ASK-brukere som inspirerer

Hver oktober skriver vi om alternativ- og supplerende kommunikasjon. Vi prøver alltid å finne gode og inspirerende brukerhistorier som vi kan dele med våre medlemmer. Historiene er samlet her. 

2016 – Carly fikk intervjue en Hollywood kjekkas.

Går det an å være en programleder uten talespråk? Så klart! Carly Fleischmann har autisme og taleapraksi. Hun brukte en tekst-til-tale maskin da hun intervjuet skuespiller Channing Tatum i 2016. Både Carly og Channing storkoste seg under samtalen. Se videoen her.
Andre spennende ASK-brukere i 2016 var:

  • Dillan, en tenåring som brukte tekst til tale på iPaden sin.
  • Aaron, som reddet et druknende barn ved å sende et bilde til politiet.
  • Olivia, som fortalte moren at hun ville leke ute ved å spille en spesiell sang.

 

2015 – Naoki skrev en bestselger.

Naoki Higashida har autisme. Han hadde en lang vei å gå før han kunne kommunisere med omverdenen. Men med en stor egen innsats og hjelp av både læreren og moren, lærte han å skrive ved å peke på bokstaver (se bildet over). I dag er han verdenskjent som forfatteren av «Hvorfor hopper jeg
Vi tipset også om andre interessante ASK-brukere i 2015:

2014 – Disney-figurer fikk Owen til å prate.

Owen Suskind var 6 år og hadde ikke pratet siden 2 års alderen da pappaen hans fikk en glimrende idé. Hvorfor ikke prøve å prate med Owen gjennom dyrene i «Løvenes kongen», som Owen var lidenskapelige opptatt av? Pappaen fant fram en hånddukke, stilte et spørsmål, og Owen svarte! Familien fortsatte å bruke Disney for å få kontakt med Owen. Nå er han en pratsom 23 åring som leder en Disneyklubb på spesialskolen. Lær mer om Owen i en artikkel og videoreportasje (på engelsk).
TIPS: «LIFE ANIMATED» ER EN NY FILM OM OWENS LIV. 
 

2013 – iPad ble løsningen for Watson.

Foreldrene til Watson Dollar ventet i 20 år for å lære hva sønnen hadde på hjertet. Nøkkelen ble en iPad, og han skrev «‘I love you, Mom. Very much’” mens han holdt mammaen sin i hånden. Han begynte også å dele komplekse tanker og følelser – skriftlige tegn på et rikt indre liv.

2012 – For Keli og co kom skriftspråket sent men godt.

  • Keli sa ikke sine første ord, han stavet dem på en bokstavtavle da han var 10 år.  «I am real,» skrev han til alles forbauselse – de trodde jo at han var sterk utviklingshemmet og uten interesse for sine omgivelser.  Keli er hovedpersonen i dokumentarfilmen ”A Mother’s Courage” (opprinnelig tittel «Sólskinsdrengurinn»).
  • Jenna har ikke muntlig språk men hun lærte å kommunisere skriftlig i 2. klasse.  Nå er hun barnebokforfatter!
  • Larry begynte å skrive og bruke talesyntese som 30 åring etter en tøff oppvekst på institusjon.
  • Carly skrev sine første ord på en datamaskin da hun var 11 år: «Hjelp. Vondt. Tenner.»  Hun var med og laget «Carly’s Café,» en kort film om hvordan det kan være å ikke kunne kommunisere.

2011 – Thomas klarte å kommunisere med kroppen.

Alle kommunikasjonsformer er bedre enn ingenting. I 2011 skrev Dagbladet om Thomas, som snakker ikke men kommuniserer med kroppen. Thomas har klassisk autisme og utviklingshemning, og han får kommunisere nærhet når moren danser med ham. Han tar også hånda hennes og fører den til matskapet for å spørre om han kan få rosiner.  Les mer om Thomas her.
TIPS: LAST NED «STØTTEMATERIELL FOR GOD PRAKSIS
Heftet med CD kan også bestilles via Statped. I heftet møter vi diverse personer med omfattende kommunikasjonsvansker. To av dem har autisme og kommuniserer nesten bare med kroppspråk. Alle som jobber med dem får god skriftlig informasjon om hvordan den enkelte kommuniserer og hva slags støtte han/hun trenger i forskjellige situasjoner. Dermed får de en forutsigbar hverdag, uansett hvem som er på jobb.  

2010 – Anita hadde prøvd «alt» før hun fikk Cognitass.

Anita var nesten 30 år og hadde manglende evne til å uttrykke seg muntlig og skriftlig, samt et dårlig begrep om tid. Hun hadde allerede prøvd talemaskin, piktogram, vanlig datamaskin og kommunikasjonstavle, men disse fungerte ikke tilfredsstillende for akkurat henne.
Så fikk hun Cognitass.   Cognitass består av tre moduler (kommunikasjon, tid og struktur).  Hjelpemiddelet gjorde det mulig for Anita å bo i egen leilighet — noe som var helt utenkelig før.  Les historien til Anita her.

2009 – Carly inspirerte amerikanske tv-seere.

I 2009 ble hele Nord Amerika fascinert av en kanadisk tenåring ved navn Carly Fleischmann. Carly er en jente som mange ville kalt for en «lavfungerende autist.» Hun hadde ikke talespråk og kunne ikke kommunisere — helt til en dag da hun plutselig skrev «hjelp – vondt – tenner» på PCen.
Ingen visste at hun engang kunne stave, men nå kunne alle rundt henne bli kjent med den intelligente, reflekterte, guttegærne og skøyeraktige personen som hun egentlig var. Du kan bli kjent med Carly her på youtube, med høydepunkter fra amerikanske nyhetsprogrammer, Larry King Live, og talkshowet til  Ellen Degeneres. Carly skrev:

«Jeg tror at alle har en indre stemme.
Vi må bare finne en vei å få den ut,»

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer