Bokanmeldelse: Pinlig

bokomslag "Pinlig"
«Pinlig:  Alt om tabbene du helst vil glemme» er en interessant bok som kan brukes til høytlesning og sosial trening, både hjemme, i spesialundervisning og i klasserommet.

Tittel:            «Pinlig:  Alt om tabbene du helst vil glemme» (2008)
Forfatter:     Lisa Bjarbo og Elin Lindell, oversatt av Bente Egner med
hjelp av noen norske 7. klassinger.
Målgruppe:  Barn som er cirka 8-12 år eller fungerer på det nivået.
Boka har kule illustrasjoner og tar utgangspunkt i fortellinger fra virkeligheten. Barn på 10-12 år skriver med egne ord om hva som gjør dem flau, hvordan de reagerer og hvordan det føles etterpå.
Boka inneholder:
* Sitater fra gutter og jenter med forskjellige bakgrunn.
* Korte fortellinger om forksjellige barn og om forskjellige temaer: pinlige kroppsfunksjoner og nakenhet, pinlige idrettstabber, pinlige foreldre, og pinlige situasjoner med venner og kjærester.
* Interessante fakta om rødming og pinlige tabber i verdens historie og i andre kulturer.
* En «spørsmål og svar»-side, skrevet av en rådgiver.
* Gode råd til barn som lider av «den store skrekken for foredrag.»
* Et enkelt spill.
Følelsen av å være flau handler mye om å kunne ta andre personers perspektiv og legge vekt på hva andre mener om deg. Det kan derfor bli litt vanskelig for barn med autisme/Asperger å forstå barna i boka og kjenne igjen følelsen hos seg selv, og boka er derfor best i små doser.
Undertegnede anbefaler å lese et par historier om gangen og hoppe over historier som er mindre relevante. Historier/sitater som handler om menstruasjon, for eksempel, er ikke det beste valget hos en gutt som ikke har lært om pubertet hos jenter.
Undertegnede anbefaler også å hoppe over tullesidene om hvordan man kan gjøre en voksen flau med vilje og hvordan man kan gjøre seg selv flau med vilje. De sidene kan virke forvirrende eller meningsløse hos barn med autisme/Asperger.
I boka er det plass til å skrive ned egne pinlige opplevelser. Dette kan man selvsagt ikke gjøre i en bok fra biblioteket. Derfor kan det være lurt å informere barnet om det på forhånd og ha kopiark tilgjengelige.
Tips:  Boka kan kjøpes blant annet fra Adlibris, men det er lurt å sjekke biblioteket i kommunen.  Selv om de ikke har boka du leter etter, kan de likevel prøve å ordne fjernlån fra et annet bibliotek. 

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer