TV-tips som ikke krever abonnement

Når det er kaldt ute, liker mange å kose seg foran tv-skjermen.  Autismespekteret er et populært tema, og vi deler noen tv-tips om dette og et par andre ting som kan være interessante. Samtlige programmer kan streames gratis, som oftest uten reklame eller innlogging. Lengst ned i lista finner du et par relevante underholdningsserier som sendes på tv.  
NB:  Lista er kun til informasjon og er ikke en anbefaling.

Programmer som handler direkte om personer på autismespekteret

 • «Min autistiske son» er en britisk dokumentarfilm om en skuespiller og hans sønn med autisme. Pappa Richard bekymrer seg for fremtiden til sønnen, men finner uventet håp i møte med inspirerende voksne med autisme. Filmen kan streames gratis på NRK nett-tv. Tilgjengelig frem til mars 2022.
 • «Salangen nyheter» er en norsk dokumentarserie som følger det indre livet i Norges mest kreative, morsomme og hardtarbeidende mediehus – Salangen-Nyheter. Redaktøren Jon Henrik Larsen er på autismespekteret. Åtte episoder er tilgjengelig på Viafree (streamingstjenesten til TV3). Du kan se episodene gratis men man kan ikke hoppe over reklamene.
 • «Superungar» er en svensk dokumentarserie hvor vi møter sju svenske barn som har autisme/Asperger og/eller andre diagnoser. Mange kjente eksperter medvirker i serien, f.eks. Bo Hejlskov Elvén og Christopher Gillberg. Se traileren her. Serien kan streames gratis på UR Play. Tilgjengelig frem til juni 2022.  
 • «Liv med autism» er en svensk serie fra 2013 hvor vi møter en rekke barn og ungdommer på autismespekteret. I tillegg møter vi pårørende, leger, psykologer, lærere og assistenter. Sorg, kamp og frustrasjon speiles i programmet, men også håp og tillit. Serien kan streames gratis på UR Skola. Tilgjengelig frem til juni 2020.
 • «Helene sjekker inn» er en dokumentarserie på NRK nett-tv. I episoden om barneboliger, møter Helene bl.a. Amalie, en 12-åring med autisme, ADHD og angst. Serien kan streames gratis på NRK nett-tv.
 • «Alle i arbeid» er en norsk dokumentarserie på TV2. Serien følger 12 unge mennesker med ulike diagnoser, blant annet Asperger syndrom. Alle har det samme brennende ønske: De vil bidra i samfunnet og få en jobb hvor de kan bruke evnene sine. Registrér deg for å streame  serien gratis på TV2 Sumo. Tilgjengelig frem til august 2022. 
 • «Skavlan» intervjuet Greta Thunberg, en 16-årig klimaaktivist med Asperger. Registrér deg for å streame episoden gratis på TV2 Sumo. Se et utsnitt om diagnosen her. Tilgjengelig frem til september 2028. 
 • «Extreme Love: Autism» er en dokumentarfilm av Louis Theroux om en innovativ skole for elever med autisme. Han prater med unge mennesker med autisme og deres familier. Dokumentaren kan streames gratis på Vimeo med danske undertekster.
 • «Barnet med det rare i» er en norsk dokumentarfilm. Filmen følger alle stadiene i en liten families erkjennelsesprosess i forhold til å få et barn med autisme.

Programmer som handler om andre spennende temaer

 • «Vår datter Emilie» er en norsk dokumentarfilm som handler om en jente som går på tilrettelagt linje på folkehøgskole. Filmen kan streames gratis på NRK nett-tv fra onsdag 20. november.
 • «Sinnssykt» er en norsk dokumentarserie fra 2019 hvor Cecilie Kåss Furuseth møter unge mennesker som lever med alvorlige psykiske lidelser (Eline har schizoaffektive episoder, Emil har psykotiske episoder, Espen har OCD, Cecilie har bipolar, Christian har PTSD og Veronika har komplisert sorg). Serien kan streames gratis på NRK nett-tv.
 • «Søsken» vant Gullruten for beste dokumentarserie. Den handler om tre barn med funksjonsnedsettelser og deres familier. Linnea sitter i rullestol, Abelone er blind og Sem har Williams syndrom. Registrér deg som gratisbruker for å streame serien på TV2 Sumo. Tilgjengelig frem til august 2028.

Underholdningsserier som sendes på tv

 • «Chicago Med» er en amerikansk underholdningsserie med en rollefigur på autismespekteret. Dr. Isidore Latham er en dyktig kirurg som vises ofte i sesong 2, og i episode 11 får han diagnosen Asperger syndrom. Se sendetider her.
 • «The Good Doctor» er en amerikansk underholdningsserie om en kirurg med autisme. Se sendetider her.

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer