Vinterens TV-tips

Når det er kaldt ute, liker mange å kose seg foran tv-skjermen. Autismespekteret og søsken er to populære temaer på tv og Netflix akkurat nå, og vi deler noen tips med dere. Husk at tv-programmet og Netflix-utvalget er i stadig endring.   
NB:  Lista er kun til informasjon og er ikke en anbefaling.

Nordiske serier

 • «Alle i arbeid» er en norsk dokumentarserie på TV2. Serien følger 12 unge mennesker med ulike diagnoser, blant annet Asperger syndrom. Alle har det samme brennende ønske: De vil bidra i samfunnet og få en jobb hvor de kan bruke evnene sine. Abonnenter kan streame serien på TV2 Sumo.
 • «Salangen nyheter» er en norsk dokumentarserie som følger det indre livet i Norges mest kreative, morsomme og hardtarbeidende mediehus – Salangen-Nyheter. Redaktøren Jon Henrik Larsen er på autismespekteret. Fire episoder er fritt tilgjengelig på Viafree (streamingstjenesten til TV3), men man må se på reklamer. Flere episoder kommer i løpet av 2018.
 • «Søsken» vant Gullruten for beste dokumentarserie. Den handler om tre barn med funksjonsnedsettelser og deres familier. Linnea sitter i rullestol, Abelone er blind og Sem har Williams syndrom. Abonnenter kan streame serien på TV2 Sumo.
 • «Superungar» har premiere 25. oktober kl. 21 i SVT1 og på UR Play. I serien møter vi sju svenske barn som har autisme/Asperger og/eller andre diagnoser. Mange kjente eksperter medvirker i serien, f.eks. Bo Hejlskov Elvén og Christopher Gillberg. Se traileren her.
 • «Liv med autism» går i reprise på svensk tv og kan streames her. I denne svenske serien fra 2013 møter vi en rekke barn og ungdommer på autismespekteret. I tillegg møter vi pårørende, leger, psykologer, lærere og assistenter. Sorg, kamp og frustrasjon speiles i programmet, men også håp og tillit.
 • «Skavlan» intervjuet Greta Thunberg, en 16-årig klimaaktivist med Asperger. Abonnenter kan se programmet på TV2 Sumo. Se et utsnitt om diagnosen her.
 • «Helene sjekker inn» er en dokumentarserie på NRK nett-tv. I episoden om barneboliger, møter Helene bl.a. Amalie, en 12-åring med autisme, ADHD og angst.
 • De skjulte talenter er en dansk serie om talentfulle mennesker med autisme. Episodene fra sesong 2 sendes på NRK3 og er tilgjengelig på nett-tv i kun et par måneder.
 • «Sinnssykt» er en norsk dokumentarserie fra 2019. «Cecilie Kåss Furuseth møter unge mennesker som lever med alvorlige psykiske lidelser. I tillegg kjemper hun med å overvinne sin egen frykt for å bli stemplet som gæren – for vi er vel alle mer enn diagnosene våre?»

Utenlandske serier på norske tv-kanaler

 • «Chicago Med» er en amerikansk underholdningsserie som sendes på TV3, som regel kl. 2 om natta. Dr. Isidore Latham er en dyktig kirurg som vises ofte i sesong 2, og i episode 11 fikk han diagnosen Asperger syndrom. Pr. i dag er ikke serien tilgjengelig på Viafree (streamingtjenesten til TV3).
 • «The Good Doctor» er en amerikansk underholdningsserie om en kirurg med autisme. Episoder sendes på TV2 rundt kl. 0:15 mandager. Abonnenter kan streame serien på TV2 Sumo.
 • «Parenthood» er en dramaserie som starter med at Max (8 år) får diagnosen Asperger syndrom. Alle seks sesongene kan streames på TV2 Sumo. Serien er også tilgjengelig på dvd, for eksempel her.

Underholdningsprogrammer på Netflix  

 • «Broen» er en svensk-dansk krimserie. Detektiv Saga Norén viser tegn på Asperger syndrom. Kun sesong 1 er tilgjengelig pr. i dag.
 • «Touch» er en amerikansk serie om en tidligere journalist som har en sønn med autisme. Gutten har ikke muntlig språk og er svært opptatt av tall og mønster.
 • «Atypical» er en originalserie fra Netflix om en tenåring med autisme. Han bestemmer seg for å finne en kjæreste. Her kan du lese hva Landsforeningen Autisme i Danmark har å si om serien.
 • «Scorpion» er en amerikansk serie som beskrives som en hybrid mellom «CSI»  og «Big Bang Theory.» Serien følger om en gjeng med sosialt klønete genier som løser komplekse, høyteknologiske kriser. Episoden «Little Boy Lost» i sesong 3 handler om en gutt med autisme.
 • «Elementary» handler om en moderne Sherlock Holmes. Sherlock treffer Fiona (en kvinne på autismespekteret) i sesong 4, episode 9 («Murder ex machina»). Fiona dukker opp flere ganger i sesong 4 og 5.
 • «Modus» er en svensk krimserie i 8 episoder. En talentfull psykolog og profilekspert har en datter med autisme. Når datteren blir vitne til et drap, samarbeider hun med politiet for å avdekke seriemorderens merkelige motiver.
 • «Rita» er en dansk komiserie om en idealistisk, ærlig, uforutsigbar og høyst upedagogisk lærer. I sesong 2, episode 3 blir kollegaen Hjørdis venner med en elev i første klasse. Gutten får diagnosen Asperger syndrom, og da begynner Hjørdis å stille spørsmål rundt sin egen barndom.

Filmer på Netflix

Husk at det finnes mange andre relevante filmer. Noen av dem er tilgjengelige på DVD. Se gjerne om biblioteket har «Adam» eller «Mitt navn er Khan

 • «Dear John» (2010) er en romantisk Hollywood film. John har som drøm å starte et ridesenter for barn med autisme. Braeden Reed, en ung skuespiller med autisme, har en rolle i filmen.
 • «The Lighthouse of the Orcas» (2016) er en spansk film basert på en sann historie. En mor reiser til Argentina med sønnen som har autisme. Hun håper at en parkvokter og en flokk med ville spekkhoggere kan hjelpe gutten ut av isolasjonen. Den norske tittelen er «Spekkhoggernes fyrtårn.»

Dokumentarer på Netflix 

 • Asperger’s Are Us (2016) er en amerikansk dokumentar på nesten 90 minutter. Fire venner/komikere på autismespekteret forbereder seg til en siste forestilling sammen.
 • «I vår egen verden» (2017) handler om en stor familie som mistet faren i selvmord. Flere av barna har autisme.
 • «The magic pill (kan man spise seg frisk?)» handler bl.a. om Abigail, en 5-åring med autisme. Hun følger en ketogenisk diett. OBS: Dietten passer ikke for alle og krever nøye medisinsk overvåking.
 • «The undateables» er en oppløftende realityserien som følger personer med funksjonsnedsettelser som ønsker å finne kjærligheten. Deltakerne på autismespekteret heter Michael (sesong 2), Richard (sesong 2) og Daniel (sesong 3).

«Speechless» på både Viaplay og T-We

«Speechless» er en situasjonskomedie om JJ og familien hans.  JJ er en tenåring uten talespråk (han har CP, ikke autisme). Serien er tilgjengelig for dere som har tilgang til Viaplay (som krever Viasat-abonnement) eller T-We (som krever Canal Digital-abonnement). I T-We portalen, finner du en oversikt over diverse arkiver. «Speechless» ligger under FOX+.

«Life, Animated» på VGTV

«Life, Animated» ble Oscar-nominert i 2017. Den handler om Owen Suskind, som plutselig sluttet å snakke som 3-åring. Flere år senere gjør faren en merkelig oppdagelse: Den tilsynelatende tause sønnen kan alle Disney-filmers replikker – helt utenat. For å se filmen må du være VG+ abonnent.

Dokumentar av Louis Theroux

I «Extreme Love: Autism» besøker Theroux en innovativ skole for elever med autisme. Han prater med unge mennesker med autisme og deres familier. Dokumentaren er tilgjengelig på Vimeo med danske undertekster.
Vet du om andre relevante filmer og serier? 
Send tips til akershus@autismeforeningen.no.

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer