Gratulerer med Verdens autismedag, 2. april! I denne utgaven fokuserer vi på hvordan vi kan bidra til mindre stress og mer suksess hos personer med autisme eller Asperger syndrom.
Del gjerne nyhetsbrevet med familie, venner, lærere, kommuneansatte og andre. Kanskje de vil abonnere på nyhetsbrevet vårt, «like» oss på facebook, eller velge oss som Grasrotmottaker?
Først et par påminnelser:
– Fortsatt ledige plasser på pappakvelden i morgen (3. april).
– Fortsatt ledige billetter til «Stort og stygt» i morgen.
– Vi ønsker å høre fra dere som har barn fra 6 til 10 år med behov for gratis, tilrettelagt svømmeundervisning.
Ring og få hjelp – Nordvoll skole og autismesenter
I anledning Verdens autismedag 2. april har vi valgt å tipse om Nordvoll skole og autismesenter. De bidrar både direkte og indirekte til at personer med ASD får et bedre liv. Nordvoll er i Oslo, men en god del av tilbudet er også tilgjengelig for oss i Akershus og andre fylker. De tilbyr følgende:
– Kurs som er gratis for foreldre og rimelige for fagfolk. Vårens siste kurs finner sted i april: KAT-kassen og tegneseriesamtaler (4.4), Utfordrende atferd (10.4), og Samhandlingskompetanse (24.4)
– Veiledning som er gratis for skolene i Oslo. Andre kommuner blir fakturert for tjenesten.
– ELTHO-spillene, et fleksibelt brettspillsystem som bruker terning og aktivitetskort. Spillene kan lett tilpasses den enkeltes interesser og behov. Les mer i metodeheftet til den taktile versjonen av spillet.
– Nyttige hefter om alt fra pubertet til sosiale historier.
– Senter for tidlig intervensjon (STI), som spesialiserer seg på tidlig opplæring basert på atferdsanalyse.
– 50 skoleplasser til grunnskole- og videregående elever i Oslo, og SFO for elever i 1.-7. klasse.
– Spesialpedagogisk hjelp til barn som går i Trosterud senter barnehage.
– Utviklingsprosjekter i samarbeid med Regionalt fagmiljø for autisme i Helse Sør-Øst.
– Kompetansebygging hos ansatte i botreningstilbudet M18.
P.S. Har du gått glipp av tidligere innlegg i «Ring og få hjelp»? Les dem i arkivet.
Nytt i kunnskapsbanken
– Mer enn autisme. Personer på autismespekteret er mer enn sin diagnose. I denne artikkelen får du treffe 13 spennende personer i alle aldre.
–Prøv å gå en mil i mine sko. I denne artikkelen linker vi til korte filmer og simulatorer som illustrerer autisme/Asperger på en engasjerende og levende måte. Opplev selv hvordan det kan være å ha ASD i forskjellige situasjoner!
– Planlegging av overganger. Barnehage/skoleåret er snart slutt, og mange gruer seg til overgangen til en ny skole eller til starten av voksenlivet i høst. Vår populære artikkel om overganger ble nylig oppdatert med ferske linker.
– Skolevegring: kartlegging og tiltak. Skolevegring oppstår ofte etter perioder med ferie (f.eks. påskeferie). Vi oppdaget at artikkelen vår fra 2010 hadde en del ødelagte linker, men nå er den så god som ny.
Smånytt
Oslo Mini Maker Faire. På denne festivalen vil du kunne oppleve fantastiske oppfinnelser, rare dingser, godt håndverk og en overflod av kreativitet. Du kan også delta i flere spennende kurs og verksteder. Festivalen finner sted 6.-7. april på Norsk teknisk museum. Les mer her.
To teaterstykker om ASD. «Stort og stygt» handler om to nabopar, der det ene har et småbarn med autisme. Fylkeslaget skal dit 3. april, men det blir også 7 andre forestillinger i april på Det norske teateret i Oslo. 10. april i Stockholm er det premiere på «Livet kom så plötsligt.» Teaterstykket er en monolog om Annika som har Asperger syndrom, skrevet av Klas Abrahamsson. Det er både komisk og alvorlig og handler om temaer som normalitet, krav på sosial kompetanse og redselen for å bli møtt som en diagnose og ikke et individ. Billetter kan kjøpes her.
Spar penger hos tannlegen. Nylig lanserte Forbrukerrådet en nettjeneste som heter «Hva koster tannlegen?» Tips: Husk at det finnes to typer støtte til tannbehandling hos voksne.
iPad gjennom Hjelpemiddelsentralen? I utgangspunkt er iPad definert som standard datautstyr, men det finnes et unntak i følge HMS Vestfold. Unntaket er for følgende bruksområde: hvis iPad blir brukerens stemme i den daglige kommunikasjonen, på linje med andre talemaskiner (f.eks. Rolltalk eller Tobii). iPad kun kan gis sammen med applikasjoner som brukes i alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK). Det er grunn til å tro at praksis varierer fra fylke til fylke og fra saksbehandler til saksbehandler. Derfor er det lurt å klage hvis du får avslag. Bruk gjerne dette klageskjemaet.
Snakk med app-utviklere. Er du opptatt av pedagogisk bruk av nettbrett? Da vil du kanskje være interessert i den nye facebookgruppen «Skolappar.nu – Forum för utvecklare och pedagoger.» Der kan utviklere og lærere diskutere elevenes behov og læremål, drøfte innhold og utvikle bedre pedagogiske og tekniske løsninger. Tips: Relevant lesestoff finner du i «Nettbrett – et pedagogisk kinderegg» og «30 apps som kan gjøre livet lettere.»
Kuledyner. Hjelpemiddelsentralen har ikke lenger ansvaret for kuledyner (vektdyner). I 2013 ble ansvaret overført til behandlingshjelpemiddelenhetene ved de regionale helseforetak. Det betyr at søknad om kuledyne skal sendes til sykehuset som man sokner til. Les mer her eller gå direkte til søknadsskjemaet. I følge Amajo må skjemaet signeres av en psykolog/lege i spesialisthelsetjenesten, men ergoterapeuter/ fysioterapeuter kan være med å dokumentere effekten. Tips: Les mer om søvnvansker i «En god natts søvn og en fin døgnrytme.»
Tilrettelagte leirer og festivaler. Vi har laget en oversikt over tilrettelagte sommertilbud. Pass på søknadsfristene og tips oss om andre relevante leirer, festivaler og arrangementer.
P.S. Gikk du glipp av viktige nyheter i marsutgaven? Les dem her.
Kalender
03.04.13 Teaterforestilling «Stort og stygt» (Oslo)
03.04.13 Pappakveld om selvstendighet (Oslo)
09.04.13 Foreldregruppetreff (Sandvika)
10.04.13 Foreldregruppetreff (Ski)
27.04.13 Klatring for ungdommer/voksne (Oslo)
Tips: Interessert i eksterne kurs og fritidstilbud? Da bør du ta en titt på kurs- og aktivitetsoversikten på nettsiden vår. Du kan også sjekke artikkelen vår om faste fritidstilbud.