Anders Behring Breivik og Asperger Syndrom

I dag ble det i rettssaken mot ABB snakket mye om at han kanskje har Asperger syndrom og Tourettes syndrom.

Som leder i Spiss føler jeg at det er viktig å kommentere dette. Før det første er disse diagnosene ikke satt – de er hypoteser, antagelser som denne professoren som vitnet i dag har kommet fram til. Det er altså ikke en etablert sannhet enda at ABB har Asperger syndrom.

For det andre, og dette er viktig, presiserte faktisk professoren at de aller aller fleste som har disse diagnosene IKKE er potensielle drapsmenn/kvinner         eller personer som er voldelige, men at de tvert i mot er «elskelige personer», som han sa.

Dessverre har sånne presiseringer lett for å drukne litt i sammenhengen.

Det er etter min mening ikke Asperger syndrom (dersom ABB faktisk har det) som er grunnen til hans handlinger,men Asperger syndrom kan kanskje ha      gjort ham mer sårbar for påvirkning fra det høyreekstreme miljøet og kanskje også bidratt til at han har utviklet oppfatninger og konklusjoner                (handlingsvalg) vi andre synes er «helt borti natta».

Det er ikke en mulig AS-tilstand som «har skylden for» ABB’s handlinger, og andre som har denne diagnosen står IKKE i fare for å utvikle seg til           drapsmenn, mer enn andre folk uten diagnose gjør. Det blir derfor vår oppgave, som folk som kjenner noen med AS, folk som selv har AS eller folk som       jobber med noen som har AS, å bidra til å løfte fram at Asperger syndrom ABSOLUTT IKKE er en betegnelse for folk med voldelige tendenser!

Publisert med tillatelse fra Torill Fjæran-Granum, Leder i SPISS.

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer