Ti tips for en gladere jul

En tilpasset julefeiring er den beste gaven vi kan gi! I denne artikkelen finner du tips om tilrettelegging, men det finnes ingen oppskrift som passer for alle. Spør (eller tenk grundig gjennom) hva familiemedlemmet med autisme gleder seg til, gruer seg til eller forventer. Svarene kan overraske deg.
Artikkelen er fra 2017 men linkene ble oppdatert i 2020 og 2021. 

1)  Gjør som «Grevinnen og hovmesteren.» «Samme prosedyre som hvert år» er en god tommelregel. Familiens juletradisjoner og julerutiner skaper forutsigbarhet og gjør det lettere å slappe av. Mange bruker også dagsplaner.
2) Unngå stress i hele desember. Desember oppleves ofte som mer kaos enn kos. Prøv å opprettholde rutiner og unngå unødvendige stresskilder i hele desember. Da får hele familien mer overskudd når det endelig er jul. Du kan lese mer om stress på fylkeslagets nettside.
3) Borte bra, men hjemme best?  Selv om gleden kan være litt større hos andre, kan utfordringene og nedturene være mye større. Det er selvfølgelig lettest å ha en tilrettelagt jul hjemme, hvor man har mest mulig kontroll over sanselige inntrykk, måltider og tempo. Men jul hos andre kan også tilrettelegges. Tips til verten/vertinnen finner du her (på engelsk).
4) Gi gaver som viser at du ser og forstår. En god gave viser at du har lagt merke til hva mottakeren liker og har bruk for, f.eks. gaver som stimulerer sansene. Men en gave som ikke faller i smak kan gjøre at mottakeren ikke føler seg sett og forstått. Det er en vond følelse, særlig i kombinasjon med et stort press på å ta seg sammen og være høflig. Er det noe rart at mange personer på autismespekteret ønsker å vite inneholdet i pakken på forhånd? Å ta hensyn til dette er en gave i seg selv, og mange synes det er gøy å fjerne gavepapiret selv om de allerede vet hva som er inni pakken.
5) Sats på trivelige måltider. Ikke alle liker tradisjonell julemat og bordpynt. Det viktigste er at alle trives og får spise seg mett på deilig mat. Hva med en julebuffet med noe for alle? Eller en enkel rett som alle liker? Du kan lese mer om matvansker her.
6) Unngå stress med klær. Når man har finmotoriske vansker og/eller overfølsomme sanser, er det frustrerende og vondt å være stivpyntet. Sats heller på et antrekk som er behagelig å ha på. Det er kult å kombinere jeans og en t-skjorte med en dressjakke eller vest. En ny topp eller kjole i julefarger eller -motiver er også fint. Hverdagsklær kan pyntes med en nisselue eller et julesmykke. Les mer om vansker med klær her.
7) Pynt med måte. Ikke alle liker blinkende lys og store forandringer hjemme. Å pynte gradvis og ta utgangspunkt i barnets interesser kan være lurt. Et barn som var opptatt av kjøretøy hadde stor glede av familiens «hjuletre.» Se bilde her.
8) Pass deg for nissen. Selv om man prøver å forberede barnet eller forklare at «julenissen» er en kjent person med nissedrakt på, går det ikke nødvendigvis bra å hilse på nissen. For eksempel måtte lille Isak hjem etter nissen kom bort til ham på et julemarked, fortalte moren hans i Arendals tidende. Det er ingen skam å snu, men man kan også prøve å få barnets tanker over på noe annet, f.eks. interessene.
9) Unngå kjøpesentre. I denne videoen følger vi en gutt med autisme som er på handletur med moren. Klippet viser hvor uutholdelig kjøpesentre kan være for personer på autismespekteret.
10) Kos dere med en alternativ julekalender. Ikke alle trives med pakkekalender, og sjokolade hver dag kan fort bli en dårlig vane. Digitale julekalendere kan være et flott alternativ, for eksempel disse:

  • Minecraft. Addexio lagde også en norsk julekalender i Minecraft i 2018 og 2019, med en ny episode på youtube hver dag.
  • Sosial trening. I 2021 er julekalenderen en nedlastbar pdf-fil på to sider. Men tidligere julekalendere utviklet av Smart Oppvekst besto bl.a. av illustrerte tekster om følelser o.l.
  • Tegnstøtte. Skuespillerne i «Vertshuset Den gylne hale» kommuniserer med både tegnspråk og talespråk. Julekalenderserien kan derfor være spennende for barn som bruker tegn-til-tale.
  • Kjemiminuttet. Er barnet interessert i naturfag? Se på en spennende kjemisk eksperiment hver dag.

Videre informasjon på norsk, dansk og svensk  

Videre informasjon på engelsk:

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer