Akershus fylkeslag er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider.
Her finner du boktips som kan være av interesse. Lista inneholder både fagbøker, lettleste suksesshistorier, og nyttige arbeidsbøker. Alle bøkene er på norsk (eller svensk/dansk). Hvis du er interessert i engelske bøker, se litteraturlista fra Senter for tidlig intervensjon.
Husk at lista er kun til informasjon og inspirasjon. Den er ikke en anbefaling, verken av bøkene eller de kommersielle nettsidene vi linker til.
Mange av bøkene er tilgjengelige på biblioteket (enten direkte eller gjennom fjernlån fra et annet bibliotek).
Relevant litteratur (alfabetisk etter tittel)
«Aktivitetsplaner for barn med autisme: trening av selvstendig atferd» (2008) av Lynn E. McClannahan og Patricia J. Krantz. Klikk her for innholdsfortegnelsen.
«Anvendt atferdsanalyse: teori og praksis» (2. utgave 2010) av Svein Eikeseth og Frode Svartdal. Klikk her for innholdsfortegnelsen eller klikk her for en bokanmeldelse.
«Autisme: Amandas møte med atferdsanalysen» (2005) av Børge Holden gir leseren en enkel innføring i atferdsanalysen. Vi følger en jente med autisme, Amanda, gjennom de første ti årene av hennes liv og ser hvor mye som kan oppnås ved systematisk opplæring og samarbeid. Klikk her for innholdsfortegnelsen.
«Autisme og atferdsanalyse – til evigheten og forbi» (2012) av Magdalena Hernes og Kenneth Larsen.
I boka følger vi utviklingen til Birk, som fikk diagnosen autisme som 2 åring. I en kjempefin bokanmeldelse beskrives boka som «et funn for pedagoger, rektorer, styrere, PP-rådgivere og andre som på sin vei gjennom livet kan være så heldige å komme i kontakt med en eller flere «Birker». Her finner dere så mye både i forhold til systematisk opplæring, kartlegging, teori om autisme, konkrete undervisningsopplegg samt innsikt i foreldrenes situasjon.»
«Barnet i glaskulan» (2006) av Birgitta Rubin er en svensk bok som tar for seg livene til 7-8 barn/voksne med autisme, fortalt av foreldrene. Det som går igjen hos nesten alle sammen er at «det barnet mitt kan idag, kan han/hun pga intensiv adferdstrening».
«Innføring i atferdsanalyse» (2013) av Jørn Isaksen og Are Karlsen. Les en bokanmeldelse her.
«Kampen mod autisme» (1999) av Catherine Maurice. Originaltittel: «Let me hear your voice». Etter at dattera til Maurice fikk en autismediagnose, prøvde de diverse mislykkede mirakelkurer. Ved hjelp av adferdsterapi ble dattera og senere også hennes lillebror velfungerende barn.
«Lær meg språk» (oversatt til norsk i 2010) av Sabrina Freeman og Lorelei Drake. Dette er en meget omfattende og praktisk arbeidsbok bygget på behavioristiske prinsipper. Boken (med medfølgende CD) retter seg mot barn og unge med autisme/Asperger som trenger opplæring i mer avansert språk.
Norsk tidsskrift for atferdsanalyse utgis fire ganger i året. Noen artikler er tilgjengelige på nett.
«Opplæring av mennesker med forsinket utvikling: Grunnleggende prinsipper» (2003) av O. Ivar Løvaas, Svein Eikeseth, Erik Jahr, m.fl. Les en bokanmeldelse her (i Tidskrift for den norske legeforening 11/2003).
«Opplæring av utviklingshemmede barn: Meg-boka» (1988) av O. Ivar Løvaas. Boka er ikke lenger i salg. Spør på biblioteket eller bruktbokhandel. Bokloftet har den per i dag.