Nyhetsbrev desember 2012

 

tekstbilde med ordet "obs"Godt nytt år!  Vi starter denne utgaven av nyhetsbrevet med en viktig melding til dere som har en tenåring eller et voksent barn med «klassisk» autisme:   

Vi ønsker hjertelig velkommen til en mestringskveld skreddersydd for foreldre som dere.  Det blir engasjerende innlegg av Torill Fjæran-Granum fra Spiss, samt mulighet til erfaringsutveksling, spørsmål og diskusjon.  

 

Målgruppe:  
Foreldre til barn som har hatt en begrenset utvikling ift språk, samspill og selvhjelpsferdigheter.  Barn som er i skolealder vil f.eks. ha hatt et vesentlig behov for spesialundervisning, mens voksne barn vil f.eks. fortsatt ha et vesentlig behov for tilsyn og støtte.  Ta kontakt hvis du er usikker på om du er i målgruppa eller ikke. 
Vi regner med at det blir plass til deltakere fra andre fylkeslag, men vi må prioritere egne medlemmer hvis det blir stor pågang.  

Når:    
torsdag 10. januar 2013, kl. 17-20.  Vi serverer kaffe/te, vann og kjeks. 

Hvor:  
Spiss, Mosseveien 144, Nedre Bekkelaget (ca. 5 minutter fra Oslo S).  
Obs!  Se kart og veibeskrivelse på www.spiss.no (det er ikke lett å finne med bare GPS).  

Spørsmål og påmelding:  
Send en epost til akershus@autismeforeningen.no 
eller ring/send SMS til Lora på tlf. 975 00 965. Ta helst kontakt innen mandag 7. januar. Første mann til mølla.


Ring og få hjelp – Statped

Statped logoElever med autisme/Asperger har sammensatte vansker som krever spisskompetanse. Hva kan man gjøre når skolen og PPT kommer til kort? Svaret er: ta kontakt med Statped.  

Statped er en spesialpedagogisk støttetjeneste for kommuner og fylkeskommuner. Statped kan både veilede og utføre testing. Søknaden sendes på vegne av en navngitt elev/bruker fra noen med myndighet eller delegert myndighet (i  praksis vil dette ofte si skolesjef eller rektor).

Pr. januar 2013 er Statped delt inn i fire regioner. De nye regionale kontorene er flerfaglige, mens Statped var tidligere organisert i elleve selvstendige kompetansesentre som spesialiserte seg på spesifikke fagområder.  

Les om den nye søknadsprosessen her


kunnskap.gifNytt i kunnskapsbanken

«Barnehage- og skolerettigheter.» Vi har samlet linker til nyttig informasjon fra Utdanningsdirektoratet.

«Julebrev.» Her kan du lese julebrevene våre fra 2010 til 2012. Har du ikke mottatt julebrev fra oss i år? Da har du kanskje ikke betalt medlemskontingenten for 2012 eller glemte å melde adresseendring. I så fall, ta kontakt med foreningens administrasjon.  

«To fine filmer.» Vi anmelder «Mozart and the Whale» og «Snow Cake.»

«Nettbrett – et pedagogisk kinderegg I denne artikkelen finner du tips om applikasjoner som kan brukes til å oppfylle tre ønsker:
– Morsomme måter å lære matematikk på
– Nyttige apps til leseopplæring og lesestøtte 
– Nye måter å jobbe med fag på  


sm__nytt.gif

 Smånytt

Vårens kurskataloger er klare. Interessert i kurs om autisme/Asperger og relaterte temaer? Ta en titt i kurskatalogen til Spiss (Oslo), Nordvoll (Oslo) og Glenne regionale senter for autisme (Vestfold). Påmelding til kurs på Glenne legges ut her. Kurs som arrangeres av Barnehabilitering ved Sykehuset Østfold blir lagt ut her. Se også våre månedlige oversikt over eksterne kurs i Oslo/Akershus.    

Tillitsvalgte møtte prinsessen. Våre kollegaer fra Nordland fylkeslag fikk treffe Prinsesse Martha Louise i september (se bilde her). Og du trodde kanskje at foreningsarbeid var tungt og kjedelig? Langt ifra! Vi har det veldig kjekt på våre styremøter og på samlinger med andre fylkeslag. Kan du tenke deg å bli et aktivt støttespiller i fylkeslaget? Ta kontakt for en uforpliktende samtale. Send en epost til akershus@autismeforeningen.no eller ring/send SMS til tlf. 900 47 174 (Ragnhild) eller 402 23 616 (Berit Kristin).  

Gutt med Asperger på NRK. I «Sånn er jeg og sånn er det» møter vi Lavrans, en 9 åring med Asperger syndrom. Fikk du ikke se programmet på NRK Super i juleferien? Da kan du se programmet på nett-tv. Tips: Ta også en titt på «Som alle andre,» en fin video om Daniel, en 9 åring med autisme.

Ledige treningsleiligheterM18 i Oslo tilbyr treningsleiligheter av kortere eller lengre varighet som kan fungere som en mellomstasjon mellom f.eks. foreldrehjemmet og egen bolig. Stiftelsen annonserte i desember at de har ledige treningsleiligheter for mennesker med Asperger syndrom/høytfungerende autisme. Les mer her

Ris og ros til NAV. FFO ønsker å komme i kontakt med funksjonshemmede, kronisk syke og andre som har erfaring med NAV. I den forbindelse har FFO opprettet en nettportal der brukeren kan svare anonymt på spørsmål knyttet til diverse tjenester og ytelser fra NAV. Tilbakemeldingene vil brukes av FFO i sitt interessepolitiske arbeid og av FFOs brukerrepresentanter i NAV. Les mer her

Nytt særfradrag for enslige forsørgere. Enslige forsørgere blir fra og med 2013 ikke lenger liknet i skatteklasse 2, men i skatteklasse 1. I stedet innføres et nytt særfradrag i alminnelig inntekt for skattytere som bor alene med omsorg for barn under 18 år. Les mer her.

Tips til barnehager og skoler.  Comenius er et program for samarbeid innenfor grunn- og videregående opplæring på tvers av landegrenser innenfor EU. Gjennom en rekke tiltak gis det økonomisk støtte til samarbeid i Europa, både til enkeltpersoner og institusjoner. Du kan f.eks. søke om etterutdanningsstipend eller delta på internasjonale treningsleir. Skoler kan også søke om å bli vertsskole for en lærer fra et annet land (og dermed få en lærerassistent som kan f.eks. hjelpe med opplæring i fremmedspråk/morsmål, eller være en ressurs for barn med særskilte behov).  

P.S. Gikk du glipp av viktige nyheter i novemberutgaven? Les den her.


kalender.jpgKalender

08.01.13  Foreldregruppetreff (Sandvika)
10.01.13  Foreldrekveld om klassisk autisme (Spiss i Oslo)
01.02.13  Søknadsfrist, Autismeenhetens familiekurs (Frambu)
02.02.13  Foredrag og aktiviteter ifb årsmøtet (Sandvika)
09.02.13  Klatring (Vulkanklatresenter).  


Tips: Interessert i eksterne kurs og fritidstilbud? Da bør du ta en titt på kurs- og aktivitetsoversikten på nettsiden vår. Du kan også sjekke 
artikkelen vår om faste fritidstilbud.   

Logg inn

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer