Bøker om jenter med ASD


Veien til bedre hverdagsmestring starter ofte med en god bok. Fagbøker kan lære oss om metoder og tiltak, mens barnebøker kan hjelpe oss med søskenutfordringer.
Men kanskje aller nyttigst er å høre hva jenter og kvinner med ASD selv har å si. I denne artikkelen finner du  mange gode tips, uansett hvilken type bok du er ute etter.  

Bøker skrevet av fagpersoner og foreldre

Bøkene er i omvendt kronologisk rekkefølge.
«Inte bara Anna: Asperger och stress» (2015) er en fagbok i beretningsform. Forfatterne er spesialpedagog Elisabet von Zeipel og Kerstin Alm.
«Autisme hos jenter: det foreldre og fagfolk bør vite om oppvekst og pubertet» (2011) er skrevet av Shana Nichols m.fl. Se innholdsfortegnelsen.
«Kristin og de andre» (2009) er skrevet av Ellen Kleven sammen med moren til Kristin.  Her finner du både verktøy, metoder, inspirasjon og en CD med eksempler/mal.   Kristin har barneautisme, men takket være langvarig og systematisk trening er hun i  dag en yrkesaktiv, sosial og glad ung dame med god livskvalitet.
«Autisme:  Amandas møte med atferdsanalysen» (2005) av Børge Holden gir leseren en enkel innføring i atferdsanalysen. Vi følger Amanda, en jente med autisme, gjennom de første ti årene av hennes liv og ser hvor mye som kan oppnås ved systematisk opplæring og samarbeid.  Klikk her for innholdsfortegnelsen.
«Kampen mod autisme» (1999) av Catherine Maurice. Originaltittelen er «Let me hear your voice».  Etter at forfatterens datter fikk en autismediagnose, prøvde de diverse mislykkede mirakelkurer.  Ved hjelp av adferdsterapi ble både jenta og hennes lillebror velfungerende barn.
 

Med sine egne ord

Fylkeslaget har tidligere laget en liste over selvbiografier som er tilgjengelige på norsk. Her kommer tips om diverse andre bøker skrevet av personer med autisme/Asperger (i omvendt kronologisk rekkefølge):
«Knapp nok: et jenteliv med Asperger syndrom» (2015) av Helene Larsen har fått god kritikk. Den kjente forfatteren Gro Dahle skriver blant annet følgende i sitt forord: «Helene Larsen skriver så ærlig og klokt, personlig og presist, poetisk og berørende om å være en slik jente, om å ha asperger syndrom, om det å havne i et psykisk uføre, om det å være innlagt.» Les fylkeslagets bokanmeldelse her.
«Fra skjønnhetsdronning til funksjonshemmet» (2014) av Anja Hende handler om et spennende men utfordrende liv. Anja var mobbeoffer som barn. Hun ble kåret til Miss Danmark  i 1992 og seinere fikk diagnosen Asperger syndrom. Hennes tre barn fikk også diagnoser, og familien ble utsatt for mye stygt.
«Att vara vuxen med Aspergers syndrom: om identitet, relationer och vardagen» (2015) er en ny bok av Paula Tilli, en svensk forfatter med Asperger. Hun har også skrevet «På ett annat sätt : mina erfarenheter av Aspergers syndrom – ett autismspektrumtillstånd» (2013).
«Annerledes» (2011) er en samling tekster skrevet av personer med ASD.  Omtrent halvparten av tekstene er skrevet av jenter eller kvinner.  Se innholdsfortegnelsen.
«Balansgång på slak lina : om att åldras med autismspektrumtillstånd» (2011) av Gunilla Brattberg. Professor Brattberg fikk diagnosen Asperger syndrom i en alder av 55 år.  Nå har hun skrevet en bok om hvordan det er å gå av med pensjon og befinne seg i alderdommens innledningsfase når man har en autismespektertilstand.   Les mer om Brattberg her.
«Arbeta med Aspergers syndrom» (2010) av Gunilla Gerland. «Hantverket och den professionella rollen» er en underlig undertittel men den reflekterer forfatterens syn. Hun mener at å støtte en person med Asperger syndrom er som håndverk blant annet fordi det krever individuelle løsninger og gode fagkunnskaper. Boka beskrives som lettlest (ihvertfall for lesere som mestrer svensk) og som både morsom og alvorlig.
«Asperger og meg» (2008)  Denne diktsamlingen inneholder 20 meget personlige og ærlige dikt av 22 år gamle Margrete Myhrer, som selv har Asperger syndrom. Diktene formidler hvordan forfatteren opplever det å leve med denne tilstanden.
«Å leve med Asperger:  åpenhet, selvtillit, diagnotisering» (2007) av  Dinah Murray (redaktør).  Boka tar opp de utfordringene man står overfor når du (eller noen i din familie) har fått diagnosen Asperger syndrom. Boka presenterer en bred samling av personlige, profesjonelle og forskningsbaserte beretninger. Blant medforfatterne er fem kvinner med ASD:  Michelle Dawson, Wendy Lawson, Liane Holliday-Willey, Jane Meyerding og Heka Pukki.   Gå til innholdsfortegnelsen.
 
 
«Arbeta med Aspergers syndrom» (2010) av Gunilla Gerland. «Hantverket och den professionella rollen» er en underlig undertittel men den reflekterer forfatterens syn. Hun mener at å støtte en person med Asperger syndrom er som håndverk blant annet fordi det krever individuelle løsninger og gode fagkunnskaper. Boka beskrives som lettlest (ihvertfall for lesere som mestrer svensk) og som både morsom og alvorlig.
 
 

Rettet mot barn

«Martes bok» av Mie Mohlin og Magne Medhus.  Marte (ca. 8 år) har høytfungerende autisme.  Gjennom noen dager på Sommerøya følger vi Marte i lek og moro, og får oppleve hvordan hun mestrer de spesielle utfordringene hun møter.
«Helga, ikke helt som deg og meg» (1996) av Randi Tyvold Drange.  Helga har autisme og utviklings-hemning.  Boka følger henne fra hun blir født til hun er 15 år. Den gir kunnskap om det å være annerledes, og hva vi kan gjøre når vi møter slike mennesker. Boka har for- og etterord til de voksne, hvor det blir gitt utfyllende informasjon om autisme.
«Linda og Lukas har autisme» (2015) av Merethe Aksnes Hellem. Boka forteller om hva autisme innebærer, og hvordan det kan oppleves å være klassekamerat eller søsken til et barn med autisme.   

Logg inn

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer