Boktips ifb Verdens autismedag

kjendisbilder fra The Golden Hat
2. april var Verdens autismedag og 23. april er Verdens bokdag.  Det finnes neppe en bedre anledning til å tipse om spennende nye bøker om ASD — for eksempel kjendisboka som er avbildet til venstre.  

Vi tipser også om noen bøker som ikke er nye, men som dere kanskje ikke har hørt om ennå.  

Boktipsene er kun til informasjon og inspirasjon.  De er ikke en anbefaling, verken av bøkene eller de kommersielle nettsidene vi linker til.   Det er lurt å sjekke biblioteket i kommunen.  Selv om de ikke har boka du leter etter, kan de likevel prøve å ordne fjernlån fra et annet bibliotek. 

P.S.  Flere boktips finner du her


Tre på norsk

«Autisme og atferdsanalyse – til evigheten og forbi» (2012) av Magdalena Hernes og Kenneth Larsen.  
I boka følger vi utviklingen til Birk, som fikk diagnosen autisme som 2 åring.  I en kjempefin bokanmeldelse beskrives boka som «et funn for pedagoger, rektorer, styrere, PP-rådgivere og andre som på sin vei gjennom livet kan være så heldige å komme i kontakt med en eller flere «Birker». Her finner dere så mye både i forhold til systematisk opplæring, kartlegging, teori om autisme, konkrete undervisningsopplegg samt innsikt i foreldrenes situasjon.»

«Kan de ikke bare ta seg sammen» (2004) av Lisbeth Iglum Rønhovde.  
Den populære boka beskrives av en leser som «
en nyttig bok som gir mange gode og inspirerende råd til hvordan man kan gi barna muligheter til tross for mange utfordringer!» Boka handler om barn og unge med ADHD og Tourette syndrom, men tiltak for disse diagnosene er ofte aktuelle for barn og unge med Asperger syndrom.  Dessuten har fylkeslaget hørt at Asperger også er omtalt i boka.  Følg med på nyheter fra forlaget ved å klikke «like» på InfolitenBOKs facebookside.

«Ut over det vanliges tyranni:  tre vernepleierfaglige essayer» (2008) av Thomas Owren.  
Owren tar for seg flere historier om mennesker med autisme eller utviklingshemning og deres hjelpere. Han reflekterer over historiene og utfordrer våre holdninger.  Den lille boka på 64 sider kan nedlastes i sin helhet her (essayene kan også nedlastes enkeltvis herfra).  Eksemplarer kan også bestilles ved å ta kontakt med forfatteren (kr. 100 inkludert porto).   
 


Tre på svensk

«Miffon, nördar och Aspergers syndrom» (2011) av Luke Jackson.  
Jackson har Asperger syndrom og skrev boka da han var 13 år.  Han skriver underholdende og med humor men tar opp alvorlige temaer som mobbing, fritid, søvn, diett mm.  I følge forlaget passer boka for både ungdommer, foreldre og fagfolk.  Originaltittel:  
Freaks, geeks, and Asperger syndrome:  A user guide to adolescence.»  

«Vad händer med Kalle – en pappa berättar» (2008) av Fredrik Hjelm.  
Boka handlar om forfatterens sønn Kalle.  Hjelm skriver personlig og med stor integritet om sin egne følelser av uro, sorg, fornektelse, kjærlighet og håp.  Les et utsnitt fra boka.    

«Balansgång på slak lina : om att åldras med autismspektrumtillstånd» (2011) av Gunilla Brattberg.  
Professor Brattberg fikk diagnosen Asperger syndrom i en alder av 55 år.  Nå har hun skrevet en bok om hvordan det er å gå av med pensjon og befinne seg i alderdommens innledningsfase når man har en autismespektertilstand.   Les mer om Brattberg her.  

Tips:  Fylkeslaget har samlet linker om aldring her.  


Tre på engelsk

«The golden hat:  talking back to autism» (2012) av Kate Winslet.  
Som fortellerstemmen i dokumentaren «The sunshine boy,» ble Kate Winslet kjent med Keli, en islandsk gutt med autisme.  Vennskapet med Keli og hans familie inspirerte Kate til å lage en kjendisbok til inntekt for autismesaken.  Boka inneholder bilder av George Clooney, Angelina Jolie, Oprah, Sting og m
ange flere.  Alle svarer på spørsmålet «Hva er viktig for deg å få sagt» – fordi mennesker med autisme ofte har vansker med å gi uttrykk for det som er viktig for dem.  Keli, for eksempel, måtte lære bruke et kommunikasjonshjelpemiddel.  Hør Kate fortelle om Kelis første ord her.     

«Practical Solutions for Stabilizing Students With Classic Autism to Be Ready to Learn» (2010)
Judy Endow skriver om hvordan vi kan hjelpe elever med klassisk autisme å regulere sin atferd og få en mer stabil dagsform gjennom sansestimulering og visuell støtte.  Endow har erfaring som mor til en voksen sønn med autisme og som internasjonal foredragsholder, forfatter, autismekonsulent og kunstner.  Men enda mer spennende:  hun har autisme selv.   

«Managing family meltdown: the low arousal approach and autism» (2010) av Linda Woodcock.  
«Boken er svært nyttig for pårørende med familiemedlemmer som viser utfordrende atferd. Boken har mange anvendbare, praktiske eksempler og er skrevet i en språkform som er lett tilgjengelig,» skriver SOR i en artikkel om metoden.  Boka kommer snart i dansk oversettelse.  

Tips:  SOR arrangerer kurs om low arousal av og til.  Neste kurs er 23.-24. april 2012.  Les mer her.  


Tre på «fagspråk»

«Habilitering av barn og unge» (2011) redigert av Lunde, Lerdal og Stubrud.  
Boka handler bl.a. om habiliteringsforløpet for autisme og andre diagnoser. Forfatterne er opptatte av å lytte til nærpersonenes historier og viktigheten av å identifisere barnets sterke sider, i følge en bokanmeldelse i Samfunn for alle (se side 13).  Les også en bokanmeldelse i Fontene nr. 2/2012 (side 69).

«Personlighets psykiatri» (2010) av Sigmund Karterud m.fl. Del 3 handler om bl.a. Asperger syndrom.

«International handbook of autism and pervasive developmental disorders» (2011).  
Boka er dyr og passer best for spesialinteresserte med gode engelskkunnskaper, men den fortjener omtale her pga de nordiske bidragene.  Christopher Gillberg skrev kapittel 2 om diagnostisering, som kan nedlastes her.  Svein Eikeseth skrev kapittel 20 om tidlig intervensjon, og Sissel Berge Helverschou, Trine Lise Bakken, og Harald Martinsen skrev kapittel 5 om psykiske tilleggsvansker.  Gå til innholds- fortegnelsen.  

Tips:  Fylkeslaget har samlet linker om psykiske vansker her.   

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer