsovning og vekking. Linkene er kun til informasjon og er ikke en anbefaling, verken av produktene/tjenestene eller de kommersielle nettsidene som vi linker til. 
Til kveldsrutinen
Tannpuss. En kamp over tannpuss vil neppe gjøre barnet mer søvnig, snarere tvert imot. Få tips om tannpuss i artikkelen vår, ”ASD og tannhelse.”
Timer. En timer forteller at det er leggetid, og ofte oppfattes som mindre masete enn muntlige beskjeder.  Prøv gjerne en kjøkkentimer, men TimeCoach er et nytt visuelt alternativ som ikke piper. Femten minutter før tiden er ute, begynner timeren å vise gul, oransje og til slutt rød for å vise at tiden er i ferd med å renne ut. ”Nesa” på TimeCoach lyser også rødt når tiden er ute. Se en kort engelsktalig video om TimeCoach.    
Melatonin til barn og voksne. Melatonin er et hormon som utskilles fra epifysen (corpus pineale), en liten struktur dypt inni hjernen. Melatonin er ’mørkets hormon’, det vil si at utskillelsen starter når solen går ned og mørket kommer. Melatonin er også et legemiddel som regnes som et trygt og bivirkningsfritt preparat. En stor fordel sammenliknet med andre sovemidler er at melatonin ikke er vanedannende, i følge Nasjonalt kompetansesenter for søvnsjukdommar. Melatonin kommer i vanlige tabletter, sugetabletter og tabletter som smelter under tunga, i tillegg til kapsler som kan åpnes og blandes i saft e.l. Se produktoversikten i Legemiddelhåndboka.


Produkter du kan klemme – eller som gir deg en klem 
Kuledyne. En kuledyne gir deilig trykk mot kroppen. Protac er kanskje mest kjent her i Norge, men det finnes også en kuledyne fylt med kunstige kastanjer. Her finner du linker til en brosjyre og artikkel om kastanjedynen.  
Kjededyne. Kjeledyne er et nytt alternativ til kuledyne. I følge forhandleren er en kjededyne lett å håndtere, stille og dessuten ser den ut som en helt vanlig dyne. Den finnes i barnestørrelse og voksenstørrelse og veier fra 1,5 til 10 kg. Les mer her.
Et lysende kosedyr. Barbapapa er myk å kose med og lyser i 12 timer mellom ladinger. Finnes i blå og rosa.


Bedre søvn med avslappende lyder
Gratis iPhone app. SleepStream er en norskutviklet iPhone applikasjon som spiller avslappende naturlyder, sammen med spesialdesignede bineurale rytmer. Disse rytmene stimulerer hjerneaktivitet som er assosiert med søvn og energi. Du trenger hodetelefoner for at denne applikasjonen skal fungere. Applikasjonen finnes også i en mindre omfattende gratis versjon, SleepStream Lite. Obs: ikke lad mobilen om natta.
«Hvit støy»-app. White Noise er en app som lager beroligende ”hvit støy” og dekker over andre forstyrrende lyder. Obs: ikke lad mobilen om natta.  
Søvnmaskin. Rehabshop.no selger en liten maskin som lager jevn susende lyd. Denne ”hvite støyen” beroliger samtidig som den dekker over andre lyder som kan holde en våken som naboer, trafikk, drypping etc.
Putehøytaler. Hva med en flat og myk høyttaler for plassering under puten? Ypperlig for de som hører på lydbøker eller musikk på sengen.  
Avslappende CDer. Her finner du søkeresultatene for CDer som brukes i Snoezelen sanserom, samt noen bøker og dvder.


Er det natt eller dag? 
KidSleep. KidSleep er en klokke som viser barnet om det skal sove eller kan stå opp ved hjelp av bilder. Den fungerer også som et vanlig digitalur for voksne. 
Cognitaklokka. Cognitaklokka er et hjelpemiddel man kan søke om. Den viser når det er natt, og når man skal på forskjellige aktiviteter. Det finnes også andre lignende hjelpemidler. Ta kontakt med ergoterapeuten i kommunen for å få hjelp til å søke.


Bedre start på dagen med alternative vekkerklokker
Problemer med å sovne og våkne til riktig tid er et kjent problem hos mange med ASD. Noen forsover seg hvis de bruker en vanlig vekkerklokke, eller sovner igjen så snart alarmen er slått av. Løsningen kan være en annerledes vekkerklokke eller app til smartphone.
Til mobilen. Sleep Cycle er en app som registrerer dine bevegelser mens du sover. Den vet dermed når du er i dyp søvn og når du er lett å vekke. Du kan velge mellom mange deilige vekketoner. Obs:  ikke lad mobilen om natta.  
Søvnstyrt vekkerklokke. Vekkerklokka fra aXbo følger med på søvnmønsteret ditt, og vekker deg når du er minst trøtt.
Vekkerklokke med lyd og lys. Med Elta Light’n Wake kan du våkne til energigivende lys. Du kan også våkne til musikk eller behagelige oppvåkningslyder som bølgeskvulp, lyder fra skogen eller sildrende bekker. 
Coolstuff.no. Vekkerklokker som flyr eller gir andre utfordringer er i Coolstuffs sortiment. Kult! 
Teknikmagasinet. Vekkerklokker som vibrerer eller har notattavle og andre morsomme og nyttige klokker kan kjøpes på Teknikmagasinet.
Prøvd alt? Se om kommunen kan tilby vekking som praktisk bistand (formålet ved tjenesten er å gjøre personen istand til å klare seg hjemme eller i arbeidslivet til tross for nedsatt funksjonsevne). Helse- og sosialombudet i Oslo hadde en sak som handlet om vekking om morgenen. Les mer her på side 5

 

Logg inn

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer