Bokbad på Campus Kronstad

Torsdag 17.november var Linda Haugland og Mette Fratini Flesland fra styret til stede på Bokbadet til Mia Camilla Munkejord på Høyskolen på Vestlandet, Campus Kronstad. Tema var Psykisk helse og de fikk føre Mai Camilla fortelle om sin debut bok ¨La masken falle¨.  En personlig fortelling om å gi slipp på barndomstraumer, en svært personlig bok, i skjæringspunktet mellom fagbok, selvbiografi og poesi. Det var et sterkt møte med en åpen og ærlig forfatter.

Mai Camilla sine egne ord:

«Noen dager etter at boken har gått i trykken kommer min partner gjennom de 12 siste årene til meg og sier: «Mai Camilla. Nå tror jeg at forstår den underliggende årsaken til at du strever med lyssensitivitet, lydsensitivitet, sosial angst, emosjonell overveldelse, med å forstå vitser, ironi, med at du noen ganger stemples som uhøflig når du bare vil hjelpe, når du kan bli redd eller lei deg når jeg skal overraske deg med noe hyggelig (fordi det var ikke dét du var forberedt på!), eller når du trenger å ha dine rutiner, strukturer, planer og oversikter for å mestre hverdagen. Jeg tror at du kan ha høytfungerende autisme.»

Jeg reagerte først med vantro. Jeg hadde faktisk aldri tenkt tanken før. Jeg hadde tvert imot fordommer mot autisme – så for meg lavtfungerende menn med ekstrem rigiditet og manglende empati. Men etter et kort sjokk, åpnet jeg opp, og følte at brikkene falt på plass.

Autisme betyr ofte å kunne se sammenhenger andre ikke ser. Det kan bety en særlig kreativitet. En personlig twist. Det kan bety at man har sterkt mot, dyp ærlighet og vilje til sannhet, men også et sterkt behov for trygghet, forutsigbarhet og fair play. Jeg skal nå utredes for autisme, og blir overrasket over om jeg ikke får diagnosen.

Nå tenker jeg jo at denne boken vil være nyttig for mange, men kanskje særlig for dem som av ulike grunner har vokst opp med en følelse av å være feil, dum, annerledes eller uønsket. Jeg håper at min bok kan hjelpe deg til å omfavne deg selv akkurat slik du er. For du er unik, akkurat slik du skal være.»

For de av dere som ønsker å lese boken, kan denne lånes på bibliotekene, kjøpes i bokhandlere og den kan lånes hos oss i Hordaland lokallag.

Verktøykasse for tillitsvalgte

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer