Bokanmeldelse: Hva tenker du om følelser?

Bokomslag "Hva tenker du om følelser"
 
 
 
 
«Hva tenker du om følelser» er en interessant bok som kan brukes til høytlesning og sosial trening, både hjemme, i spesialundervisning og i klasserommet. Boka har artige illustrasjoner som varierer mellom foto, tegninger og kollasj. Boka er lettlest, med lite tekst per side.
Tittel:        «Hva tenker du om følelser?» (2005)
Forfatter:    Oscar Brenifier, oversatt av Erik Thorstensen
Målgruppe:  Barn som er cirka 7-12 år eller fungerer på det nivået.


 
Boka tar utgangspunkt i seks forskjellige spørsmål:
* Hvordan vet du at foreldrene dine er glad i deg?
* Er du sjalu på søsknene dine?
* Hvorfor krangler du med dem du liker?
* Er det fint å være forelsket?
* Er du redd for å prate alene foran klassen?
* Er det best å være alene, eller sammen med venner?
Boka lærer oss at alle har et unikt perspektiv og at det finnes ingen fasitsvar der det gjelder følelser. Det finnes heller ingen feil svar. Forfatteren starter med å stille et spørsmål, så reflekterer han over forskjellige mulige svar. Ta for eksempel den siste problemstillingen på lista, «Er det best å være alene eller sammen med venner?»
1) Ett svar kan være «Jeg vil helst være alene fordi jeg vil ha lekene mine for meg selv.» Forfatteren spør underende: «Jo men… Gir aldri vennene dine deg leker? Blir du glad hvis du deler det du har med andre? Synes du det er gøy å leke med brettspill alene?»
2) Et annet svar kan være «Jeg vil helst være sammen med vennene mine fordi jeg er glad i dem.» Forfatteren spør undrende: «Jo men… Hva hvis vennene dine har lyst til å være alene?»
Alt dette kan være litt for abstrakt for et barn med autisme/Asperger, men det kan hjelpe å si at svarene kommer fra forskjellige barn. Det er også lurt å spørre barnet hvilket svar han/hun kjenner seg mest igjen i. Boka passer best i små doser med tid til samtale/refleksjon rundt dagens tema.
Hvert kapittel avsluttes med noen tanker rundt temaet og en side der det står «Hvis du lurer på dette, så er det for å…» Denne formuleringen gir lite mening og var muligens en klønete oversettelse. Teksten kan byttes ut med: «Vi som tenker mye på dette kan ofte bli klokere ved å…»
Tips:  Boka kan kjøpes blant annet fra Tanum, men det er lurt å sjekke biblioteket i kommunen.  Selv om de ikke har boka du leter etter, kan de likevel prøve å ordne fjernlån fra et annet bibliotek. 

 

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer