Nettbrett – et pedagogisk kinderegg

nettbrettNettbrett beskrives som et ”pedagogisk kinderegg.” Alt er samlet i et enkelt og kult verktøy, med billige applikasjoner til enhver smak. Da Torstein (18 år) begynte å bruke iPad på skolen, begynte han å trives for første gang i sin skolekarriere. Målene ble nådd i rekordfart og han ville helst ikke ta helg!   Les mer om Torstein og spesialpedagogene hans på side 6-12 her.
I denne artikkelen finner du tips om applikasjoner som kan brukes til å oppfylle tre ønsker:
– Morsomme måter å lære matematikk på
– Nyttige apps til leseopplæring og lesestøtte
– Nye måter å jobbe med fag på 


P.S.  Lista er ikke uttømmende og er kun til generell opplysning. Fylkeslaget har ikke testet applikasjonene, og vi kan ikke garantere at de passer deg og dine behov. Les omtaler om appene du vurderer å laste ned og pass på at  sikkerhetsprogramvare holdes oppdatert.  


Morsomme måter å lære matematikk på 
Lær klokken. Mingovilles populære app om klokka har toppet listene for læringsspill.  Nå er den tilgjengelig på norsk.  
Hungry fish. Målet med dette enkle spillet er å slå sammen tallbobler, slik at fisken din kan spise dem og bli stor og sterk. Se applikasjonen i bruk her.
Tusen millioner ”Regnemester.” I denne applikasjonen kan eleven trene på de fire regneartene: addisjon, subtraksjon, multiplikasjon og divisjon. Det er tre nivåer innenfor hver regneart, og noen nivåer krever at eleven bruker flere regnearter samtidig. For å få maks antall poeng må eleven løse alle oppgavene feilfritt innen 40 sekunder. Den engelske versjonen heter ”Max Math.” 
SirMania Spill og Lær. Applikasjonen inneholder en oppgave hvor du teller sauer. Den er beregnet på barn på utviklingsnivået 2-6 år.  
Sirkus salaby. Hjelp kanongutta med å treffe tallballonger i riktig rekkefølge. Her finner du også andre oppgaver som innebærer lek med tall og bokstaver. Spillet er beregnet på barn på utviklingsnivået 5-8 år.  


Nyttige apps til leseopplæring og lesestøtte
Josefine skolehjelp. ”Lær alfabetet” er ett av to minispill som er tilgjengelig gratis. Obs: andre spill kan kjøpes når du bruker applikasjonen.    
Se bokstavlyden og Dansende bokstaver (gratis). Bruk «Dansende bokstaver» som en hjelp til å knekke lesekoden. Her kan barnet lytte til, gjenta, eller «danse» bokstavenes lyd. Ved hjelp av animasjon, viser «Se bokstavlyden» hvordan de ulike lydene skal formes (hvordan tunge og lepper skal formes for å lage de forskjellige lydene).
Skriv og lær. Denne appen tar utgangspunkt i den anerkjente pedagogiske metoden STL+ (skrive seg til lesing med talende tastatur). Den har et stort antall skrive- og leseoppgaver, og det er mulig å begynne på helt enkle oppgaver og øke vanskelighetsgrad etterhvert.   
LES Norge. Appen trener avkoding av 200 lydrette, norske ord. Alle ordene er illustrert med foto. Den passer for alle som skal lære å lese på norsk (både barn, dyslektikere og fremmedspråklige). Den hjelper eleven å ”knekke lesekoden,” det vil si å sette bokstavlyder sammen til ord. Eleven peker på første bokstaven, og drar fingeren over resten av ordet for å høre det. Eleven kan velge mellom guttestemme og jentestemme, og mellom ‘skarre-r’ og ‘rulle-r’. Les mer her
Høytlesning med iPad.  iPad kan lese opp tekst på norsk (med kvinnestemme), og du trenger ikke engang å laste ned en applikasjon til det. Dermed kan eleven slappe av (eller tegne) mens han får med seg innholdet i teksten.  


Nye måter å jobbe med fag på 
FlipCards. Lag dine egne digitale spørsmålskort for automatisering av regnestykker og innlæring av fakta. For å forstørre kortene, trykk 2x nederst til høyre på skjermen.  
Storykit. Elever kan lage egne fortellinger og faktabøker ved å legge inn bilder og skrive tekst. De kan også ta opp egen stemme mens de leser hva som står på hver side. Fylkeslaget har hørt at Storykit fungerer bedre enn en lignende app som heter Stories2Learn.  
Inspiration maps. Med denne tankekart-app kan eldre barn og ungdommer sortere tanker på en lettvint måte. De kan skrive stikkord i en trestruktur: først overskrift, så hovedkategori og underkategorier. Applikasjonen er suveren til strukturering, innlæring og presentasjoner. Den passer både til de fleste fag og til personlig bruk.  
iThoughts HD er en tankekart-app for iPad. I denne videoen kan du lære hvorfor det er lurt å bruke tankekart. Du kan også lære hvordan applikasjonen virker og hvordan du kan utnytte avanserte funksjoner.
Pages. Pages er en tekstbehandlingsapp. Apple beskriver den slik: ”Velg én av de elegante layoutene. Skriv det du vil si. Sett inn noen bilder. Slik gjør du det med Pages. Det ser så imponerende ut at det er vanskelig å tro at det er så enkelt.”


Andre tips  
Ønsker du tips om andre typer applikasjoner?  Eller flere tips innenfor matematikk, lesing og generelle pedagogiske verktøy? Sjekk lista over Skoldatatekets anbefalte apper. Se også vår artikkel «30 apps som kan gjøre livet lettere
Tips oss gjerne om applikasjoner du har gode erfaringer med. Send oss en epost til akershus@autismeforeningen.no eller legg ut en link til applikasjoner på facebooksiden vår.

Logg inn

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer